avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carte de munca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carte de munca

Buna ziua,

În anul 2006,luna august,mi-am dat demisia dintr-o societate comercială ;contractul individual de muncă încheiat cu această societate înceta în termen de 15 zile calendaristice de la data demisiei,fapt ce s-a petrecut.Conducerea societăţii a hotărât :
- sa nu-mi platească salariul pe cele 15 zile ;
- să nu-mi elibereze cartea de munca cu toate că am uzat de toate mijloacele amiabile ;rog să-mi daţi un sfat privind modul de a proceda pentru a-mi recupera acest document (perioada care a trecut de când am plecat din această societate 08.2006 - 07.2008).

Cu respect,
Huminiuc V.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:55, 9 Octombrie 2008
Va multumesc foarte mult. O sa incep sa redactez notificarea, problema mea este ca patronii acestei firme mai au obiceiul (cand le vin amenzi de la politia rutiera) sa refuze postasului aceste scrisori recomandate, venite de la politia rutiera si ii sugerau sa declare ca nu a gasit pe nimeni acasa. Eu totusi voi incerca si voi vedea ce se intampla.
Am si eu o problema asemanatoare.

Am lucrat la un punct de lucru din Timisoara al unei societati cu sediul in Bucuresti, de unde am plecat prin demisie in octombrie 2006. Problema este ca de atunci mi se refuza eliberarea cartii de munca sub diferite motive.
Ultimul motiv este ca nu este semnata nota de lichidare si din cauza asta nu se poate trimite cartea de munca. Dar si ca nu se poate face nota de lichidare pt ca nu se gasesc hartiile cu care s-a facut inventarul facut de mine impreuna cu soferul cand a luat marfa din Timisoara. Am trimis scanate pe mail hartiile pe care le mai aveam eu (de fapt niste ciorne pe care s-a facut numaratoarea si pe care le-am transcris pe foaia de inventar, stampilate), dar mi s-a spus (telefonic) ca degeaba le-am trimis pt ca nu pot verifica dupa ele si trebuie sa gaseasca exemplarul lor.
Am facut si o notificare scrisa (am trimis-o pe fax, apoi am sunat si am cerut un nr de inregistrare) prin care solicit eliberarea cartii de munca si trimiterea acesteia prin curier cu confirmare de primire, eu fiind in Timisoara iar sediul in Bucuresti, dar nu am primit nici un raspuns inca.
Am sunat sa intreb daca au vreun raspuns la notificare mea, dar doamna de la RU mi-a spus ca nu au avut timp sa caute si sa nu mai sun pentru ca au si altceva de lucru si ca deranjez daca sun.
De fapt si inainte de cate ori am sunat mi s-a spus: "da, o sa vedem, te sunam noi"... si asteptam... nu primeam nici un raspuns... sunam iarasi dupa cateva zile... si tot asa... Asta in cazul in care gaseam pe cineva la RU, pt ca sunam si vorbeam cu secretara de cateva ori pana sa imi dea pe cineva.
Intrebarea mea este daca e obligatorie semnarea acelei note de lichidare (care nu se poate face, pt ca nu au timp sa se ocupe) sau sunt obligati sa-mi elibereze cartea de munca? Cum pot proceda ca sa primesc cat mai repede cartea de munca, pt ca am nevoie urgent de ea?
1. Nu stiu cum ati stat 2 ani de zile fara sa recuperati carnetul de munca. Acesta este proprietatea dvs. si nimeni nu are dreptul sa-l retina, sub nici un motiv.
2. Nota de lichidare va este folositoare dvs. pentru ca arata datoriile pe care le aveti fata de unitatea in care ati lucrat.
3. Faceti un efort si mergeti personal sa va ridicati carnetul de munca si nota de lichidare.
4. Daca era ceva in neregula cu inventarul, fiti sigur ca nu asteptau ei 2 ani de zile, va agatau imediat.
5. Daca nu rezolvati nimic pe cale amiabila, aveti posibilitatea sa actionati in instanta pe fostul angajator, la Tribunalul din judetul unde aveti domiciliul.
Sau mai puteti incerca inca o data sa le trimiteti o notificare (de preferat sa fie redactata in limbaj juridic) prin executorul judecatoresc de aceasta data si poate asa ,,isi fac timp" sa va rezolve si dvs. problema; daca asa nu reusiti sa obtineti carnetul de munca, atunci faceti o sesizare la ITM si daca nici asa nu rezolvati, atunci actionati-i in instanta.
In momentul in care o persoana isi inceteaza activitatea, patronul este obligat sa-i inapoieze documentul completat la zi si nu are nici un drept sa refuze sa elibereze acest act. In cazul unui refuz, se poate sesiza in scris aceasta situatie Inspectoratului Teritorial de Munca sau instantei judecatoresti competente din zona in care angajatorul isi are sediul.

Alte discuții în legătură

Eliberare carte munca mari68 mari68 Buna ziua, Am lucrat la o firma de telefonie cu sediul central in Bucuresti si cu magazin in Timisoara. In data de 16.09.08 mi-a incetat contractul de munca ... (vezi toată discuția)
Cine e autorizat sa tina cartile de munca elsa579 elsa579 Mi-am dat demisia de la o firma la 1 aprilie 2008. Eu singura am fost cu demisia si deciziile la ITM sa la inregistrez. Acolo m-i s-a spus sa revin dupa carte ... (vezi toată discuția)
Demisie ionutvd ionutvd In urma cu aproximativ 2 luni mi-am dat demisia de la firma la care lucram. Am redactat demisia, am semnat-o, i-am inmanat-o managerului si el mi-a zis ca in ... (vezi toată discuția)