avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 205 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Sunt obligata sa deduc tva?
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Sunt obligata sa deduc tva?

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca legea imi permite sa nu deduc tva la facturile de protocol. In cazul in care legea imi permite acest lucru, inseamna ca la sfarsit de an nu mai intocmesc autofactura pentru cheltuielile ce depasesc 2% din....... deci nu mai colectez tva, intrucat nici nu l-am dedus la momentul achizitiei?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 21:34, 7 Mai 2011
Legea ne da dreptul -daca dorim- sa deducem tva la cheltuielile de protocol,daca nu dorim,nu deducem.Deducerea tva este daca vreti privita ca o facilitate pentru contribuabil.
La tigari si bauturi alcoolice este interzisa deducerea tva.
Ultima modificare: Vineri, 6 Mai 2011
Contabilitate sector 4 evoCONTA, Contabil
deci pot sa fac in felul urmator?

1.nu deduc tva-ul la facturile de protocol in cursul anului, iar la sfarsitul anului nu sunt nevoita sa intocmesc autofactura.
2. trimestrial, la calculul impozitului pe profit cand calculez deductibilitatea cheltuielilor de protocol aplicand 2%, la cheltuielile de protocol nedeductibile nu trebuie sa colectez tva, pentru ca nu l-am dedus la achizitie.

Este corect? Intreb pentru ca am auzit mai multe variante, cum ca este obligatoriu sa deduc tva-ul daca am protocol cu factura si sa fac autofactura la sf. anului pentru tva-ul colectat la chelt. prot. nedeductibile aflate dupa aplicarea procentului de 2%.
O alta varianta este ca sa nu mai fac autofactura aceea sa nu deduc tva-ul la momentul achizitiei.

Nu stiu ce parere ar avea controlul de la fisc?
nu puteti autofactura ceva ce nu ati dedus la achizitie.
dar eu nu inteleg de ce nu doriti sa deduceti tva aferenta cheltuielilor de protocol, din moment ce legea va permite acest lucru??!!
Ca sa nu mai fiu nevoita sa fac autofactura la sfarsitul anului, sa nu ma mai complic.
Sa consider ca pot sa nu deduc tva la facturile de protocol si astfel nu mai colectez tva-ul la ce depaseste 2 % cand calculez impozitul pe profit?
:) corect

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie 101 Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa ma scoateti si pe mine din ceata asta la completarea decl.101 cu depunere pana pe 25 februarie 2011: 1. La rd.2 Chelt. ... (vezi toată discuția)
Autofactura pt cheltuielile de protocol Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti cu ce data emit autofactura pt. depasirea chelt de protocol aferente lui 2010, care este nota contabila si in ce jurnal o ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de protocol nedeductibile Cristina Vasile Cristina Vasile Buna ziua! La 30.09.2015 am 3000 lei cheltuieli protocol (mese de afaceri) nedeductibile conf. Reg. ev. fiscala. 1. La suma de 3000 mai calculez tva 24%, ... (vezi toată discuția)