avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Dupa doi ani de concediu pentru cresterea copilului se ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Dupa doi ani de concediu pentru cresterea copilului se mai poate sta acasa inca un an in concediu fara plata?

Am intrat in concediu pentru ingrijirea copilului in septembrie 2009. Doresc sa aflu, daca, conform noii legislatii, mai am dreptul sa stau inca 1 an acasa, in concediu fara plata, dupa ce se implinesc cei 2 ani in septembrie 2011. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 7 Mai 2011
1. Deoarece copilul este nascut in 2009 se aplica prevederile OUG 148/2005 care spune:
Art. 6.1. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoanã beneficiazã de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006.

2. Norma de aplicare a OUG 148/2005 spune:
Art. 10. - (1) Începând cu cea de-a patra naştere sau, dupã caz, al patrulea copil adoptat, încredinţat în vederea adopţiei, dat în plasament ori în plasament în regim de urgenţã sau pentru care s-a instituit tutela, persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 din ordonanţa de urgenţã au dreptul la un concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului.
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, fiecãreia dintre persoanele care au adoptat copilul, cãrora li s-a încredinţat copilul în vederea adopţiei sau care au copilul în plasament ori în plasament în regim de urgenţã, cu excepţia asistentului maternal profesionist, precum şi a persoanei care a fost numitã tutore, în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Concediul fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se acordã de cãtre angajator pe bazã de cerere, însoţitã de copia livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului sau, dupã caz, de copia actului constatator al naşterii sau extrasului de naştere, precum şi, dupã caz, de actele doveditoare privind situaţia juridicã a copilului faţã de persoana îndreptãţitã.

3. Asadar concediul fara platase acorda numai incepand cu a 4-a nastere si are o durata de 3 luni.

4. Dar puteti sa solicitati angajatorului un CFP de 12 luni, numai ca acesta trebuie aprobat de angajator. In acest caz perioada de CFP nu va mai fi stagiu de cotizare pentru pensie, sanatate si somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil melcsy melcsy La conditiile de acordare CCC conteaza daca realizarea veniturilor de 12 luni persoana respectiva era angajat cu 2 ore/zi si nu cu 8 ore/zi? Mai este in ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru crestere copil monicao monicao Buna ziua, Am fost in concediu de crestere copil fara plata pana la implinirea varstei de 3 ani , din 2009 pana in 2010. Va rog sa imi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dupa concediu de crestere a copilului hela hela Buna dimineata,momentan ma aflu in concediul de crestere a copilului de pana la 2 ani,pana la data de 04 iunie 2012.Din motive personale nu pot reveni la locul ... (vezi toată discuția)