Vecina mea de 85 ani a facut act de VC - viager pe apartamentul ei de 2 camere, la o familie. Ea nu are nici o alta ruda, toti i-au decedat. In act se specifica faptul ca a primit 52.000 euro, dar in fapt lucrul acesta nu s-a intamplat. Actul s-a incheiat in urma cu 4 ani, timp in care batrana a primit la cca. 3 luni cate 500 lei( total prezent 2000lei). In prezent s-au certat, pentru ca familia cumparatoare vrea s-o duca la niste medici si s-o interneze intr-un azil.
Batrana nici nu citise actul pe care l-a semnat, crezand ca trebuie s-o ingrijeasca doar. Eventualele explicatii a notarei probabil nu le-a inteles pentru ca nu prea aude(are acte medicale in acest sens de multi ani)
Se pretind banii sau anularea actului. Sunt sanse in instanta si ce ar mai putea face victima?
Buna ziua.Spuneti dumneavoastra ca:
1.in contract exista mentiunea ca s-a incasat pretul,dar in realitate lucrurile nu stau asa.
2.Persoana in varsta nu a citit contractul pe care l-a semnat.
3.Aceeasi persoana nu a inteles din explicatiile notarului ce act semneaza.
Acestea nu sunt motive pentru anularea contractului,pentru ca notarul nu a facut altceva decat sa consemneze vointa partilor intr-un act,pe care acestea l-au semnat.
Dar fiind vorba de un c-v cu clauza de uzufruct viager,in situatia in care va fi internata intr-un azil se incalca dreptul principal rezervat in contract,acela de a locui pana la sfarsitul vietii in casa. pentru acest motiv sunt sanse.
Nu se poate "sparge" sau anula actul in instanta sau notar, fiind dati in judecata eventual cumparatorii? Este totusi o excrocherie fata de un varstnic de peste 80 ani, care nu si-a primit banii.
Si daca-i internata in azil pe motiv ca nu mai judeca limpede din cauza varstei, cine o mai scoate de acolo sa-si ceara drepturile? Nu are pe nimeni, are pensie de 3oo lei si nici casa nu mai are ca sa o poata oferi pentru eventualii ei aparatori ( pentru ca este de alergat si cheltuit si nimeni nu o va face gratis)
La notar in nici un caz nu se poate anula contractul, in instanta da, facand dovada incalcarii dreptului de uzufruct, ceea ce ii da sanse mari de reusita. Insa daca nu poate face toate aceste demersuri, este o situatie cu adevarat complicata. In privinta banilor, e greu de dovedit ca nu i-a primit, mai ales ca a semnat contractul de vanzare cumparare. Din pacate, e o situatie trista......
Contractul de vanzare-cumparare presupune un pret.Lipsa acestui element conduce la sanctiunea nulitatii absolute a acestui act . Pe cale de consecinta, poate fi promovata actiunea in simulatie , in vederea desfiintarii acestui act .
Persoana care a transmis dreptul de proprietate este vartnica , prin urmare, ii poate fi afectat discernamantul.
Lipsa acestuia conduce la o alta cauza de ineficacitate a actelor juridice , nulitatea relativa, invocata de persoana care a suferit o vatamare prin perfectarea acestui contract. Viciile de consimtamantul , dolul , eroarea atrag , de asemenea , nulitatea relativa.