avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 886 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ajutor cu restanta la intretinere.
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ajutor cu restanta la intretinere.

In luna februarie a acestui an am semnat un angajament cum ca platesc o suma in mod constant in fiecare luna pana ce imi achit datoriile restante la asociatie. Suma totala era de 9700 ,jumatate din suma reprezentand penalizari.
Totusi la ora actuala sunt la aceeasi suma desi eu am dus in fiecare luna banii respectivi..Stiind ca duc lunar banii asteptam sa scada suma restanta cu cat de putin.. .supriza a venit mai tarziu cand am descoperit ca bat pasul pe loc la suma restanta.
Desi au fost luni de iarna, factura pe o luna nu poate atinge suma de 5 care eu o duc lunar la asociatie.
Pe chitanta din luna a 3-a scrie 500 ron achitat reprezentand restanta.si pe spatele ei suma totala restanta de 9234 ron scrisa de persoana de la asociatie.
In luna a 4-a aceiasi 500 ron si pe verso 8983 ron suma totala restanta .
In luna a 5-a datorita unor probleme am dus doar 300 ron si pe spatele chitantei nu s-a mai scris nimic si nu am observat.
in luna a 6-a am achita tot 500 ron .
Observand ca suma scade de la luna a 3 la a 4 am zis ca e oki si nu am mai dat importanta afisierului urmand sa ma tin de achitat suma promisa pana scap de datorii.

In luna a 5-a am dus doar 300(din probleme finaciare) avand de plata o suma mult mai mare datorita unei defectiuni a masinei de spalat si rezultand o suma de achitat de 322 ron.
Sumele de pe foaia de la afisier pe luna a 4-a sunt:
Luna curenta 322 ron Restanta 4646 ron Penalizare 4494 ron s Total de 9464 ron ! ?:-/
Pe spatele chitantei din luna aprilie a scris clar 8983 domnisoara de la asociatie.

In luna a 6-a am dus iar 500 ron cu specificatia reprezentand restanta ca si pe restul chitantelor.
Pe foaia de la afisier sumele sunt :
Luna curenta 117 Restanta 4969 Penalizare 4693 Total9780 X-( :O

Sumele care erau in scadere au crescut din nou in ultime 2 luni la nivelul initial din februarie cand am semnat angajamentul.Imi poate explica si mie cineva ce se intampla? Pt ca la asociatie mi se tot repeta ca au fost luni de iarna si ca pe luna a patra am avut 322 de achitat.

Din cate stiu eu atunci cand pe chitanta scrie ca e suma restanta .. restanta nu creste ,scade cu o suma rezultata din suma adusa (500 ron minus cheltuieli).La mine crescand mult si restanta desi au mai ramas restanti 20 roni ,penaliazarea care este normal sa fie + suma restanta din luna precedenta si totalul ajungand la punctul de plecare.
Nu stiu ce sa mai cred si ce sa mai fac.Apreciez orice parere, sugestie care ma poate lamuri .
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 03:06, 29 Noiembrie 2010
elga50 a scris:

Desi imi este greu sa va inteleg, (cum de ati ajuns la o asemenea suma restanta?), totusi mi se pare ca penalitatile sunt cam mari. Cred ca ar fi corect sa vi se arate cum, de-a lungul timpului ati ajuns la o asemenea suma (implicit la atatea penalizari). Am doua sfaturi pentru Dv.: 1) sa incercati sa platiti chiar mai mult decat in grafic, 2).sa asteptati sa fiti actionat(a) in judecata si acolo s-ar putea (....sau NU) sa fiti scutit(a) de toata suma penalizarilor sau partial. Nu v-as sfatui totusi pentru a 2-a varianta, va trebuie nervi.

Simplu, chiriasi fara contract pe luni de iarna care nu au achitat nimic timp de 6 luni si nici o citire a apomentrelor facuta.Asa la intoarcerea mea in tara a rezultat o datorie de 6,5 mil inca din anul 2003, o datira cu care nu am mai reusit sa tin pasul nici cu suventii la caldura si nici ducand citirea si platind sporadic.Stiu ca am partea mea de vina dar ma invart in un cerc vicios di ncare nu mai vad iesirea.

Oricare ar fi motivul mortul de la groapa nu se mai intoarce si suntem la finele anului 2010 deci au trecut 2 ani de la angajamentul de plata facut de mine si in continuare sunt restantier cat din vina mea cat din imposibilitatea ,neputinta de a tine pasul cu aceasta datorie si a deteriorarii relatiilor mele cu persoanele de la asociatia de locatari.
In ultimul an am incercat sa evit cat de cat contactul direct/conflictul cu asociatia achitand o data la 3-4 luni o suma mai mare 1500-2000, fiind asfel scutit de fetele acre si deloc intelegatoare cand aduc in discutie imposibilitatea de stingere a datoriilor atat timp cat se defalcheaza banii multi/putini atat timp catpenalizarile tot cresc. Dupa logica mea singura posibiliate este a se achita factura curenta lunara si suma de baza ce genereaza in contiruare acele penalizari fara a se mai incasa penalizari din banii si asa putini.
La ora actuala situatia e cam asa:
Suma totala=7759 ,
suma restanta +factura curenta=1800,
penalizari=5959(ramasi in asociatie),
la care se mai adauga 1200 transferati la CETin urma semnarii contractelor individuale cu CET .Acesti 1200 reprezinta penalitati catre CET doar pe ultimii doi ani ,restul de ani pana in la anul 2008 fiind pastrati in datoria catre asociatie.

