va spun buna seara si bine v-am gasit in primul rand
si trec si la subiect: in procedura insolventei se institue prezumtia de insolventa care poate fi, ca orice prezumtie, rasturnata. am facut dovada ca nu a fost facuta plata nu din rea vointa (dovada ce ramane sa fie apreciata de instanta) acum ceea ce nu-mi place este ca toti spun ca aceasta prezumtie se rastoarna numai prin plata. nu mi se pare corect atat vreme cat eu depun balantele si bilantul din care reiese ca nu sunt in stare de insolventa.de asemenea am observat ca a devenit o moda cu insolventa mai ales ca instantele nu prea admit cererea pt cautiune si cei ce te dau in judecata nu risca nimic.prezumtia in sine se bate cap in cap cu conditia de a te afla in stare de insolventa impusa tot in aceeasi lege
Iti place sau nu, asa merg lucrurile in mediul afacerilor : te-ai gandit cum ar fi fost sa fii tu in locul creditorului si sa nu-ti poti incasa creantele pentru ca debitorul x are probleme (de orice fel)? Trebuie sa fi constienta de faptul ca neincasarea la timp a creantelor produce o reactie in lant : tu nu imi platesti (din varii motive), eu nu platesc mai departe furnizorii si imi sunt calculate penalitati si eventual dobanzi iar la randul meu, neavand cum sa-mi platesc creditorii, ma vad nevoita sa deschid procedura insolventei impotriva debitorilor ... si uite asa continua lantul slabiciunilor. Este normal ca insolventa sa fie prezumata atat timp cat au trecut cele 30 de zile prevazute de lege si tu nu ai platit; de care conditie de a te afla in stare de insolventa impusa de lege care se bate cap in cap cu prezumtia vorbesti? Detaliaza te rog.
ok, si eu sunt de principuil ca datoria trebuie onorata insa situatia mea e alta: datoriile intre cele 2 firme se stingeau de regula(de mai bine de 3 ani) prin compensari, primavara si vara le furnizam materie prima iar iarna ei servicii si ne compensam pe parcurs. in iarna ei au ramas in vid de bani iar eu m-am trezit pe insolventa si din punctul meu de vedere nu-i corect caci dincolo de lege in afaceri mai e vorba si de onorarea propriului cuvant. in alte tari afacrile se fac prin simpla strangere de mana si te poti baza pe celalalt la noi se para ca nu conteaza.
vorbind de prezumtia de insolventa ce rost mai are conditia pusa de lege de a se afla in stare de insolventa daca prezumtia este batuta-n cuie si nu poate fi rasturnata decat cu plata?
Singurele conditii ce trebuie indeplinite pentru admiterea cererii de deschiderea procedurii falimentului sunt :
- creanta certa
- creanta lichida
-creanta exigibila
ATAT!
Daca s-au emis facturi, au fost semnate, deci insusite de debitor, nu au fost returnate in 48 de ore in original, nu au fost contestate, grabiti-va sa faceti plata ca sigur instanta va admite cererea. Doar daca nu cumva provati neindeplinirea uneia din cele 3 conditii de mai sus.
Restul este poveste... Iar de cele mai multe ori in afaceri scopul scuza mijloacele.
Va sugerez sa incercati o tranzactionare si in acest fel sa incercati o plata esalonata cu transe destul de mari ca valoare. Oricum platiti cat puteti in cazul in care creditorul nu e de acord cu tranzactia si cereti termen in vederea achitarii debitului. Puneti creditorului, cu delicatete, problema unei tranzactii.