Buna seara, as avea si eu o intrebare, daca poate sa ma lamureasca cineva:" daca fac o asigurare facultativa de locuinta care sa acopere riscurile prevazute de Legea 260/2008, mai am totusi obligatia sa inchei si asigurarea obligatorie prevazuta de actul normativ respectiv (L.260?2008) ?" ,tinand cont de prevederile art. 3 alin. 9 din Legea 260 (" (9) Nu intră sub incidenţa prezentei legi persoanele fizice şi juridice care şi-au încheiat o asigurare facultativă a locuinţelor care să acopere toate riscurile prevăzute în asigurarea obligatorie") si art. 7 alin. 1 din normele de aplicare a acesteia - Ordinul CSA nr. 5/2009 (" ART. 7
(1) Proprietarii de locuinţe care au încheiate contracte de asigurare facultative privind riscurile prevăzute de Legea nr. 260/2008 au obligaţia de a încheia contracte de asigurare obligatorie a locuinţelor la data expirării contractelor de asigurare facultativă sau, în cazul contractelor de asigurare multianuale, la data primei aniversări a acestora, după data aplicării Legii nr. 260/2008"). Mi se pare ca cele doua texte de lege se contrazic, oare gresesc ?. Multumesc daca poate sa ma lamureasca cineva si va doresc toate cele bune :luck:
Cu prima afirmatie sunteti mai aproape de adevar pt ca la cea de a doua afirmatie intr-adevar textele se contrazic si incurca si mai mult pe asigurati dar si pe asiguratori. Parerea mea este ca dac detineti o polita facultativa care sa cuprinda si asigurare si pt riscurile de dezaste e suficient.
Contrazicerea este numai aparenta.Daca se coroboreaza cele doua articole se poate concluziona ca exista doua situatii alternative:
- daca ai o asigurare facultativa ,pe care o reinnoiesti numai daca vrei, pe timpul valabilitatii acesteia, nu mai ai obligatia de a incheia si o PAD.
- daca nu reinnoiesti polita facultativa(nu mai vrei), esti obligat sa inchei o PAD in continuarea valabilitatii facultativei expirate!
- singura conditie este ca riscurile catastrofice ,sa fie acoperite de polita facultativa, si acoperirea sa fie cel putin la valoarea ceruta de PAD (10000/20000E)