avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 220 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... trecerea unui imobil pe numele unuia din copii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

trecerea unui imobil pe numele unuia din copii

Am si eu o nelamurire ... socrii mei vor sa-i treaca apartamentul in care locuiesc, proprietate personala, pe numele sotului meu, unul dintre copii, ei fiind in total 3, un baiat si doua fete ... problema nu ar fi asta insa vor ca aceasta trecere sa fie facuta fara stirea celor doua surori ... Intrebare: in caz de deces, al unuia din parinti, sotul meu nu va avea probleme cu cele doua surori, adica nu poate fi contestat acel act, probabil de vanzare- cumparare?
Cel mai recent răspuns: nebunatica_id , utilizator 15:34, 20 Mai 2011
Nu va avea niciun fel de probleme chiar daca acel contract va fi contestat in instanta.
Dar actul de vanzare- cumparare intre parinti si unul dintre copii nu este "prezumat" a fi o simulatie? Citisem la un moment dat niste hotarari ale instantelor in acest sens. Care este opinia actuala?
Atat timp cat sunt in viata, parintii pot dispune cum doresc de proprietatea lor, inclusiv sa instraineze prin contract de vanzare cumparare unuia dintre copii, fara a cere acordul celorlalti copii. Daca se va incheia contract de vanzare cumparare fara nici o clauza, contestarea in instanta nu va avea castig de cauza, doar in cazul in care vor include clauze (drept de uzufruct viager, obligatia de intretinere) poate fi considerat donatie simulata si s-ar complica situatia.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Acum ma puteti sfatui cumva .... socrii mei trebuie sa se duca cu sotul la notar si sa-i faca act de vanzare cumparare? Si pe contract daca include clauze (obligatie de intretinere) acesta poate fii contestat de catre surori? ma gandesc ca ar trebui sa aiba si ei o garantie ca pot locui in casa cate zile vor avea .... ce ma sfatuiti, ca sa fie bine pentru toata lumea?
@nebunatica_id
Nimic nu va poate pune la adapost de un eventual atac din partea fratilor sotului dvs. Sunt mostenitori rezervatari si pot ataca orice act care le incalca rezerva succesorala, dupa decesul socrilor dvs.
Donatiile si legatele ( testamentele) ar putea sa le incalce aceasta rezerva.
Vanzarea intre rude de gr. I este prezumata a fi donatie. Chiar si cu pastrarea uzufructului sau abitatiei viagere de catre socrii.

Singura varianta de contract care nu este prezumata a fi donatie, chiar si intre rude, este contractul de intretinere. Proprietatea se transmite nu in schimbul unui pret in bani, ci in schimbul intretinerii pe viata ( ingrijire, alimente, medicamente etc.). Deci nu se poate ataca cu succes de catre rezervatari, nu vor avea nici o sansa.
De mentionat ca asa au si socrii o siguranta ca dvs. si sotul ( pot sa va treaca si pe dvs. in contract) veti avea grija de ei.
Tot asa aveti si dvs. siguranta ca sunteti proprietari.
Mergeti la notar.
Succes!

Alte discuții în legătură

Ingrijire batrani pentru proprietate(+clauze) olga vasile olga vasile Doresc sa aflu daca ingrijesc 2 persoane in varsta,care nu au copii,pentru a-mi lasa proprietatea(casa,apartament) ce act trebuie sa fac,cand si cu ce clauze ... (vezi toată discuția)
Mostenire/donatie - care e pentru mine? CristianC2010 CristianC2010 Am o matusa (sora bunicului meu) si ar vrea sa imi lase un apartament in schimbul intretinerii ei (practic parintii mei o sa o intretina dar se va face pe ... (vezi toată discuția)
Pot să vând apartamentul fiilor mei? Inimii Inimii Pot sa vând apartamentul fiilor mei cu clauza? (vezi toată discuția)