avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 755 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu pentru ingrijirea copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu pentru ingrijirea copilului

Am 38 de ani, am trei copii, primul nascut in 1997, cel de al doilea in 1999, cel de al treilea nascut in 2010 , pentru care acum ma aflu in concediu pentru ingrijire, si sunt insarcinata in luna a7-a urmand ca sa nasc in luna iulie 2011. Intrebarea mea este : cum se va calcula indemnizatia dupa nasterea celui de al patrulea copil, tinand cont ca cuantumul actual al indemnizatiei este de 1200 lei, si doresc sa raman inca doi ani in concediu.Mentionez ca pentru primii copii am beneficiat de CIC la momentul respectiv comform legislatiei din timpul respectiv.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 5 Mai 2011
Concediul si indemnizatia lunara se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 nasteri , potrivit art.9 alin.1 din OUG mr.111/2010.

Art. 10 din acelasi act anormativ dispune:
(1) Persoanele care indeplinesc conditiile prevazute la art. 2 au dreptul la concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri sau, dupa caz, dupa primele 3 situatii prevazute la art. 8 alin. (2).
(2) Durata concediului prevazut la alin. (1) este de 4 luni si se acorda integral, o singura data, fiecaruia dintre parintii firesti ai copilului sau, dupa caz, persoanelor prevazute la art. 8 alin. (2), in perioada pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv a varstei de 3 ani, in cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.
Dar in acest act normativ se mai zice :
ART. 9
(1) Concediul şi indemnizaţia lunarã prevãzute la art. 2 alin. (1), art. 5 şi 6, precum şi stimulentul de inserţie prevãzut la art. 7 se cuvin pentru fiecare dintre primele 3 naşteri sau, dupã caz, pentru primele 3 situaţii prevãzute la art. 8 alin. (2).
(2) La stabilirea celor 3 naşteri şi, dupã caz, a celor 3 situaţii se iau în calcul şi cele pentru care s-a beneficiat de concediu şi indemnizaţie, precum şi de stimulent în baza Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 148/2005 privind susţinerea familiei în vederea creşterii copilului, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 7/2007, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

???????
Ce inseamna asta? Se ia in calcul doar nasterile dupa 2005 ?
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
Caserutu, utilizator
Se ia in calcul la stabilirea celor 3 nasteri , nasterea survenita dupa data de 1 ianuarie 2006.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu ingrijire copil zahariebala zahariebala daca unul din parinti a beneficiat de concediu pt ingrijirea copilului de trei ori (primele trei nasteri) celalalt parinte ar putea beneficia de concediu in ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie pentru cresterea celui de al saptelea copil iudith2000 iudith2000 Buna ziua!Nu sunt pregatita referitor la subiect si as avea urmatoarea speta:Daca o femeie are 6 copii,ultimul nascut in 2010 si acum e insarcinata cu al 7 lea ... (vezi toată discuția)
Legea mamelor 2011 - al doilea copil Crista82 Crista82 Ma aflu in concediu pentru cresterea copilului de un an (deci in conditiile vechii legi a mamelor) si mai am de efectuat inca un an din concediu. Doresc sa ... (vezi toată discuția)