avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 842 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna ziua!
Sotul meu doreste sa-i dau acordul pentru depunerea cererii de divort.
Mentionez ca avem un copil minor , un apartament si o masina, dobandite in timpul casatoriei.
As dori un sfat in acest sens, dar si cu privire la pensia alimentara, partaj
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 15:57, 4 Mai 2011
dpdv al costurilor, ar fi bine sa va intelegeti si in privinta partajului
Desfacerea casatoriei prin divort este de competenta judecatoriei in a carei raza teritoriala s-a situat ultimul domiciliul al sotilor.

In mod obligatoriu, va fi dispusa efectuarea unei anchete sociale, in vederea stabilirii conditiilor de viata oferite copilului minor, materiale si psihologice, trebuind sa fie optime pentru o buna crestere si educare.

Pensia de intretinere este raporata la venit , daca , la momentul sesizarii instantei de judecata , sau pe parcursul derularii litigiului , este perfectat un contract de munca producator de venituri .

Altmineri , instanta de judecata se va raporta la salariul minim pe economie, pensia fiind platita fie de la data introducerii actiunii , daca pe parcursul procesului nu a existat sustinere baneasca a familiei , fie de la data pronuntarii , daca aceasta obligatie legala a fost indeplinita.

Vor fi poprite veniturile , daca va fi indicata societate unde unul dintre soti munceste , infiintandu-se o ordonanta de poprire.


Imparteala bunurilor comune poate avea loc fie in cadrul de partaj , fie separat , actiunea fiind imprescriptibila , putand fi introdusa oricand .

In vederea stabilirii cotei- parti din dreptul de proprietate , neindividualizata in momentul de fata , instanta de judecata va avea in vedere veniturile sotilor , participatia acestora la plata pretului , imbunatatirile aduse imobilelor, situatia locativa a fiecare , caruia dintre parinti i-a fost incredintat copilul minor , cat si munca in gospodarie.

Poate fi incheiata o tranzactie , consfintita intr-o hotarare de expedient.
Taxele judiciare, odata platite , nu mai pot fi restituite.


Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
Taxele judiciare odata platite nu mai pot fi restituite in cadrul procedurilor clasice, in schimb daca partajul a fost solutionat prin procedura medierii in conformitate cu textul de lege 192/2006 taxa de timbru se va restitui in tot sau in parte:
(2) Odata cu pronuntarea hotarârii, instanta va dispune, la cererea partii interesate, restituirea taxei judiciare de timbru platite pentru învestirea acesteia.
Adica tot, daca de la bun inceput actiunea a fost insotita de acordul de mediere si in parte daca partile au inteles sa suspende la un moment dat procesul pentru a solutiona partajul pe calea medierii si a se intoarce inapoi cu acordul. Cam asa au fost solutionate pana acum actiunile in instanta incheiate prin acordul de mediere!
Ultima modificare: Miercuri, 4 Mai 2011
ContSters202274, utilizator
Divortul prin acord nu e chiar varianta cea mai scurta daca ai copil minor, mai degraba din culpa comuna.
Dar... daca are copil minor ce? Ca vad ca erau niste observatii mai sus si nu inteleg de ce... S-a modificat Codul familiei, corect?

Bune consideratiile aratate de colega Ioana; in caz ca va intelegeti, o mare parte din ele pot fi modificate. Am vazut instante care au sarit peste ancheta sociala sau peste audiere martor ori minor... Pensia de intretinere nu mai e raportata la venit, ci la intelegerea partilor...
Divortul si toate celelalte cereri accesorii se pot solutiona amiabil (prin mediere) cu posibilitatea de a scurta foarte mult timpul petrecut in instanta, asa cum au fost facute sugestiile anterior de catre colegi.
Puteti conveni cu sotul asupra tuturor aspectelor privind desfacerea casatoriei, incredintarea minorului, pensia de intretinere, numele dupa casatorie si chiar partajul.

Prin incheierea unui acord de mediere veti economisi nu doar timp ci si bani, deoarece se poate restitui taxa de timbru.

Atentie, asa cum spunea mai sus dna avocat Ioana, prin tranzactie nu se mai restituie taxa de timbru. Pentru a putea recupera taxa de timbru este necesar acordul de mediere. Ba, mai mult, pot fi situatii in care, daca depuneti acordul intr-un anumit termen, sa scapati chiar de plata taxei judiciare.

Ca atare, inainte de a lua o decizie, consultati si un mediator. Informarea privind medierea este gratuita!

Alte discuții în legătură

Divort de comun acord cu trei copii calinaei calinaei Care este procedura cea mai simpla si rapida pentru divort in conditia in care amandoi ne dorim acest lucru. In urma casatoriei au rezultat trei copii, acestia ... (vezi toată discuția)
Divort rmm rmm Buna ziua, Problema mea e des intalnita din pacate: casatoriti de aproape 5 ani, impreuna din vremea liceului, am ajuns acum destul de straini, S-au adunat ... (vezi toată discuția)
Divort nucusor nucusor se poate divorta la notar??cit dureaza,cit costa ,si ce acte sunt necesare?se poate face un fel de \"imparteala a lucrurilor la notar daca cei doi sunt de ... (vezi toată discuția)