avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 304 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită URGENT VA ROG! Executare judecatoreasca si cheltuieli
Discuție deschisă în Executare silită

URGENT VA ROG! Executare judecatoreasca si cheltuieli

Buna ziua,

Am pierdut procesul de divort cu fostul meu sot. Sentinta a fost declarata irevocabila in data de 10.02.2011. Prin aceasta sentinta aveam sa ii platesc fostului meu sot 67.328,82 lei. Nu stiu unde locuieste, nu ii stiu numarul de telefon, asa ca nu am avut cum sa iau legatura cu el pentru a stabili cum sa ii platesc si in ce cont. Astazi primesc o somatie de la un executor judecatoresc care ma someaza sa platesc intr-o zi suma de 68.531,16 lei (difera fata de suma din hotarare + 11.319,5 cheltuielile executorului judecatoresc (6889.36 onorariu executor, 4.000 lei onorariu avocat si 430.14 lei cheltuieli diverse (inregistrare dosar, formare dosar, emitere somatie, redactare adresa, cheltuieli transport si posta etc). Eu vreau sa ii platesc banii datorati dar nu si banii executorului care nu a facut nimic altceva in afara de a trimite o hartie. Pentru ce a fost nevoie sa se plateasca si avocat? Eu nu am primit nici o alta instiintare unde sa platesc, nu m-am opus platii. Va rog frumos sa ma ajutati urgent cu un raspuns.
Multumesc,
Antoanela
Cel mai recent răspuns: AntoanelaC , utilizator 18:00, 4 Mai 2011
Din pacate veti fi obligata sa platiti toti banii si ai executorului si ai avocatului si, si...Nu este nimeni obligat sa se ocupe personal, de aceea exista avocati sa ii mandatam pe ei sa ne rezolve problemele, cine doreste si uite ca fostul sot a dorit sa nu alerge el.
Dvs. va trebui sa platiti toate cheltuielile de judecata, intrucat ati pierdut procesul. Acestea implica suma datorata sotului, onorariul de avocat pe care probabil ca l-a platit sotul pentru a fi reprezentat in prezenta cauza si cheltuielile cauzate de proces (taxe judiciare de timbru etc.)
Intrucat nu ati executat hotararea de bunavoie, s-a recurs la executorul judecatoresc, motiv pentru care dvs. sunteti obligata acum sa platiti si cheltuielile de executare. Pentru a fi evitat aceasta situatie (executarea), trebuia sa fi consemnat la CEC suma 67.328,82 lei (nu stiu exact la cat s-au cifrat cheltuilile de judecata) pe numele sotului si astfel nu mai ajungeati in situatia de a mai plati si cheltuielile de executare.
Nu pot contesta in instanta suma? Pentru ce ii trebuie executorului judecatoresc 4000 lei cheltuieli avocat? Am primit o somatie de 20 randuri. Pentru asta trebuie sa platesc suma de 11.300 lei? Fac precizarea ca nu vorbesc de ce a stabilit instanta. Ci de ce a stabilit executorul judecatoresc. A facut un proces verbal prin care imi cere onorariu 6889.36 lei onorariul lui, 4.000 lei onorariu avocat si diferenta de 430 lei cheltuielile cu redactarea si transmiterea somatiei. Ce a facut el de 6889.36 lei? Nu exista o lege, nu exisa un barem? Poate cere cat vrea el? Si intreb inca odata, ce nevoie avea el de avocat?

Multumesc,

Antoanela
Ordonanta de urgenta nr. 144/2007 stabileste noi onorarii maximale pentru in cazul executarii silite a creantelor avand ca obiect plata unei sume de bani.

Astfel, pentru creantele in valoarea de peste 100.000 lei, onorariul maxim este de 6.300 lei plus 1% din suma ce depaseste 100.000 lei valoarea creantei ce face obiectul executarii silite. (fata de reglementarea anterioara care prevedea ca pentru sumele ce depasesc 100.000 lei, onorariul este de 1%). De aici se poate concluziona ca valoarea sumei pe care o aveti de platit catre sot depaseste 100.000 lei.
Intrucat nu cunosc ce contine hotararea judecatoreasca, ce anume aveti dvs. de platit in concret in urma acelei hotarari, pot doar sa presupun ca acest onorariu avocat poate fi unul solicitat de avocatul sotului pentru etapa executarii silite (diferita de etapa de jdecata), intrucat el (sotul) a recurs la serviciile acestuia pentru executarea silita. Ce contine contractul de asistenta judiciara si care este valoarea onorariului avocatului este o problema intre sotul dvs. si avocat. Putea sa plateasca avocatul si cu o suma mult mai mare sau mai mica.
Daca suma pe care o datorati sotului in urma pierderii procesului este mult mai mica, atunci solicitati instantei o diminuare a acesteia, conform baremului stabilit de OUG nr. 144/2007.


Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns. Hotararea spune ca trebuie sa ii platesc sulta 68.531.16 RON si el trebuie sa imi plateasca cheltuieli de judecata de 750 RON si sa imi dea o parte din bunurile din apartamentul lui. Am citit pe net ca au mai fost astfel de spete si a fost admisa cererea creditorului de diminuare a onorariului executorului si a avocatului. Am fost azi la executor si am facut o cerere de compensare (sa se scada din suma ce i-o datorez contravaloarea bunurilor ce ar fi trebuit sa mi le dea si care nu mai exista) cat si de renegociere a tarifelor, angajandu-ma sa platesc. Astept raspuns de la ei.
V-as fi recunoscatoare daca mi-ati putea spune cum sa procedez in cazul in care nu este de acord. Platesc sulta, fara cheltuieli de executare si depun contestatia in termen de 15 zile sau platesc dupa rezolvarea contestatiei? Am inteles ca prima data se plateste onorariul si dupa aceea debitul.
Cu stima,
Antoanela

Alte discuții în legătură

Executare judecatoreasca AntoanelaC AntoanelaC Buna seara, Am primit o instiintare de plata de la un executor judecatoresc. Trebuia sa platesc o sulta si cheltuielile de executare. Am platit sulta imediat ... (vezi toată discuția)
Plata cheltuieli executare silita VAYA VAYA In urma unei sentinte civile unde am cerut iesirea din indiviziune s-a stabilit ca eu sa platesc o sulta proprietarului minoritar. Imediat acesta a mers la ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli executare Vandrei Vandrei Buna seara, Datorez suma de 2000 lei, pe care trebuie sa o achit, care reprezinta cheltuieli de judecata. Sunt dispus sa o platesc, dar partea adversa, cu ... (vezi toată discuția)