avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata pentru crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata pentru crestere copil

Buna ziua,

Am fost in concediu de crestere copil fara plata pana la implinirea varstei de 3 ani , din 2009 pana in 2010. Va rog sa imi spuneti daca aceasta perioada se considera vechime in munca.

In CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010 Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, se prevede:

ART.62. - (1) In afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de panala doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata.

In baza art mai sus mentionat am fost in concediu de crestere copil, fara plata pana la implinirea varstei de 3 ani

Multumesc.

Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
monicao, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:35, 7 Iulie 2011
1. Cand ati luat CFP era in vigoare CCMUNN pe anii 2007-2010 asa ca l-ati luat in mod legal.
2. Dar nici in acel CCMUNN si nici in alt act normativ nu se precizeaza ca acesta perioada este vechime in munca. In aceasta perioada nu ati avut calitatea de asigurat.
Ultima modificare: Joi, 7 Iulie 2011
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Perioada in care o persoana beneficiaza de concediu fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor prevazute de Legea nr. 19/2000, cu modificarile si completarile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si in vederea stabilirii indemnizatiilor de asigurari de sanatate prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile ulterioare, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 399/2006 - art.6 ind.1 alin.4 din OUG nr.148/2005.
freeelis:
1. Sa citim intregul articol din OUG 148/2005:
Art. 6.1. - (1) Persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 1 au dreptul la concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului dupã primele 3 naşteri sau, dupã caz, dupã primii 3 copii ai persoanelor aflate în una dintre situaţiile prevãzute la art. 5 alin. (2).
(2) Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni şi se acordã integral, o singurã datã, fiecãruia dintre pãrinţii fireşti ai copilului sau, dupã caz, persoanelor prevãzute la art. 5 alin. (2), în perioada pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de 2 ani, respectiv a vârstei de 3 ani în cazul copilului cu handicap.
(3) Cererea pentru acordarea concediului fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului se depune şi se înregistreazã la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de naştere al copilului.
(4) Perioada în care o persoanã beneficiazã de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului constituie perioadã asimilatã stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor prevãzute de Legea nr. 19/2000, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, precum şi în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurãri de sãnãtate prevãzute de Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile ulterioare, aprobatã cu modificãri şi completãri prin Legea nr. 399/2006.

2. Asadar este vorba de concediul fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului dupa primele 3 nasteri, adica incepand cu a patra nastere si acest concediu este de numai 3 luni. Acest concediu consstituie perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie, sanatate si somaj.

3. Userul @monicao vorbea de un CFP de un an de zile dupa terminarea CCC pana la 2 ani. Asa ca raspunsul meu anterior ramane valabil.
Daca luam cu atentie alin.4 atunci se poate vedea ca acesta nu face referire la alin.1 ... unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem(ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). .... prin urmare, se poate lua in considerare acest lucru.
1. Daca suntem atenti observam urmatoarele:

- Alin.(1) vorbeste de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului (dupã primele 3 naşteri);
- Alin.(4) vorbeste de concediu fãrã plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului

- Alin.(2) spune: Durata concediului prevãzut la alin. (1) este de 3 luni.

2. Concediul fara plata solicitat de user, de un an de zile (chiar daca ea il numeste "pentru cresterea copilului") nu este prevazut in OUG 148/2005.

3. Cel mai simplu ar fi ca userul sa mearga sa intrebe la Agentia de Prestatii Sociale, la Casa de Pensii, la Casa de Asigurari de Sanatate si la Agentia de Somaj si sa intrebe daca acestea considera acest CFP ca fiind stagiu asimilat de cotizare. Eu m-as bucura sa fie asa dar va spun ca sunt sceptic.

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata dupa ccc de un an cristinaflp cristinaflp O zi buna tuturor! Conform legii, parintele care a optat pentru CCC de un an are dreptul la concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani de catre ... (vezi toată discuția)
Dupa doi ani de concediu pentru cresterea copilului se mai poate sta acasa inca un an in concediu fara plata? monica_dinulescu monica_dinulescu Am intrat in concediu pentru ingrijirea copilului in septembrie 2009. Doresc sa aflu, daca, conform noii legislatii, mai am dreptul sa stau inca 1 an acasa, in ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dupa concediu de crestere a copilului hela hela Buna dimineata,momentan ma aflu in concediul de crestere a copilului de pana la 2 ani,pana la data de 04 iunie 2012.Din motive personale nu pot reveni la locul ... (vezi toată discuția)