Am o intrebare referitoare la actele necesare pentru inscrierea la concursul de admitere la INM din acest an. La litera c) se cere diploma de licenta, in copie legalizata, sau adeverinta provizorie.
Dupa cum este redactat textul se pare ca doar la diploma de licenta se poate face copie legalizata, care ulterior se anexeaza la cererea de inscriere, iar licentiatii care nu au diploma de licenta (nu li s-a eliberat inca), vor trebui sa depuna adeverinta provizorie in original. Anul trecut stiu ca licentiatii care au depus cererea, au legalizat adeverinta provizorie si totul a fost in regula. Doresc sa stiu daca este doar "o scapare" sau este anume specificat, tinand cont si de urmatoarele consecinte: daca depun originalul, nu mai pot: sa ma inscriu la master, sa dau examen la barou, etc., deoarece adeverinta provizorie se elibereaza intr-un singur exemplar, iar acesta nu poate fi recuperat, de la dosarul depus la INM.
Stimate tanar coleg, tocmai aceasta este ideea. Nu va strica o copie legalizata in mai multe exemplare. In mod normal adeverinta e foarte buna in orginal, eliberata de secretariatul facultatii. Numai ca se poate intampla, doamne fereste, sa nu luati examenul si veti dori sa va inscrieti la examenele de la barou care se organizeaza mai tarziu ori veti dori sa va angajati undeva. Consilier juridic sau altceva. Nu e mai bine sa pastrati originalul? E drept ca pentru un proaspat absolvent e mai greu cu atatea cheltuieli, dar... ne adaptam! In plus e posibil ca la depunerea cererii de inscriere la concurs sa dati peste un functionar zelos care ia totul in serios si va trimite la notar in ultima zi de inscriere la concurs!
Cat priveste diploma de licenta in original - e altceva: nu pot sa opreasaca diploma ca e a ta. Nici o simpla copie, se pot falsifica. Si atunci te trimit la notar sa o legalizezi. De aceea apare confuzia cu diploma copie legalizata / adeverinta provizorie original.
Va multumesc pentru promptitudine, dar se poate sa nu fi explicat eu corect. Nu este vorba decat de interpretarea respectivei litere (lit.c), care nu mai specifica, cum a specificat expres anul trecut:"diploma de licenta sau adeverinta provizorie, in copie legalizata". Anul acesta, litera c) are urmatoarea redactare: diploma de licenta, in copie legalizata, sau adeverinta provizorie. Poate doar eu am observat o diferenta in redactare. Sau poate fi doar o greseala a unui functionar, dar daca nu este, eu depun copie legalizata si mi se respinge dosarul pentru ca nu am indeplinit cerintele legale ?
Normal, ca imi este mai usor sa depun o copie legalizata, dar, din redactarea textului rezulta ca trebuie sa depun originalul adeverintei. Cel putin asa interpretez eu. Desigur ca nu mi se pare normal sa depun o adeverinta originala, care se elibereaza de catre secretariatul facultatii intr-un singur exemplar si voi depune o copie legalizata.Dar ma pot trezi respins fara macar sa fi participat la prima proba eliminatorie, cea grila. Pe de alta parte, continuand rationamentul in favoarea copiei legalizate dupa adeverinta provizorie, daca s-ar cere copie legalizata doar pentru cei carora li s-a eliberat diploma de licenta s-ar face o discriminare intre cele doua categorii de absolventi. Eu ma refer strict la aceasta situatie.
1. De ce au modificat aceasta litera si nu are redactarea de anul trecut, foarte clara ? Aceasta redactare este ambigua si da loc la interpretari ! Care a fost scopul modificarii ?
2. Daca este redactata corect si trebuie sa depun adeverinta provizorie in original ?
Care este raspunsul dumneavoastra, tinand cont ca sigur aveti mai multa experienta ca mine, in interpretarea textelor de lege ?
Am sunat la secretariatul INM si mi s-a raspuns ca, in opinia personala a doamnei cu care discutam, a tinut sa sublieneze acest lucru, exprimarea este una nefericita fata de anul trecut, ca, tot in opinia dansei, daca exista vreo problema de interpretare a textului, aceasta se pune in privinta faptului daca este necesara o copie legalizata a adeverintei provizorii de licenta sau numai o copie simpla. Deci, in niciun caz nu ar trebui depusa o adeverinta provizorie in original :-/ A mai spus ca a tot primit intrebari pe acelasi subiect si ca le-a adresat CSM-ului si i s-a raspuns ca oamenii sa-si depuna dosarul in termenul legal de 20 de zile. Edificator, nu? Dansa justifica raspunsul CSM ului - de fapt a unei persoane din aparatul CSM care probabil si-a dat tot cu opinia, din nou pur si doar personala - prin aceea ca, in ipoteza in care dosarul ar fi respins pentru nedepunerea adeverintei in original de pilda, odata cu introducerea contestatiei, s-ar putea depune si originalul adeverintei. De aceea ar fi mai putin important daca se depune copia ori adeverinta, ci sa se depuna ceva in termen.
Dupa mine e clar ca a operat o modificare fata de anul trecut ce-si are sensul ei, si nu doar o nefericita exprimare care s-ar corecta prin sensul avut anterior modificarii. Cred ca cei de la departamentul legislatie cand au venit cu propunerea de modificare chiar vroiau sa devina obligatorie depunerea adeverintei in original, insa nu si-au dat seama de implicatiile acestui lucru.
Deocamdata habar n am ce sa depun. Vreau si un master, si un barou la nevoie. Doamna de la INM mai zicea ca dupa terminarea concursului dosarele pot fi retrase. Asa sa fie?? In anii trecuti au putut fi retrase??
Am sunat intretimp si la CSM, Directia Concursuri. Ei spun ca e suficienta copia legalizata daca avem nevoie de adeverinta in original cu toate ca in Regulament scrie altceva. Deci, copie legalizata.:D Si daca apar probleme, mai apoi in contestatie depui si originalul. Ma indoiesc sa apara probleme. In definitiv de aia se si fac legalizari de copii la notar. Pentru ca omul sa-si pastreze originalul le nevoie. Numai cu rea-credinta s-ar putea respinge dosarul pentru asa ceva. :-/
Alte discuții în legătură
Acte inscriere inm
kalula
Buna ziua,
Am o nelamurire in legatura cu acele copii certificate pentru conformitate de candidat.
In ce constau? Mai bine zis , ce trebuie scris ? si unde ... (vezi toată discuția)