buna ziua! Va rog sa ma indrumati ce trebuie sa fac in urmatoarea speta:
-intre mine si vecinul meu exista o sosea cu destinatia drum acces in lungime de 75ml si lat de 5,5m.Pe o parte de drum suntem 3 proprietati iar vecinul de peste drum este singurul proprietar pe toata lungimea.toti 3 proprietari avem vecin la sud,,drum acces".In 2007,vecinul a uzucapat 1356m patrati teren ce il folosea el din 1991 ramas nevandut in urma lichidarii C.A.P,El cumparand la licitatie doar constructia din piatra in supr de 160m patrati.Foarte dubios cum s-a putut obtine aceasta uzucapiune dar este definitiva si irevocabila.A ascuns faptul ca are aceasta hotarare si a asteptat sa treaca timpul necesar pentru a nu mai avea nicio cale de atac.in 2010,si-a ingradit terenul dupa bunul plac fara a cere aprobarea vecinilor dar mai mult a ingradit si soseaua ce noi o foloseam pentru accesul la proprietate,eu avand proprietatea din mijloc am ramas infundat.Din masuratori are suprafata mai mare decit in acte,reiese din expertiza judiciara.La primarie nu se poate rezolva nimic deoarece nimeni nu vrea sa se implice spunindu-ne ca ,,are pe cineva care intervine ptr el" si toti se feresc sa aplice legea.Gardul care imi blocheaza iesirea la drumul de acces nu are autorizatie.Sesizari la primarie fara niciun raspuns in termen legal.Am incercat si servitute de trecere pe care l-am pierdut tot datorita ,,interventiei" acelei persoane.Sunt oarecum disperat.trec prin curtea altor vecini la calea publica.Plangere penala la politie......inca nici un raspuns sau vreo actiune din partea lor.
Va rog sa-mi spuneti daca as [utea intenta actiune in revendicare pentru drumul de acces care este domeniul public..Asa este trecut la primarie.Toti stiu asta si numeni nu se implica.Am proprietatea din 1997 cu 10 ani inainte ca el sa obtina hotararea.Ce se poate face in atare speta?Unde sa mai merg?
Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
sunt un simplu student la drept insa voi incerca să vă explic cateva situații juridice.
In primul rand dreptul de proprietate publica este imprescriptibil, adica în cazul de fata, nu poate fi dobândit prin uzucapiune si inalienabil, adica nu poate fi instrăinat, prin urmare dpdv legal, vecinul dvs nu poate obtine dreptul de proprietate asupra drumului public(dacă este public)
In al doilea rand o acțiune în revendicare asupra unei parcele de teren (care nu v-a apartinut) proprietatea publica statului este absurda.
probabil se poate face o acțiune în constatare cum că acea parcelă este proprietate publică a statului, iar în urma acesteia vecinul dvs să desfaca gardul ce imprejmuieste drumul public dar nu cunosc suficient procedurile.
CERT este insa ca vecinii dvs sunt tinuti a vă acorda servitute de trecere. Aceasta servitute va fi acordata cu atat mai lesne cu cat servitutea este mai scurta, iar aceasta să cauzeze pagube cat mai neinsemnate. Servitutea stabilita va fi cu titlu oneros deci veti fi îndatorat sa despagubiti proprietarul pe a carei proprietate veti trece pentru eventuala paguba produsa in urma exercitarii dreptului astfel constituit
Va multumesc pentru raspunsuri insa,eu intrebam ce trebuie sa fac in situatia cind nimeni de la primarie nu vrea sa intervina in a elibera calea de acces?Cu ajutorul internetului am reusit sa cunosc multe legi ce reglementeaza acesta situatie cit si despre drepturile de proprietate publica dar problema mea se refera la refuzul autoritatilor de a aplica aceste legi.Gandeam ca poate exista o cale mai simpla si mai putin costisitoare decit o actiune in instanta.
Daca desfiintez singur gardul construit si amplasat ilegal,pot fi acuzat de distrugere?
Dupa obtinerea hotarari de uzucapiune este obligatorie si PV de punere in posesie prin marcarea in teren a suprafetei dobandite iar in situatia in care se vatama domeniul public aceasta hotarare sa nu poata fi pusa in aplicare in totalitate?
Poate fi constituit un drept de servitute.
Dreptul de proprietate publica este inalienabil , imprescriptibil,pe cale de consecinta nu poate dobandit prin prescriptia achizitiva , posesia indelungata.
Revendicarea reprezinta actiunea ce poate fi exercitata de catre proprietarul neposesor impotriva posesorului neproprietar, speta prezentata de dumneavoastra nu se bucura de aceasta actiune reala.
Daca bunul face parte din domeniu privat al statului , poate fi uzucapat, justfificand faptul ca ati posedat in mod continuu , neintrerupt , netulburat , sub nume de proprietar , terenul din fata casei dumneavoastra.
Drept de servitute
c23mina
am si eu o problema, ca sa am acces la proprietatea mea trebuie sa trec printr-o alta curte zis .Bunicii mei si strabunicii meu pe aici au circulat si de ... (vezi toată discuția)
Actiune uzucapiune?
annaon
Buna ziua. Detin o casa cu 4 camere si o suprafata teren de 420mp.In urma cu 23 de ani s-au facut demolari in jurul casei si o parte a terenului a fost folosit ... (vezi toată discuția)