avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cum poate tatal meu sa recupereze banii pe care ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cum poate tatal meu sa recupereze banii pe care angajatorul i-i datoreaza daca acesta l-a dat afara fara preaviz, fara nimic?

Situatia este extrem de complicata. Tatal meu s-a angajat la o firma din Spania, cu sediul in Pamplona, ca sofer de tir, avand curse prin Europa. Dupa 9 luni de munca, in care angajatorul ii oprea abuziv din salariu pe motiv ca a consumat prea multa motorina pentru drumul pe care il parcurgea, dupa luni in care nu i-au platit asigurarile sociale si nici impozitul pe profit (lucrurile astea le-a aflat acum, dupa ce l-au dat afara, cand i s-a zis k trebuie sa plateasca la ei la finante vreo 2000 de euro , timp in care cei de la firma ii scriau pe fluturas ca i s-a oprit din salariu si ca s-au dat banii acolo), dupa luni in care i-au promis ca ii vor recalcula salariul si ca ii vor da banii si de pe lunile din urma (cei pe care ii oprise pe motiv de motorina), l-au dat afara ca pe un caine, fara preaviz si fara nici un ban inapoi. A ramas in strada (pentru ca practic dormea in tir). Ce poate face el acum ca sa-si recupereze banii? A fost la politie si i s-a zis ca trebuie sa-i dea in judecata si sa apeleze la un avocat, care insa costa mult mai mult decat ne-am putea permite. Nu se poate apela la o institutie a drepturilor omului sau ceva? Nu exista un mod prin care sa poata face ceva fara insa sa plateasca? Nu ne putem permite un avocat. Stiu ca exista o curte de justitie la Haga si una la Strasbourg. Nu stiu insa ce ar putea face el si cum ar putea ajunge acolo sau daca l-ar putea ajuta. Suma pe care trebuie sa o recupereze e undeva la peste 10.000 de euro. 5000 euro ar veni din faptul ca in contract se stipula ca daca il vor da afara fara preaviz trebuie sa-i plateasca aceasta suma, iar ceilalti bani, provenind din ce trebuia sa ii mai dea pe lunile trecute si pe ultima luna in care nu i-au dat nimic. Va rog spuneti-mi ce ar putea sa face. Situatia este f grava.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:58, 3 Iulie 2008
~ Conținut șters la cerere ~
Cu siguranta veti recupera acesti bani, daca situatia se prezinta asa cum ati descris-o mai sus.

Insa, dvs. trebuie sa abordati diferit problema vizavi de costurile acestui viitor proces si sa intelegeti ca nimeni nu incepe o asemenea munca degeaba, mai ales in situatia cand se lupta pentru recuperarea unor sume de bani. Puteti plati un avans si mai apoi sa renuntati la o parte din suma recuperata sau puteti face orice alt angajament care sa fie echitabil pentru ambele parti. Nu e tocmai potrivit rolul romanului sarac lipit, care nu isi permite nimic niciodata.
va poate ajuta un avocat fie de aici, fie din Spania, dar trebuie sa va ganditi la varianta favorabila pentru toata lumea.
Ultima modificare: Joi, 3 Iulie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat
;) cred ca mai bun este un avocat din Spania, nu din Portugalia ... (angajatorul este din Spania) :)

Cele doua Curti invocate de dvs nu au cum sa va ajute in acest moment. Trebuie sa va dresati Ministerului de justitie sau Ambasadei Romaneiei din Spania pentru ajutor, in cazul in care nu va puteti permite un avocat.
in ce fel ar putea sa ne ajute un avocat de aici? nu ar trebui ca el sa se deplaseze acolo?
Nu neaparat. Exista avocati din Romania care au incheiate conventii de parteneriat/colaborare cu avocati din toata Europa si nu numai. Chiar pe acest site la rubrica 'stiri" a aparut o astfel de informatie. Nu va imaginati ca avocatul din Romania, o ia la drum, cu autocarul, sa va reprezinte el personal, in Spania!
in orice caz, am dorit sa va sugerez ca problema dvs. are mari sanse de reusita , ca veti recupera toti banii cu dobanzi, cheltuieli, alte daune, etc. daca veti actiona ferm acolo unde trebuie.
va doresc mult succes.

Alte discuții în legătură

Retinere diurna șofer tir Andrew33 Andrew33 Mi sa oprit diurna ca șofer de tir în străinătate. ...sunt angajat în România dar lucrez pe tir în danemarca .europa pe motiv de furt de motorina ( ... (vezi toată discuția)
Doresc a da un judecata pe fostul meu patron.ce trebiue sa fac? anamariarezmives anamariarezmives buna ziua,sotul meu este sofer de tir , lucrat pe comunitate in jur de un an,din cauza unor discutii cu patronul lui acesta la dat afara, dar sotul meu a ... (vezi toată discuția)
Refuz de restituire imprumut - cauza penala sau civila Rondolfini Rondolfini Buna ziua ! Va rog sa ma ajutati cu lamuriri in urmatoarea problema : acum aproape 2 ani, am vandut un apartament in Bucuresti. Afland de la mine ca urmeaza ... (vezi toată discuția)