Cu alte cuvinte bat pasul pe loc, avand de plata in continuare aceeasi suma ca si acum 3 ani .

Stau si ma intreb acum dece numai penalitatile pe 2 ani au fost transferati catre CET si cel mai important dat fiind ca sunt singur,neinsurat si mai nou fara servici cum ma sfatuiti sa procedez pe termen lung pt a rezolva acesta problema?
Multumesc anticipat pt orice parere sau sfat binevoitor care m-ar face sa inteleg mai bine situatia spre a o rezolva.
Ultima modificare: Vineri, 26 Noiembrie 2010
constantin p, utilizator
In primul rand incepeti sa verificati personal calculele facute de administratie sa vedeti daca sunt corecte.
Orice plata faceti dumneavoastra, trebuie sa stinga restantele in ordine cronologica. Atentie, restantele si nu penalitatile. Deci sa nu va scada din penalitati ca nu e bine. Penlitatile le veti plati la urma, important e sa platiti restantele, pentru alea sunt purtatoare de penalitati, si existenta lor implica cresterea acestora(a penalitatilor).

Inca o observatie. Nu puteti sa achitati factura curenta in detrimentiul celor restante. Si chiar daca ati putea, tot nu e bine. e mai pagubos. De ce ? pentru ca factura curenta timp de 3 luni nu va genera penalitati, in timp ce o factura de acum un an genereaza continuu penalitati.

Discutati cu administratorul si cautati sa ajungeti la o intelegere. Daca restantele datorate de dumneavoastra nu au cauzat mai departe restante la furnizori. deci nu exista penalitati de plata la furnizori, ar exista posibilitatea sa ajungeti la o intelegere si sa va reduca penalitatile datorate, partial sau chiar total. Prezentati-i pe larg situatia si cu buna intelegere s-ar putea rezolva.

PS
La iunie 2008 aveati: Restanta 4969, Penalizari 4693, Total 9780
In nov 2010 aveti : Restanta 1800, Penalizari 5959, Total 7759

In funtie de ce plati ati facut aceasta situatie poate sa fie corecta sau nu.

Daca spuneti ca ati platit 1500-2000 la fiecare 4 luni, aceste plati ar fi trebuit sa acopere si restantele si facturile ce au mai aparut. Deci cel putin macar restantele ar fi trebuit sa fie achitate. Deci inca o data, verificati calculele.

grandanat, utilizator
La ora actuala am 7759+1200 .cei 1200 reprezinta tot penalitati pe ultimii 2 ani .
Am cerut persoanei de la asociatie sa mai faca o data calculele pe ultimii ani in speranta ca e ceva gresit la mijloc.Personal nu stiu cum sa fac aceste calcule si Sunt nevoit la le iau de bune.Chiar nu am habar de asa ceva.
Interesant este ca de cate ori rostesc cuvantul penalizari(azi dimineata am discutat cu ei) , pasul pe loc ..imediat se ajunge la tonuri ridicate de ambele parti.Oki, eu nu stiu ce si cum , dar cei de la asociatie ar trebui sa stie sa explice cat mai clar cum de bat pasul pe loc si de ce dupa 10000 roni achitati sunt inca cu restante si penalizari atat timp cat ei sustin ca nu au incasat pentru nici o penalizare din banii adusi pana acum si asa si reiese de pe chitantele ce le posed suma platita" reprezentand restanta".
Precizez ca am beneficiat si de subventii la caldura in toti anii trecuti.
Pai se calculeaza foarte simplu. 0.2% pe zi, dupa 90 de zile de intarziere. E posibil ca procentul de penalizare sa fie si mai mic, depinde de la asociatie la asociatie, insa maxim, prin lege, e de 0.2%.

Cereti si dumneavoastra, in scris, ce reprezinta acei 7759 lei, si cum au fost calculati.
grandanat, utilizator
Penalizarile incep sa se calculeze dupa 30 zile de la scadenta inscrisa pe lista.
Dupa 90 zile de restanta se poate chema in judecata.

Alte discuții în legătură

Penalizari intretinere ionescubogdan ionescubogdan VA ROG SAMA AJUTATI SI PE MINE SA MA LAMURESC CUM SE CALCULEAZA PENALITATILE LA INTRETINERE din ce am gasit eu pe net am inteles urmatoarele: suma afisata ... (vezi toată discuția)
Proces al proprietarului cu furnizorul luminutza luminutza Buna ziua tuturor! Conform unei sentinte civile, definitiva si irevocabila a furnizorului local de apa si caldura, suma X - aferenta unei perioade ... (vezi toată discuția)
Administratorul nu imi scade doar din debit, ci si din penalitati Daniel_Blondu Daniel_Blondu Situatia este in felul urmator. Eu am 3000 RON datorie curenta, cu 10000 PENALITATI. Lunar achit 500 RON, insa, suma este impartita, dupa placerea casierului ... (vezi toată discuția)