avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Administratorul nu imi scade doar din debit, ci si din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Administratorul nu imi scade doar din debit, ci si din penalitati

Situatia este in felul urmator.
Eu am 3000 RON datorie curenta, cu 10000 PENALITATI.
Lunar achit 500 RON, insa, suma este impartita, dupa placerea casierului ( administrator / presedinte ), ci nu dupa cum ii cer eu, adica toata suma catre datoria ( debitul curent ).
Mentionez faptul ca, luna de luna, factura este de aprox 150 RON iar penalitatile imi cresc cu aprox. 110 RON.

Daca mi-ar fi acceptat inca de acum 7 luni, de cand am incheiat la executor urmatoarea conventie: ma voi angaja sa platesc in rate lunare, in cuantum de 500 de RON pe luna, debitul inregistrat fata de asociatia de proprietari.

Fraza de mai sus poate fi interpretata in mai multe feluri, cum ca debitul lunar ar depasi 500 RON si ar trebui platit in rate, sau cum ca ar trebui sa achit acel debit de 3000 RON, si nicidecum sa ma ating de penalitati.

Problema mea:
De ce nu imi este respectata dorinta in fata administratorului, ca banii pe care ii platesc sa se duca la DEBIT, in intregime, pentru ca, astfel, as putea scapa relativ repede de debit, lucru ce va avea ca si consecinta, inghetarea penalitatilor, caci nu se percep penalitati la penalitati ?

Eu ca locatar, ca am sau nu aceasta conventie in mana, este dreptul meu de a spune si de a decide in ce directie ( penalitati sau debit curent ) se indreapta acei 500 RON pe care eu ii platesc, sau el are libera alegere de a pune chiar si 1 RON la debit si restul de 499 RON plata penalitatilor ?

Ce solutii imi recomandati ? Cum il pot convinge/forta ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 21:41, 16 Septembrie 2014
Restantele trebuie sa fie achitate in ordinea vechimii lor, nu intai restanta sau intai penalizarile.
Nu poate sa scada doar din restanta, pentru ca dumneavoastra (este vorba in general, ca o sa spuneti ca nu faceti asa) odata ajuns la restanta 0 nu o sa mai platiti penalizarile, pentru ca nu se pot aplica penalizari la penalizari.
Normal ar fi sa scada o parte din restanta si o parte din penalizari, aplicand regula de trei simpla care este foarte simplu de aplicat.
Daca la o restanta de 3000 lei penalizarile sunt de 1000 lei (cred ca ati pus gresit 10000), atunci la 500 lei pe care ii achitati trebuie sa scada 333.33 din restanta si 166.67 din penalizari, iar luna urmatoare sa scada atat restanta cat si penalizarea.
1-Verificati atent natira sumelor impuse,deoarece,conform norme in vigoare valoarea penalitatilor nu are voue sa depaseasca valoarea sumei de baza la care au fost aplicate penalitatile
L nr 230/2007 Art. 49
(la data 21-Jan-2008 Art. 49 din capitolul VI reglementat de Art. 25 din capitolul II din Norme
Metodologice din 2007 )
(1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice
sumă cu titlu de restantă, afişată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de
0,2% pentru fiecare zi de întârziere şi se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile
care depăşeşte termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăşi
suma la care s-au aplicat.


.

2-
inghetarea penalitatilor, caci nu se percep penalitati la penalitati ?

Nu exista "inghetarea" penalitatilor ,in conditiile in care dv ramaneti in continuare cu sume cu tiltlu de restanta care genereaza noi penalitati
3-
este dreptul meu de a spune si de a decide in ce directie ( penalitati sau debit curent )

Independent de dreptul dv,exista dispozitie in vigoare privitoare la ordinea de stingere a datoriilor care prevede concret ca se sting concomitent suma de baza +penalitatile aferente

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Încãlcarea unui ordin judecãtoresc CiprianBirtea CiprianBirtea Am fost dat în judecată de Asociaţia de Proprietari, a câştigat asociaţia, iar în hotărârea judecătorească scrie că trebuie să achit 22.119 RON, ... (vezi toată discuția)
Cum se sting datoriile la plata intretinerii dupa o hotarare judecatoreasca? Gloria S Gloria S In urma unei hotariri judecatoresti s-a admis in parte cererea asociatiei de proprietari (pe ultimii 3 ani, restul fiind prescris), proprietarul fiind obligat ... (vezi toată discuția)
Penalitati intretinere ContSters143145 ContSters143145 Este vorba despre o persoana batrana, bolnava, singura si cu venituri reduse pe care incerc sa o salvez sa nu-si piarda casa si sa moara pe strada, oricum mult ... (vezi toată discuția)