avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 831 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... In data de 21.09.2022 am savarsit fapta de a conduce ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

In data de 21.09.2022 am savarsit fapta de a conduce fara rovinieta. ...

In data de 21.09.2022 am savarsit fapta de a conduce fara rovinieta.
Pentru aceasta fapta a fost intocmit un Proces Verbal in data de 18.01.2023, iar eu l-am primit prin posta abia in 06.02.2023
Amenda aceasta mai trebuie platita ? Din calculele mele aceasta fapta s-a prescris. Ma poate ajuta cineva cu un model de Plangere Contraventionala de prescriere a faptei?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Ctlus , utilizator 10:29, 13 Februarie 2023
De ce credeti ca s-a prescris?

Art. 13. -
(1) Aplicarea sancţiunii amenzii contravenţionale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârşirii faptei.

conform art.26 alin.3:
În cazul în care contravenientul nu este prezent sau, deşi prezent, refuză să semneze procesul-verbal, comunicarea acestuia, precum şi a înştiinţării de plată se face de către agentul constatator în termen de cel mult o lună de la data încheierii.
Nu s-a prescris, intocmirea unui astfel de PV de contraventie se poate face conform OG 15/2002 in maxim 4 luni, iar comunicarea lui catre contravenient in maxim 2 luni.
Dupa cum ati descris, nu e depasit nici un termen.

Din calculele mele aceasta fapta s-a prescris.

In cazul PV contraventie lipsa rovinieta exista 2 termene de 6 luni pentru intocmire PV si de 2 luni pentru comunicare
OG 15/2002 nu prevede nici un termen de 6 luni pentru intocmirea PV (si aplicarea sanctiunii) :
Articolul 9
(5) Procesul-verbal de constatare a contravenției întocmit conform alin. (4) se încheie în lipsa contravenientului.
(6) În cazul utilizatorilor români sau străini, dacă se constată prin intermediul terminalelor de interogare lipsa rovinietei valabile, personalul abilitat aplică sancțiunea și încheie procesul-verbal de constatare a contravenției după identificarea contravenientului utilizator român sau a conducătorului auto, în cazul utilizatorilor străini, proces-verbal de constatare a contravenției care poate fi încheiat și în lipsa contravenientului.
(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei.
[ link extern ]
ynocentta a scris:

In cazul PV contraventie lipsa rovinieta exista 2 termene de 6 luni pentru intocmire PV si de 2 luni pentru comunicare

Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2023
latka, utilizator
Am inteles, asta inseamna ca daca ei ar fi Intocmit PV pe 22.01.2023 inseamna ca atunci ar fi trecut 4 luni de la producerea faptei si atunci s-ar fi prescris…

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, in data de 26.11.2020, ora 10.21, sotul a fost depistat ... Virgil-Doru Virgil-Doru Buna ziua, In data de 26.11.2020, ora 10.21, sotul a fost depistat in trafic fara a detine rovinieta valabila. A primit plicul de la posta cu procesul ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, pe data de 16.03.2021 am primit un plic cu pv constatare ... Marinescu Lucian Marinescu Lucian Buna ziua, Pe data de 16.03.2021 am primit un plic cu PV constatare contraventie referitoare la trecerea peste Dunare pe podul de la Fetesti din data de ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! am primit o amenda pentru lipsa rovinietei(am uitat ... Legal1228 Legal1228 Buna ziua! Am primit o amenda pentru lipsa rovinietei(am uitat complet ca a expirat) la 3 luni si cateva zile de la data faptei. In lege spune ca procesul ... (vezi toată discuția)