avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 832 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ferestrele vecinilor dau spre curtea noastra si tot ei ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ferestrele vecinilor dau spre curtea noastra si tot ei ne cer sa nu mai ascultam la geam

Buna ziua.Am o problema si nu stiu cum sa o rezolv .Intre casa mea si casa vecina este curtea mea cu o latime de 3 metrii.Vecinii au doua ferestre la baie si hol care dau in curtea mea si sunt tot timpul deschise De un an si jumatate si-au montat si o hota la ragaz cu iesirea tot spre noi ,fara sa ne ceara acordul si tot aburul si mirosul da spre camera copiilor spatiul fiind mic ,3 metrii.Problema este ca vecini ne cer sa nu-i mai ascultam la geam .Deci noi nu putem face nimic deoarece este curtea noastra si normal ca pe acolo trecem si acolo stam la aer.eu am probleme de sanatate si mai ies si eu in curte ca tot omul sa stau pe banca la aer
Daca i-am cerut sa inchida ferestrele mi-au zis ca in casa si curtea lor fac ce vreau ei
Nu am fost niciunde sa ma interesez ce se poate face pentru ca am vrut sa evit un scandal dar nu se poate asa ca noi sa nu mai putem avea intimitate .
Va rog sa-mi spuneti daca legal se poate face ceva .
Casele noastre au o vechime de aproximativ 40 ani si au fost construite cam in aceasi perioada de socrii mei si ai vecinei.Sotul meu a pus un panou de tabla in dreptul ferestrei de la baie dar vecina zice ca noi ascultam la geam
.Ce as putea face legal?
Ca sa puteti face ceva trebuie ca distanta dintre ferestre si proprietatea dv. sa nu fie mai mica decat cea prevazuta in art. de mai jos (ref. la dreptul de vedere) si in plus, ferestrele vecinilor sa nu aiba 30 de ani vechime. Dar daca ziceti ca sunt de 40 de ani.....

Conform codului civil
Art. 612. - Nimeni nu poate avea vedere sau ferestre spre vedere, nici balcoane sau alte asemenea asupra proprietati ingradite sau neingradite a vecinului sau, de nu va fi o distanta de 19 decimetri intre zidul pe care se deschid aceste vederi si proprietatea vecina.
Art. 613. - Nimeni nu poate avea vederi piezis pe proprietatea vecinului de nu va fi o distanta de sase decimetri.
Art. 614. - Distanta de care este vorba in cele doua articole precedente se socoteste de la fata zidului, pe care s-a deschis vederea si, de vor fi balcoane sau alte asemenea, de la linia lor cea dinafara pana la linia de despartire a celor doua proprietati.

Dreptul respectiv de vedere se dobandeste insa prin scurgerea unei perioade de 30 de ani. Astfel ca dupa aceasta perioada v-ati pierdut dreptul de a mai cere in instanta astuparea ferestrelor.

Art. 623. - Servitutile continue si aparente se dobandesc prin titlu sau prin posesiune de 30 ani.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
ContSters61634, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema geam la spatele casei vecinului prin care se uita in curtea mea SunSetter SunSetter Buna ziua, Problema mea e urmatoarea : vecinul din fata casei face cateva modificari imobilului si vrea sa puna si un geam la baie, geam care da fix in ... (vezi toată discuția)
Dreptul la proprietate vgeorge vgeorge am un vecin care sa facut fereastra spre curtea mea desi nu avea acordul meu si nici casa lui nu e prevazuta in proiect cu fereastra spre curtea mea.Mentionez ... (vezi toată discuția)
Distanta ferestre - constructii vecine dboariu dboariu Locuiesc intr-un apartament dintr-o casa veche. Curtea si un apartament au fost retrocedate fostului proprietar. La ce distanta de ferestrele mele poate ridica ... (vezi toată discuția)