avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... se mai poate contesta ... se poate depune recurs?
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

se mai poate contesta ... se poate depune recurs?

O societate a primit hotararea de intrare in insolventa ... la data cererii de intrare in insolventa , poate face dovada solventei sale (din extrasele de cont) , valoarea numerarului fiind mult mai mare decat creanta pentru care s-a cerut insolventa , platile catre alti furnizori au continuat in mod normal iar fata de bugetul statului nu avea nici un fel de restanta... problema este ca aceasta societate apartine unui cetatean strain si nu i s-a adus la cunostinta de catre angajatii indrituiti de procesul aflat pe rol si nu a putut astfel sa se incadreze in termenele legale .
Prin hotarare i s-a luat dreptul de administrare a afacerii , fiind numit un executor judiciar ... pasul urmator ar fi cererea de reorganizare judiciara .
Intrebarea mea este daca se mai poate face recurs , atacandu-se cererea de intrare in insolventa .
Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: mihnevicim , utilizator 13:09, 21 Septembrie 2009
Debitorul trebuie sa conteste starea de insolventa (sau sa o recunoasca) in termen de 10zile de la primirea copiei cererii de deschidere a procedurii insolventei. Daca debitorulcontesta starea de insolventa si contestatia sa este ulterior respinsa, el nu va mai avea dreptulsa solicite reorganizarea judiciara (art. 33alin. 2 din Lg. nr. 85/2006)
Debitorul poate contesta nu numai starea de insolventa, ci si faptul ca, creditorul ar fi indreptatit sa ceara deschiderea procedurii, adica faptul ca ar avea o creanta certa, lichida siexigibila.
La cererea debitorului, judecatorul-sindic ii poate obliga pe creditorii care au introduscererea sa consemneze, in termen de 15 zile, la banca, o cautiune de cel mult 10% din valoarea creantelor, pentru a se evita prejudicierea debitorului.
Pentru a rasturna prezumtia de insolventa, debitorul trebuie sa dovedeasca faptul caefectueaza plati curente de salarii, impozite si taxe, utilitati, eventual rate de credit, prinextrase de cont bancar. Nu este suficienta dovada faptului ca debitorul a facut plati sporadice catre creditori, chiar daca ar fi vorba de un numar relativ mare de plati de acest gen. aceata deoarece pauzele in efectuarea platilor constituie tocmai dovada insolventei, iar nu dovada
contrarie prezumtiei de insolventa.
Potrivit dispozitiilor art. 12 din Legea nr. 85/2006, hotararile judecatorului-sindic sunt definitive si executorii. Ele pot fi atacate separat cu recurs.
Curtea de apel este instanta de recurs pentru hotararile pronuntate de judecatorul-sindic,iar termenul de recurs este de 10 zile de la comunicarea hotararii, daca legea nu prevede altfel (art. 8 din aceeasi lege).
Recursul trebuie sa indeplineasca conditiile generale prevazute de Codul de procedura civila (sa fie depus la instanta a carei hotarare se ataca, sa fie motivat in termen, sa cuprinda mentiunile prevazute de art. 3022 C. pr.civ....), deoarece dispozitiile Lg. nr. 85/2006 se completeaza cu cele ale Codului de procedura civila, in masura compatibilitatii lor (art. 149Lg. nr. 85/2006).
Referitor la faptul ca legea insolventei lasa loc interpretarii in sensul ca toate hotararile judecatorului-sindic sunt atacabile cu recurs, in realitate incheierile premergatoare nu pot fi atacate decat odata cu fondul (precum: incheierea de admitere de probe, hotararea de respingere a cererii de recuzare a judecatorului-sindic, incheierea prin care s-au respins exceptiile privind inadmisibilitatea, prescriptia si nulitatea absoluta a actiunii in anulare a
unui transfer patrimonial si s-a stabilit termen de examinare in fond a acestei actiuni).
Avand in vedere ca in materia insolventei, hotararile nu pot fi atacate cu apel, recursul declarat impotriva hotararilor pronuntate de judecatorul-sindic nu este limitat la motivele de casare prevazute in art. 304, instanta putand sa examineze cauza sub toate aspectele (conform dispozitiilor art. 3041 Cod procedura civila). Aceasta inseamna ca textul de lege da dreptul recurentului sa critice hotararea recurata si sub alte motive decat cele expres prevazute de art.304 C.pr.civ.
Angajati un avocat specialist in insolventa,cu siguranta va stii ce sa faca...
Succes!

Alex a
Multumesc de raspuns ... cam asta era si concluzia mea.
Poate insa face o cerere de repunere in termen si sa continue cu recurs la Curtea de apel?
Repunerea in termen este un mijloc juridic prin care organul de jurisdictie poate dispune, la cerere sau din oficiu, judecarea sau rezolvarea unei actiuni sau cai de atac peste termenul de prescriptie sau de sisizare prevazut de lege.
Se acorda in mod exceptional, pentru cauze temeinic justificate, care se apreciaza de catre organul de jurisdictie. In cazul repunerii in termen, termenul este de 15 zile de la incetarea impiedicarii; in acelasi termen vor fi aratate si motivele impiedicarii.
multumesc din nou ... se pare ca se poate actiona asa

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sentinta tribunalului de nedeschidere a procedurii casata la ca marap marap Debitorul a primit la tribunal o solutie de nedeschidere a procedurii insolventei, in baza faptului ca din totalul creantei, partea certa lichida si exigibila, ... (vezi toată discuția)
Limita plata debit restant insolventa tudor9 tudor9 Buna ziua, Daca o S.C achita debitul restant (intr-o procedura de insolventa) pana la aducerea sa sub pragul minim de intentare a actiunii (30000 Lei), are ... (vezi toată discuția)
Inlocuirea administratorului judiciar provizoriu Lipi Lipi Cine poate hotari inlocuirea administratorului judiciar provizoriu? Creditorii care detin impreuna mai mult de 50% din totalul masei credale? Eu asa inteleg ... (vezi toată discuția)