avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 560 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Restrictionarea accesului proprietarilor pe partile ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Restrictionarea accesului proprietarilor pe partile comune

De curand m-am lovit cu o problema. Comitetul asociatiei de proprietari al blocului in care locuiesc au decis intr-o sedinta "privata" si nu in adunarea generala, restrictionarea totala a accesului pe acoperisul blocului si implicit m-au obligat printr-un anunt la avizier ca in termen de 30 zile sa-mi demontez antena parabolica amplasata pe un gard decorativ ce se gaseste in partea din fata imobilului. Mentionez ca prezenta antenei nu distruge absolut deloc hidro/termoizolatia.
Va intreb, acest comitet are puterea de a lua singuri aceasta decizie?

Multumesc anticipat pentru raspuns.
gardul decorativ din fata imobilului este situat in partea comuna?
daca da, atunci va trebuia aprobarea asociatiei sa instalati antena.
Da, este situat pe partea comuna. Aprobarea asociatiei inseamna aprobarea comitetului sau a proprietarilor in adunarea generala cu vot 50% +1 ?

Deciza afisata la avizier incepe astfel,
"In temeiul art. 17 alin. 1, lit B din H. G nr. 1558/2007... (nu se mai vede restul pentru ca este afisat prost sub rama casetei avizierului).. Normelor metodologice de aplicare a Legii nr 230/2007 privind infiintarea organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari se decid urmatoarele:
Toti posesorii de antene, de orice natura, de tip TV, radio, internet, transmisiuni prin cablu sub orice forma sunt obligati ca in termen de 30 de zile de la data prezentei, sa-si desfiinteze antenele montate pe terasa, zidurile sau aticul blocului, care fac parte din proprietatea comuna a condominiului."

Am rascolit legea dupa acele articole si am gasit astfel:

Articolul 17 litera B din H.G nr. 1558/2007
b) emite, daca este cazul, decizii scrise privind regulile pentru ducerea la indeplinire a hotararilor adunarilor generale si pentru respectarea prevederilor legale, a statutului si a acordului de asociere, precum si alte decizii ce privesc activitatea asociatiei de proprietari; 

Decizia nu a fost votata in ultima Adunare Generala. Pentru verificare, conform

Lege nr. 230/2007 Capitorul 2 Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia.

Am dreptul sa cer procesul verbal al adunarii generale.

Tot in legea nr 230/2007 Art. 14. spune - Proprietarul este obligat sa mentina proprietatea sa individuala, apartament sau spatiu cu alta destinatie decat aceea de locuinta, in stare buna, pe propria cheltuiala. Niciun proprietar nu poate incalca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comuna sau individuala a celorlalti proprietari din condominiu.

Imi este vaga partea cu "dreptul de proprietate comuna" in ce consta acest drept?

Multumesc inca odata.
Dreptul la proprietate comuna presupune ca ai voie sa te folosesti de orice particica a proprietatii comune fara a ingradi dreptul celorlalti proprietari de a se folosi de aceeasi particica, fara sa deteriorezi acea particica, fara sa ti-o insusesti.
De statutul si administrarea intregii proprietati comune raspunde comitetul executiv, mandatat la adunarea generala sa se ocupe de acest lucru.
In adunarea generala doar se mandateaza persoane si se fac propuneri care vor fi duse la indeplinire de comitetul executiv, presedinte, administrator etc. peste an.

Deci comitetul executiv poate lua decizii care sa duca la asemenea actiune despre care ne povestiti dv. aici.

Adunarea generala se intruneste o data pe an, comitetul executiv se poate intruni si lua decizii in favoarea tuturor proprietarilor si in fiecare saptamana.
Sigur, aceste decizii trebuie sa fie legale, adica sa nu incalce alte legi.
Este adevarat ca legea va da voie sa folositi proprietatea comuna si numeni nu va poate interzice sa o folositi. Dar proprietatea comuna, spatiile comune, instalatiile comune de apa, de camnalizare, de electricitate, holurile, scarile, subsolul, acoperisul, terasele..., se folosesc in scopul pentru care au fost construite.
Asadar nu am voie sa folosesc cablurile electrice sa-mi usuc rufele pe ele, scarile sa-mi depozitez muraturile, subsolul sa instalez cazanul de rachiu si terasa pentru a face gratare, bairamuri sau pentru a monta pe ea antene.
Si, pentru toate acestea nu trebuie vreo hotarare a adunarii generale.
Terasele blocurilor sunt din constructie "necirculabile". Orice firma care executa lucrari de hirdoizolatie va acorda o garantie de cativa ani numai in situatia cand se respecta conditia de a nu se circula pe terease.
Cautati in documentatia blocului si intr-un contract incheiat cu o firma de hidroizolatii si-o sa gasiti aceste prevederi.
Faptul ca acum comitetul a decis sa va anunte este un lucru bun si puteti sa intrati in legalitate in cele 30 de zile.
Si antenele unde se pot instala?

Alte discuții în legătură

Acces pe terasa blocului - antena yo9hnf yo9hnf Va salut ! Am o problema cu Asociatia de Proprietari...Sunt radioamator de vreo 7 ani , am licenta de emisie-receptie eliberata de Inspectoratul in ... (vezi toată discuția)
Montare antena tv pe terasa blocului alinachi alinachi Buna ziua, doresc sa montez o antena TV tip satelit pe terasa blocului, insa administratorul imi interzice accesul la terasa blocului. Avand in vedere ca eu ... (vezi toată discuția)
Comitet executiv asociatie Xerxes77 Xerxes77 Buna ziua, Avem o situatie speciala la noi in bloc, in sensul ca nimeni nu vrea sa fie sef de scara, adica reprezentantul cladirii, in comitetul executiv al ... (vezi toată discuția)