Dupa casatorie am cumparat un imobil impreuna cu sotul printr-un credit ipotecar pe vreo 33 de ani.El avea o garsoniera dinainte de casatorie.A vandut garsoniera la cateva luni de la cumpararea imobilului pt a achita un alt credit facut impreuna ,credit care reprezentase avansul pt acel apartament.Apartamentul e innchiriat de sot,cu un contract doar pe numele lui(suntem despartiti in fapt) si imi spune ca nu am dreptul la chirie sau am dreptul la mai putin de 1/2 pt ca el a dat avansul.La fel spune si de apartament-daca se ajunge la partaj ,eu am dreptul la mai putin de 1/2 din valoarea lui.Mentionez ca acest apartament nu este achitat in totalitate la banca ,iar faptul ca acel avans a provenit din vanzarea garsonierei nu se specifica in niciun act.Ma preseaza sa-i semnez ca el a avut acea garsoniera inainte de casatorie,ca vandut-o si a folosit banii pt avans,ca a facut imbunatatiri la apartament ,desi noi fiind casatoriti contributia a fost comuna(spune el ca numai asa se va impaca cu mine).nu am incredere in el si mi-e teama ca face smecherii.Ce trebuie sa fac?La ce trebuie sa am grija cand semnez un act?
In primul rand, nu va abateti de la adevar. Ce-i dobandit in timpul casatoriei este bun comun. Inapoiati banii pe garsoniera si o luati de la capat, ca si cum nu s/ar fi intamplat nimic.
buna ziua.
in caz de partaj sotul ar putea invoca o cota mai mare din acest bun comun, facand dovada ca a instrainat acel bun propriu in vederea achizitionarii imobilului in speta.
sincer nu prea vad legatura intre impacarea dvs si conditionarea de a ii semna un anumit act juridic!
faptul ca sotul a vandut garsoniera iar cu banii obtinuti a achitat avansul apartamentului pe care doriti sa-l partajat poate fi dovedit, nu este neaparat necesar sa mai intocmeasca un document in acest sens. Dvs. veti primi o sulta pt. cota parte din apartament pe care instanta o va stabili ca fiind dreptul dvs. din bunurile codevalmase.
legal aveti dreptul la 1/2 din casa. in cadrul procesului de partaj sotul va trebuie sa probeze cu acte, martori ca a avut contributie mai mare. va sugerez sa nu semnati niciun act.