avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 494 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Amenda pentru parcare ilegala primita de la politia ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Amenda pentru parcare ilegala primita de la politia locala

Buna ziua,
Sunt din Baia Mare, unde de la 1.01.2011 s-a infiintat Politia locala care se ocupa si cu amenzile pentru parcare fara tichet.In 3 mai mi-a sosit o instiintare de plata, in baza unui PV de contraventie incheiat in aprilie, pentru o parcare fara tichet din octombrie 2010.PV -ul este intocmit de un politist local,care in octombrie 2010 nu exista.
Ma anunta ca daca nu platesc in 15 zile ma executa silit.Ce sa fac?
Multumesc!!
Lia
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 20:58, 8 Mai 2011
ORDONANŢÃ Nr. 2 din 12 iulie 2001
privind regimul juridic al contravenţiilor

Art. 13
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.
Art. 15
(1) Contravenţia se constată printr-un proces-verbal încheiat de persoanele anume prevăzute în actul normativ care stabileşte şi sancţionează contravenţia, denumite în mod generic agenţi constatatori.

Ca sa primiti un raspuns la obiect trebuie sa informati ce scrie pe procesul verbal referitor la actul normativ in baza caruia s-a constatat contraventia si a fost intocmit procesul-verbal. Poate fi o hotarare de Consiliu local.
Daca este vorba de o fapta din octombrie 2010, ea trebuie sa se fi prescris pana acum.
Adrian.Tudor a scris:
Daca este vorba de o fapta din octombrie 2010, ea trebuie sa se fi prescris pana acum.

Datele din mesajul utilizatorului sunt insuficiente pentru a trage aceasta concluzie. Fapta a fost savarsita in octombrie 2010 iar procesul verbal de contraventie a fost incheiat in aprilie 2011. Utilizatorul nu a precizat zilele, a precizat numai lunile.

@iuliana1957 a scris:
PV -ul este intocmit de un politist local,care in octombrie 2010 nu exista.
Ma anunta ca daca nu platesc in 15 zile ma executa silit.Ce sa fac?

Nu v-ati gandit sa platiti amenda, daca tot ati savarsit fapta?
Politia locala a preluat atributiile politiei comunitare. Din acest punct de vedere nu aveti motive sa formulati plangere contraventionala. Nu ati precizat nici daca v-a fost comunicat procesul verbal de contraventie.

Instiintarea de plata este act premergator executarii silite. Urmeaza comunicarea unei somatii si a unui titlu executoriu.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plangere contraventionala cati_toma11 cati_toma11 suspendare permis 30 zile ,amenda,puncte penalizare pentru ciocnire inexistenta,masina nefiind miscata din parcare ..in comunicare ptr prezentare la politie ... (vezi toată discuția)
In data de 21.09.2022 am savarsit fapta de a conduce fara rovinieta. ... Ctlus Ctlus In data de 21.09.2022 am savarsit fapta de a conduce fara rovinieta. Pentru aceasta fapta a fost intocmit un Proces Verbal in data de 18.01.2023, iar eu l-am ... (vezi toată discuția)
Plangere impotriva unui proces verbal de contraventie ramo_davi ramo_davi Buna ziua! Am primit o instiintare de la primarie ca am de plata 200ron, cand am fost sa vad depsre ce e vorba, am constatat ca a fost emis pe numele meu un ... (vezi toată discuția)