in urma cu 5 luni am incheiat cu o firma un contract de prestari servicii livrare si montaj termopan. Am platit in avans jumatate din valoarea lucrarii. In termen de 15 zile de la plata avansului trebuiau sa execute lucrarea, insa nici pana acum nu au executat-o. Mentionez ca in contract sunt inserate penalitati de intarziere la executie. Intrebarea mea este cum imi pot recupera avansul platit?
mai intati trebuie sa indepliniti procedura de conciliere prevazuta de codul de pr. civila, art. 720-1, si ulterior, sa actionati firma in judecata pentru: reziliere contract, restituire avans , plata penalizari ( efectuati un calcul potrivit contractului ( cu solicitarea acordarii lor pana la lichidarea debitului - daca s-a prevazut in contract ca penalizarile pot depasi valoarea contractului, in caz contrar, se vor solicita acestea pana la aceasta limita), cheltuieli de judecata.
Veti investi hotararea care v-a dat castig de cauza si va veti adresa unui executor judecatoresc in vederea executarii silite a debitului.
Va multumesc pentru raspuns si totodata va rog sa-mi comunicati temeiul legal al actiunii si daca pot obtine penalitatile din contract, avand in vedere ca sunt pentru intarziere la exxecutare?
art. 112 cod pr.civila , art.942 si urmat. cod civil, 1073, 1075, 1088 cod civil, legea 469/2002 si dispozitiile aplicabile ale contractului de inchiriere ( nu am scris chiar toate articolele pe care le puteti invoca, sunt de ajuns astea, instanta intelegand ce anume solicitati dvs.)
Lipsa sanctiune
dacmoto
Ce sanctiune se aplica in cazul neindeplinirii sau indeplinirii cu intarziere a obligatiei daca in contract nu este prevazuta nicio sanctiune( reziliere, ... (vezi toată discuția)