buna ziua! am fost oprit de politia din Bucuresti in timp ce circulam cu o masina adusa din Germania, care avea numerele expirate, adica era radiata din Germania.Sunt cercetat in momentul de fata, astept sa fiu chemat la proces si mi-a fost ridicat si permisul printre altele, politaiul care mi-a luat permisul a zis ca am dreptul sa-mi prelungesc dovada pana se pronunta vinovatia sau nevinovatia mea.Azi am fost la politie sa-mi prelungesc dovada si de unde ca mi-a zis ca nu am voie la un caz ca si asta.astept pareri.Multumesc !!!
OUG 195/2002 "Art.85. - (1) Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani."
Pe latura penala in cel mai bun caz procurorul iti da 18 indice 1 si amenda administrativa.
Pb cu permisul sta cam asa: ai dovada cu drept de circulatie pt 15 zile apoi nu se mai prelungeste; ceea ce inseamna ca pana la finalizarea dosarului ai suspendat dreptul de a conduce.
Pentru a sti cu adevarat cum sta treaba trebuie sa consulti un avocat.
dar nu exista acea prezumtie de nevinovatie?cineva spunea ca pana la incheierea procesului si pronuntare practic nu sunt vinovat de nimic...deci am dreptul la permis:">.....sau nu e asa?ms
Prezumtia de nevinovatie este operanta si in cazul dvs.
Sunteti prezumat nevinovat pana la momentul pronuntarii unei hotarari penale de condamnare.
Ar fi bine sa va cautati deja un avocat. Poate ca ati putea scapa de o condamnare penala sau poate ca ati primi o pedeapsa foarte redusa.
In acest fel veti putea sa conduceti legal cat mai repede.
Reglementarea principiului in legislaţia internaţională
Prezumţia de nevinovăţie a fost instituită pentru prima dată ca regulă scrisă de drept modern in secolul al XVIII-lea in legislaţia S.U.A., iar apoi in Declaraţia Universală a Drepturilor Omului şi Cetăţeanului din anul 1789 . Potrivit art. 9 din Declaraţie,
"orice om trebuie considerat nevinovat pănă la probarea culpabilităţii sale".
Ulterior, reglementarea este preluată in art 11 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului , care prevede că:
"orice persoană invinuită de a fi săvărşit o infracţiune este prezumată nevinovată atăt timp căt vinovăţia sa nu a fost stabilită intr-un proces public cu asigurarea garanţiilor necesare apărării"
Pentru a da efect de obligativitate textului declarativ de mai sus, art. 14 pct 2 din Pactul internaţional cu privire la drepturile civile şi politice statuează că:
"orice persoană acuzată de comiterea unei infracţiuni penale este prezumată a fi nevinovată căt timp culpabilitatea sa nu a fost stabilită in mod legal".
In fine, art 6 par 2 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului stabileşte că:
"orice persoană acuzată de o infracţiune este prezumată inocentă pănă cănd vinovăţia sa va fi legal stabilită".
Reglementarea principiului in legislaţia naţională
In legislaţia internă, prezumţia de nevinovăţie este reglementată alături de drepturile şi libertăţile cetăţeneşti fundamentale, fiind ridicată la nivel de principiu fundamental şi depăşind limitele stricte ale procedurii judiciare . Astfel, Constituţiei, prezumţia de nevinovăţie", menţionează că: " Orice persoană este considerată nevinovată pănă la stabilirea vinovăţiei sale printr-o hotărăre penală definitivă."
In acesst context reamintim că potrivit art. 20 alin 1 din Constituţie, "Dispoziţiile constituţionale privind drepturile şi libertăţile cetăţenilor vor fi interpretate şi aplicate in concordanţă cu Declaraţia Universală a Drepturilor Omului, cu pactele şi cu celelalte tratate la care Romănia este parte." Alin. 2 al aceluiaşi articol stabileşte preeminenţa reglementărilor internaţionale privitoare la drepturile fundamentale ale omului, faţă de legile interne in situaţia in care există contradicţii sau neconcordanţe intre acestea. Chiar daca acestea sunt reglementarile, exact ca si colegul meu.va recomand asistenta unui avocat
Buna ziua!
Prezumtia de nevinovatie deja opereaza in cazul dvs. din moment ce sunteti inca in libertate si nu va obliga nimeni inca sa executati pedeapsa pe care o riscati (amenda contraventionala, penala, inchisoare cu sau fara suspendare) pana cand judecatorul nu se pronunta in cazul dvs.
In cep priveste masura suspendarii dreptului de a mai conduce pana la solutionarea dosarului penal, aceasta este o masura de siguranta asa cum o defineste art. 115 din Codul penal (cititi-i continutul articolului, nu doar titlul care nu cuprinde toate detaliile).
Aceasta masura se poate lua si inainte de pronuntarea sentintei, avand caracter preventiv.
Recomandarea este sa va angajati deja un avocat. De obicei un dosar cum incepe, cam asa se si termina. Ar fi bine ca avocatul dvs. sa inceapa deja sa prezinte organelor de cercetare penala situatia cat mai favorabil dvs.
Cu stima,
av. Silviu Serban
Probleme de liceu !
AurelianD
O tanara este agresata verbal in cele mai josnice moduri in timpul unei ore , profesoara inafara de cuvintele de adresare catre agresorul acesteia "potolestete ... (vezi toată discuția)