avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Va rog niste pareri despre mica reforma
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Va rog niste pareri despre mica reforma

Buna ziua.
Sunt implicata intr-un dosar penal si se pune problema de a beneficia de mica reforma. Ce vreau sa va intreb este din experienta dumneavoastra cat de mult influenteaza cuantumul pedepselor aplicate? Mai exact judecatorii tin cont de faptul ca recunosti toate infractiunile sau e doar teoretica reducerea si ei aplica cam aceleasi pedepse? Am auzit pareri neavizate conform carora judecatorul va da oricum aceeasi pedeapsa pe care o dadea si inainte.

Dumneavoastra ce pareri aveti bazate pe experienta de zi cu zi?

Va multumesc
Judecatorul este obligat de prevederile art.320 ind. 1 c.pr.pen , in cazul recunoasterii faptelor , atat la urmarirea penala , cat si in faza de cercetare judecatoreasca sa reduca limitele pedepselor privative de libertate cu 1/3 si ale sanctiunilor cu amenda penala cu 1/4.
Legea este imperativa din acest punct de vedere , deci judecatorul este obligat sa o aplice in conditiile aratate mai sus.
Din punct de vedere legal da, dar eu intrebam daca judecatorii practica aceste reduceri? Concret:

Daca pedeapsa pt infractiune este de la 4 la 15 ani si in urma recunoasterii in faza de cercetare judecatoareasca si a solicitarii de a beneficia de mica reforma sa zicem ca aceste limite se reduc de la 3 la 12 ani (e doar un exemplu) judecatorul va da o pedeapsa mai mica sau el va da spre exemplu tot 4 ani cum ar fi dat initial?

Concret, judecatorii chiar aplica aceste pedepse ?
Da, evident ca li se va aplica procedura daca vor recunoaste.Va imaginati ca inculpatii sunt doar pacaliti sa recunoasca si apoi sa nu beneficieze de reducere?
Legea este lege iar procesul nu este o joaca , nimeni nu pacaleste pe nimeni.
Aceasta procedura poate fi avantajoasa si, pe langa reducerea de care inculpatii pot beneficia in urma recunoasterii faptei, daca ei mai beneficiaza si de circumstante atenuante, pedeapsa poate fi chiar cu mult mai mica.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art. 3201 alin. 1 din codul de procedurã penalã sunt neconstitutionale jeniferr jeniferr Admite exceptia de neconstitutionalitate si constată că dispozitiile art. 3201 alin. 1 din Codul de procedură penală sunt neconstitutionale în măsura ... (vezi toată discuția)
cum se desfasoara procesul in cazul recunoasterii vinovatiei -art. 320 ind.1 c.proc.pen. ? leona777 leona777 In cazul in care merg pe recunoasterea vinovatiei, art. 320,1, Cpp, cum se va desfasura in continuare procesul meu penal ? (vezi toată discuția)
Art. 3201 alin. 1 c. pr. pen alecsandraa8 alecsandraa8 Daca recunosc fapta de care sunt acuzat am inteles ca beneficiez de o scadere de o treime din pedeapsa,adica mi se scade o treime din incadrarea pedepsei sau ... (vezi toată discuția)