Buna.
Procentual, care e marja in care e apreciata munca femeii in gospodarie?
Situatia de fapt e urmatoarea: Casatorie in 2001, un an am locuit cu mama mea, apoi cu un avans de la socrii, am facut imprumut in banca si am cumparat o garsoniera. Peste 1/2 an am nascut fetita. Pe toata perioada casatoriei eu nu am lucrat- decat f putin si fara carte de munca. Poate nici cu gospodaritul nu m-am omorat, (faceam mancare, spalam, curatienie- dar nu dadeam pe branci) in schimb m-am ocupat mult de fetita. Am refuzat la un mom sa lucrez, pt ca toti banii pe care i-as fi castigat i-as fi dat unei bone- iar o bona nu s-ar fi ocupat de copil cum o fac eu.
Mai vreau sa mentionez ca sotul nu castiga sume fabuloase, bugetar, iar banii abia ne ajungeau pt rata si utilitati. Cu mancare de cele mai multe ori ne ajuta mama mea, si tot ea si cu majoritatea celor necesare pt fetita.
Acum sotul vrea el toata garsoniera. Nu vrea sa-mi dea mie aproape nimic sau maxim 10%!!! Zice ca doar el si ai lui au pus toti banii si ca poate dovedi! Un avocat mi-a zis ca pot obtine pana la 40%. E adevarat?
Se poate sa nu obtin nimic?
Sa accept cei 10% sau sa ma lupt pt mai mult? CE SANSE AM?
MULTUMESC ANTICIPAT!:)
nu e chiar asa... ca daca ramaneti dvs. cu copilul, ar trebui sa va fie atribuita garsoniera iar lui sa-i dati o sulta.
daca garsoniera e dobandita in timpul casatoriei oricum e bun comun...iar munca dvs. in gospodarie se rasplateste.
Garsoniera e dobandita la aprx 2 ani dupa casatorie si a fost inregistrata pe numele ambilor.
El zice ca cere expertiza, indiferent cat costa, si ca poate sa-mi ia tot, dovedind ca eu nu am realizat absolut nici un venit.
Copilul ramane la mine, dar eu nu vreau garsoniera, ci doar acea "sulta" - procentual.
Intrebarea e cat imi poate reveni?
Garsoniera este bun comun, intrucat a fost dobandit in timpul casatoriei. Expertiza va stabili doar valoarea garsonierei si a imbunatatirilor aduse acesteia.
Procentual, fiind bun comun, fiecare dintre dvs pleaca de la o cota de 1/2. In functie de contributiile aduse de fiecare sot, instanta va stabili cota de contributie pentru fiecare dintre sot.
Practica judiciara a statuat ca munca depusa in gospodarie de sotul care nu a fost niciodata angajat si nu a avut venituri sau munca sotiei in gospodarie şi pentru cresterea copiilor sunt luate in calcul ca si contributie la dobandirea bunurilor comune.
Multumesc pt raspunsurile de pana acum.
Stiu ca nu puteti sa-mi dati un raspuns exact, si ca o astfel de situatie depinde de abilitatile avocatilor si de instanta in final.
Din practica voastra in astfel de cazuri, cat valoreaza "munca sotiei in gospodarie şi pentru cresterea copiilor " ?
M-as bucura chiar de exemple concrete, de cazuri pe care le-ati avut sau de care ati auzit.
Un caz concret :)
Sotia a dobandit 65% din apartament, iar sotul 35%. Sotia a ramas cu copilul minor in apartament, iar sotul a primit sulta pentru cota de 35% care i-a fost stabilita de catre instanta.
Ambii au avut perioade in care au lucrat, dar si perioade in care nu au lucrat. Cel mai mult a lucrat sotul, sotia stand acasa cu copilul minor.
Dreptul la chirie
iulia2000
Dupa casatorie am cumparat un imobil impreuna cu sotul printr-un credit ipotecar pe vreo 33 de ani.El avea o garsoniera dinainte de casatorie.A vandut ... (vezi toată discuția)