avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 642 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale amenda
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

amenda

In 2003 in august am fost imputernicit de administratorul unei societati comerciale prin procura totala sa-l reprezint in numele lui si pentru el. Societatea avea un bar. In noiembrie garda financiara face un control societatii in care constata ca in perioada19.05.2003-01.11.2003 la barul societatii s-au comercializat produse supuse autorizarii conform L521 pe 2002 in valoare de 250 000 000 lei fara ca societatea sa detina autorizare de comercializare conform L521din 2002. Valoarea acestei marfi a fost confiscata, iar ca si contrvenient am fost numit eu nu societatea cu toate ca eu nu reprezentam firma in toata perioada. Dupa 5 ani am primit instiintare de la primarie precum ca am de plata aceasta suma care in acest timp imi este retinuta in rate lunare din salariu. Vreau sa stiu cum pot trece aceasta confiscare de marfa pe societate? De ce e confiscare pe persoana fizica? Se poate da societatea in judecata . si daca am castig de cauza.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: antonyo_74k , utilizator 15:14, 6 Iulie 2008
trebuia sa faceti contestatie impotriva procesului verbal.la aceasta data suma datorata este prescrisa ( deoarece a tecut un termen mai mare de trei ani)si in consecinta nu trebuie platita.
Termenul general de prescriptie este de 3 ani totusi, in materie fiscala, conform art. 127, alin. 1 din Codul de procedura fiscala, dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept cu exceptia cazurilor de infractiuni fiscale (de exemplu evaziunea fiscala) cand termenul este de 10 ani asadar, creanta in speta nu este prescrisa.

fata de prevederile de mai jos sustin si eu ca nu a intervenit prescriptia.
pentru lamurire va redau capitolul din c pr. fisc, alaturi de observatia ca am mai auzit de o asa situatie si a fost solutionata in spiritul legii:
Prescripţia dreptului de a cere executarea silită şi a dreptului de a cere compensarea
sau restituirea
Art. 127 - Începerea termenului de prescripţie
(1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani
de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
(2) Termenul de prescripţie prevăzut la alin. (1) se aplică şi creanţelor provenind din
amenzi contravenţionale.
Art. 128 - Suspendarea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 127 se suspendă:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru suspendarea termenului de
prescripţie a dreptului la acţiune;
b) în cazurile şi în condiţiile în care suspendarea executării este prevăzută de lege ori a
fost dispusă de instanţa judecătorească sau de alt organ competent, potrivit legii;
c) pe perioada valabilităţii înlesnirii acordate potrivit legii;
d) cât timp debitorul îşi sustrage veniturile şi bunurile de la executarea silită;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
Art. 129 - Întreruperea termenului de prescripţie
Termenul de prescripţie prevăzut la art. 127 se întrerupe:
a) în cazurile şi în condiţiile stabilite de lege pentru întreruperea termenului de
prescripţie a dreptului la acţiune;
37
b) pe data îndeplinirii de către debitor, înainte de începerea executării silite sau în cursul
acesteia, a unui act voluntar de plată a obligaţiei prevăzute în titlul executoriu ori a
recunoaşterii în orice alt mod a datoriei;
c) pe data îndeplinirii, în cursul executării silite, a unui act de executare silită;
d) pe data întocmirii, potrivit legii, a actului de constatare a insolvabilităţii
contribuabilului;
e) în alte cazuri prevăzute de lege.
Art. 130 - Efecte ale împlinirii termenului de prescripţie
(1) Dacă organul de executare constată împlinirea termenului de prescripţie a dreptului
de a cere executarea silită a creanţelor fiscale, acesta va proceda la încetarea măsurilor de
realizare şi la scăderea acestora din evidenţa analitică pe plătitori.
(2) Sumele achitate de debitor în contul unor creanţe fiscale, după împlinirea termenului
de prescripţie, nu se restituie.
Art. 131 - Prescripţia dreptului de a cere compensarea sau restituirea
Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creanţelor fiscale se
prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat
naştere dreptul la compensare sau restituire.
deci sa inteleg ca nu se mai poate face nimic? se poate sau nu sa dau in judecata societatea? avand in vedere ca nu administram inin toata perioada in care s-a facut confiscarea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriere creante fiscale Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Cabinet expertcontabil Dontu Irina Carmen Buna ziua, Cum este cu termenul de prescriptie a creantelor fiscale? Daca am solicitat compensare dintr-o suma achitata in plus, dar nu s-a compensat in ... (vezi toată discuția)
Termen de prescriptie avas avas Buna ziua.Pe scurt am urmatoarea problema:in mai 2003 ,dupa un control din partea Garzii financiare , am primit o amenda ,pe persoana fizica (fiind ... (vezi toată discuția)
Amenzile de circulatie silvia159 silvia159 Intrebare despre amenzile poliţiştilor. Locale, rutiere Sunt diferenţe între ele ? Amenzile de circulatie si cele rutiere în ce condiţii se prescriu. ... (vezi toată discuția)