avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate procesuala activa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate procesuala activa

Va rog sa-mi raspundeti la urmaroarea intrebare . Suntem mai multi vecini care am dobandit teren de la acelasi proprietar . Eu sunt singurul care am cumparat in 1999 ultima bucata de teren , toti ceilalti dobandind terenurile lor prin donatie inaintea mea . Bucata pe care am cumparat-o contine un parau si o balta ( neproductiv ) care nu era trecuta in titlul de proprietate a proprietarului de la care am cumparat ( persoana avea in titlu doar teren arabil , deoarece cand a fost pus in posesie I s-a atribuit doar teren arabil , in jurul acelei belti ) .
In 2002 am intabulat terenul prin Tribunal iar paraul si balta , bineinteles ca au fost excluse din intabulare ( terenul meu inconjoara balta pe toate cele trei parti , ultima parte fiind gardul meu . Mentionez ca am inchis balta cu gard , deoarece exista proprietar intabulat si pe acea latura ).
Sentinta a ramas definitiva si executorie deoarece nimeni nu a contestat-o .
Cand ultimul dintre vecini a vrut sa intabule terenul a constatat ca din 50 de ari dobanditi prin donatie , ii lipsesc 25 de ari (insa el ocupase inca 25 de ari in proprietatea altcuiva ) . Acest lucru se datora unei intelegeri intre proprietar de la care a cumparat si vecinul meu , proprietar care recunoaste ca a instrainat mai mult teren decat avea si care ca sa-l despagubeasca pe vecin , cumpara cei 25 de ari ce-i lipsesc acestuia . Vecinul meu nu face insa acte noi pe aceasta suprafata , insa toti vecinii facem o Conventie cu harta loturilor pe care le-am dobandit toti de la proprietar si convenim ca suntem multumiti fiecare pe amplasamentul lui si cu suprafetele pe care le avem fiecare . Conventia este semnata de toti care am dobandit teren de la respectivul proprietar si autentificata la Notar.
Dupa cativa ani moare vechiul proprietar iar mostenitorul , un nepot , revendica cei 25 ari ca mostenitor de drept . Actioneaza in judecata pe vecin insa vecinul castiga procesul cu aceea conventie semnata de toti . Nepotul face recurs iar la recurs se numeste un nou expert judiciar care , dupa noile masuratori , afirma ca diferenta de teren se afla pe terenul meu si propune sa fiu dat in judecata ca sa-i cedau 25 de ari din terenul meu arabil nepotului ( si probabil cei 25 de ari reclamati de nepot , ramanand vecinului meu ) .
Mentionez ca expertul a refuzat sa ia act de faptul ca paraul si balta nu-mi apartin si nu sunt intabulate pe mine .A refuzat sa vada actele mele de intabulare .
Ce mi se pare curios este ca nu nepotul ma da in judecata ci vecinul meu .
Intrebarea mea este : are calitate procesuala activa vecinul meu care nu are teren in parcela mea si care a castigat un proces pe baza unei conventii pe care acuma o incalca ???
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: bucuriejoy , utilizator 18:34, 6 Mai 2011
"(terenul meu inconjoara balta pe toate cele trei parti , ultima parte fiind gardul meu . Mentionez ca am inchis balta cu gard , deoarece exista proprietar intabulat si pe acea latura )."

e o gluma nu? Nu aveati de ce sa faceti gard acolo. Decat proprietarul care este intabulat acolo daca dorea. Dvs puteti face gard la limita proprietatii dvs. adica pe malul opus al baltii, incat balta sa ramana pe dinafara .....
Precizez ca balta si paraul nu sunt intabulate pe nimeni ! Balta este inconjurata pe trei laturi de mine iar a patra latura se extinde pana in gardul pe care a trebuit sa-l fac intre mine si noul vecin intabulat de cealalta parte a gardului ( si abeltii deci ).
E cusuta cu ata alba, dar toata lumea a inteles. Nu va intereseaza daca sunt intabulate balta si paraul. Inprejmuiti doar ce va apartine si atat.

"a patra latura se extinde pana in gardul pe care a trebuit sa-l fac intre mine si noul vecin intabulat de cealalta parte a gardului ( si abeltii deci )."

Nu sunteti vecin cu "noul vecin" intabulant. Balta se invecineaza cu dansul. Dvs aveti deja gard spre balta pe malul opus. Este clar ca ati facut gardul pentru a opri accesul vecinului la balta. Evident, ca nu are drept asupra baltii, dar nici dvs.
Lucrurile sunt simple: imprejmuiti DOAR ce va apartine indiferent daca sunt vecini intabulanti, balti sau altceva.
De aici reiese clar ca ati imprejmuit si balta fara sa va apartina:

"In 2002 am intabulat terenul prin Tribunal iar paraul si balta , bineinteles ca au fost excluse din intabulare ( terenul meu inconjoara balta pe toate cele trei parti , ultima parte fiind gardul meu . Mentionez ca am inchis balta cu gard , deoarece exista proprietar intabulat si pe acea latura )."
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
M_Ioana, utilizator
Multumesc pentru raspunsuri . O sa iau jos gardul ( .... probabil ca o sa-l faca vecinul deoarece cu el ma invecinez pe o portiune mai lunga , atat la stanga cat si la dreapta beltii si nu ne convine la niciunul sa ramana o portiune deschisa intre noi ) .
Va rog insa sa-mi raspundeti la intrebarea de final : daca vecinul care ma da in judecata are calitate procesuala activa ( in cazul in care nu are teren in parcela mea ) si ce se intampla cu conventia pe care el o incalca acum cand in procesul anterior o considera valida ?
Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intabulare gradina iiulian iiulian Buna ziua, Sunt in discutii pentru cumpararea unei proprietati la tara unde proprietarii actuali au doar titlul de proprietate si urmeaza sa se intample ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! VKaty VKaty Buna ziua! 1. Pot construi imprejmuirea unui teren si o magazie in regie proprie? Evident, asta dupa ce voi obtine A.C. Am un vecin reclamangiu si ma astept ... (vezi toată discuția)
Intabulare Elena ciocan Elena ciocan Am cumparat o casa cu teren 16.67 ari intabulat in 2018 , in realitate sunt 17.36 ari acest teren de 17.36 de ari este înregistrat la primarie si se gaseste ... (vezi toată discuția)