avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 727 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restantieri
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restantieri

Sunt un proprietar interesat de o informatie cu privire la recuperarea banilor de la restantieri deoarece administratorul si ceilalti sunt dezinteresati si am ajuns fara apa calda fara caldura si urmeaza restul.
Cum se procedeaza ca sa se prezinte la judecatorie cu un dosar pentru recuperarea restantelor la intretinere.
Doresc sa stiu clar ce acte am nevoie cat dureaza procesul si daca ne costa ceva avocatul.(daca este necesar avocat)
Va rog sa ma ajutati nu stiu ce sa fac si cui trebuie sa ma adresez.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
elena_vasile, utilizator
Cel mai recent răspuns: ContSters202274 , utilizator 10:30, 3 Mai 2011
Dar tot asociatia trebuie sa cheme in judecata restantierul/restantierii. D-voastra nu puteti.
In afara de cerere de chemare in judecata mai sunt necesare "dovezile". Puteti sa mergeti cu sau fara avocat, depinde cat de bine va descurcati in fata instantei. Procesul poate dura si foarte putin daca partea nu contesta cheltuielile, dar poate dura si foarte mult, expertize, contraexpertize, etc.
Totodata, mai exista o cale de rezolvare a problemelor d-voastra in conformitate cu legea 192/2006, prin mediere, in prezenta unui mediator autorizat pe care-l gasiti in Tabloul mediatorilor.
Va puteti intelege cu restantierul, totul fiind trecut intr-un Acord de mediere, acord de mediere care poate fi investit cu formula executorie direct fara a mai fi nevoie sa parcurgeti calea judecatii, in situatia in care nu-si respecta "promisiunile" din acord. Si aceasta mediere poate dura de la o sedinta(2-3ore) pana la cateva sedinte.
La mediere puteti recurge si daca ati inceput procesul. Puteti sa-i spuneti judecatorului ca doriti sa apelati la mediere, procesul se suspenda pe perioada medierii, si apoi va intoarceti la instanta cu acordul de mediere pe baza caruia instanta va da o hotarare.
Legea 202/2010-legea Micii Reforme
„În litigiile care, potrivit legii, pot face obiectul procedurii de
mediere, judecătorul poate invita părţile să participe la o şedinţă
de informare cu privire la avantajele folosirii acestei proceduri.
Când consideră necesar, ţinând seama de circumstanţele
cauzei, judecătorul va recomanda părţilor să recurgă la mediere,
în vederea soluţionării litigiului pe cale amiabilă, în orice fază a
judecăţii. Medierea nu este obligatorie pentru părţi.
Dacă, în condiţiile alin. 1 sau 2, părţile se împacă, judecătorul
va constata învoiala lor în cuprinsul hotărârii pe care o va da.
Dispoziţiile art. 271-273 sunt aplicabile."
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
ContSters202274, utilizator
Sunt un proprietar interesat de o informatie cu privire la recuperarea banilor de la restantieri deoarece administratorul si ceilalti sunt dezinteresati si am ajuns fara apa calda fara caldura si urmeaza restul.
Cum se procedeaza ca sa se prezinte la judecatorie cu un dosar pentru recuperarea restantelor la intretinere.
Doresc sa stiu clar ce acte avem nevoie cat dureaza procesul si daca ne costa ceva avocatul.(daca este necesar avocat)
Va rog sa ma ajutati nu stiu ce sa fac si cui trebuie sa ma adresez.
Medierea este exclusa din start. Cu persoanele restante nu se poate discuta nu avem sorti de izbanda.

Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
elena_vasile, utilizator
In prima faza este necesar sa intocmiti si sa trimiteti proprietarului aflat in aceasta situatie, prin posta cu confirmare de primire una sau chiar doua somatii de plata, in asa fel incat atat proprietarul cat si instanta sa constate ca da, proprietarul a luat la cunostinta de debitul pe care il datoreaza asociatiei, dar acesta nu a luat masurile necesare de plata - indiferent de motive.
Cererea de chemare in judecata, cred ca este postata aici pe forum, daca nu, o gasiti la judecatoria locala - va fi intocmita de presedintele as. prop. care reprezinta asociatia in proces cu proprietarul. In aceasta faza este necesar sa atasati la cerere una-doua Liste de plata din care sa reiasa debitul la care faceti referire. Pe parcurs, instanta va cere in mod sigur sa prezentati toate listele de plata pentru perioada in care s-a acumulat debitul, iar daca ati calculat penalizari, modul de calculul a acestora, precum si baza legala - hot. AG privind procentul de penalizare, eventual Sistemul propriu de penalizari adoptat de Com. ex., ori prevederi din Statut.
De asemenea, este nevoie sa atasati si o copie dupa documentul emis de M. Finante privind CIF-ul, precum si Incheierea judecatoreasca a judecatorului delegat privind infiintarea as. prop.
Dl. mediator Cristea Marina spunea ca nu intotdeauna este nevoie de avocat si are dreptate. Daca actele doveditoare sunt bine intocmite, nu sunt probleme deosebite, iar la un moment dat, in lipsa unui avocat vi se va cere Concluzii scrise privind actiunea respectiva (daca ati fi avut avocat, acestuia i se da cuvantul ”pe fond” - unde acesta face acelasi lucru, prezinta niste concluzii cu privire la actiunea respectiva - dar in mod profesionist...)
Pe parcursul procesului, judecatoria emite citatii, atat pe adresa asociatiei, cat si a prop. aflat in proces, la care fiecare trebuie sa se conformeze.
Totusi, daca nu ati mai participat pana acum la asa ceva, ati putea apela la un avocat care, desigur contra-cost, va face toate demersurile necesare procesului.
Toate acestea in conditiile in care proprietarul nu intelege sa-si achite debitul de buna voie...

Art. 31
(1) Presedintele asociatiei de proprietari reprezinta asociatia in derularea contractelor si isi asuma obligatii in numele acesteia. El reprezinta asociatia de proprietari in relatiile cu tertii, inclusiv in actiunile initiate de asociatie impotriva unui proprietar care nu si-a indeplinit obligatiile fata de asociatie sau in procesele initiate de un proprietar care contesta o hotarare a adunarii generale a proprietarilor.

Cu alte cuvinte exact persoanele dezinteresate din cadrul asociatiei d-voastra...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mediere sau actionare in instanta restantier? mihaela6202 mihaela6202 Avem restantieri in bloc, cu sume mai mari sau mai mici de plata, dar mai vechi de 90 zile. Ce sanse de reusita sunt in caz de mediere in comparatie cu ... (vezi toată discuția)
Actionare in judecata restantieri ceau ceau Astazi in discutiile pe care la am avut cu compartimentul din cadrul primariei care se ocupa de relatiile cu asociatiile de proprietari am inteles ca la ... (vezi toată discuția)
Oprirea apei la asociatia de proprietari lenny lenny Buna, In blocul in care stam sunt foarte multi restantieri si am primit deja a doua notificare ca se va taia apa la tot blocul daca nu se recupereaza ... (vezi toată discuția)