1. Deoarece copilul este nascut in 2009 se aplica prevederile OUG 148/2005 care spune:
Art. 6.1. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoanã beneficiazã de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006.
2. Norma de aplicare a OUG 148/2005 spune:
Art. 10. - (1) Începând cu cea de-a patra naştere sau, dupã caz, al patrulea copil adoptat, încredinţat în vederea adopţiei, dat în plasament ori în plasament în regim de urgenţã sau pentru care s-a instituit tutela, persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 din ordonanţa de urgenţã au dreptul la un concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, fiecãreia dintre persoanele care au adoptat copilul, cãrora li s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţã, cu excepţia asistentului maternal profesionist, precum şi a persoanei care a fost numitã tutore, în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Concediul fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se acordã de cãtre angajator pe bazã de cerere, însoţitã de copia livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului sau, dupã caz, de copia actului constatator al naşterii sau extrasului de naştere, precum şi, dupã caz, de actele doveditoare privind situaţia juridicã a copilului faţã de persoana îndreptãţitã.
3. Asadar concediul fara platase acorda numai incepand cu a 4-a nastere si are o durata de 3 luni.
4. Dar puteti sa solicitati angajatorului un CFP de 12 luni, numai ca acesta trebuie aprobat de angajator. In acest caz perioada de CFP nu va mai fi stagiu de cotizare pentru pensie, sanatate si somaj.