avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1628 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract cu clauza uzufruct viager
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract cu clauza uzufruct viager

Am si eu o problema: acum 6 ani parintii mei s-au mutat dintr-un apartament cu 2 camere intr-o garsoniera. Garsoniera a fost achizionata de catre mine, cu bani donati de parinti, in baza unui contract de vanzare-cumparare cu clauza de uzufruct viager in favoarea parintilor.
In acest moment parintii mei vor ca eu sa vand garsoniera fratelui meu (o noua viziune privind impartirea averii), iar eu nu sunt de acord cu acest lucru. Mai exact doresc sa renunt la garsoniera in favoarea fratelui, motivand faptul ca ei au fost cei care mi-au dat banii la momentul incheierii contractului.
Intrebarea mea este daca au cumva vreo posibilitate sa obtina garsoniera ?
Si daca DA, atunci ce pot sa fac ;) ?
Cel mai recent răspuns: octavh , utilizator 15:23, 2 Iulie 2008
Nu au.
Ei v-au donat o suma de bani, nu o garsoniera. Si oricum ar fi, donatia este irevocabila. Dvs. sunteti nudul proprietar , iar parintii sunt titularii unui drept de uzufruct si atat. Nu au posibilitatea de a va obliga sa instainati garsoniera intr-un anume fel sau unei anume persoane.
Desigur, dupa decesul parintilor, in anumite conditii (nu avem aici toate datele si e deja alta poveste) fratele poate avea pretentii cu privire la suma de bani donata de parinti.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
romascanu, moderator
Parintii Dvs. au un drept de uzufruct viager asupra apartamentului si nimic mai mult. Ei pot sa locuiasca in apartament pana la sfarsitul vietii sau il pot inchiria si incasa chiria .

Dvs. sunteti cel care puteti dispune de apartament, ceea ce inseamna ca daca vreti il vindeti, sau il donati , desigur cu mentinerea uzufructului viager, sau nu faceti nici un act de dispozitie.
Parintii Dvs. nu pot dispune in nici un fel de apartament, chiar daca ati cumparat din banii primiti de la dansii. Deci ei nu pot obtine garsoniera.
Va multumesc pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare donatie cristina09_aaa cristina09_aaa acum 8 ani am cumparat un apartament cu 2 camere care era obiectul unei donatii.Ca sa fiu mai explicita ,o doamna ,a donat apartamentul in cauza unei ... (vezi toată discuția)
Contract de donatie sau vanzare- cumparare? nenea toto nenea toto dupa moartea mamei a ramas o mostenire mie si fratelui meu pe care vrem sa o dam baiatului cel mic al fratelui .Noi vrem cu donatie ,iar el vrea cu act de ... (vezi toată discuția)
Vanzare masa succesorala? Al3xx3 Al3xx3 Buna ziua.As vrea sa va prezint o situatie cu care ma confrunt...in urma cu 5 ani am cumparat de la mama o garsoniera,ea detinand 2 identice.Am facut un ... (vezi toată discuția)