avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pensii - Decizii nejustificate???
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pensii - Decizii nejustificate???

Ajutor!!!!
Mama mea este nascuta la 01.03.1960, are vechime in munca 17 ani grupa 1 lucrati in mediu toxic la Fabrica de Sticla, scoala profesionala de 2 ani, somaj de 9 luni (sau 1 an), are 3 copii, si a fost 5 ani pensionata din care gradul 2 de handicap aproape 4 ani si gradul 3 de handicap un an. Incepand de astazi 03.08.2008 comisia de reexpertizare medicala prahova i-a luat si acest grad 3 de handicap fara nici un motiv.
Boala de care sufera mama este una psihica spun ei (pe intzelesul tuturor se trage de la cap, se manifesta ca si crizele de epilepsie insa la analize, tomografe, encefalograme nu iese nimic, totul este ok-probabil aparatura noastra moderna) diagnosticul ramane acelas spun expertii dar si-a recapatat capacitatea totala de munca insa nu are voie sa lucreze in : medii toxice, surse de caldura, foc, gestiuni, efort fizic si psihic intens, pe langa utilaje si masini in miscare, ture de noapte etc.. Mentionez ca boala nu s-a ameliorat insa nici demonstrabila pe documente medicale nu poate fi dar tot odata ei au pensionat-o acum 5 ani fara nici-o spaga ).
Va rog sa-mi spuneti o solutie pentru a beneficia de o mizerie de pensie. Cand ar putea iesi la pensie pt limita de varsta sau anticipata sau partial pentru ca apta de munca nu mai este.
Ce trebuie sa fac pentru a contesta decizia reexpertizarii?
Am auzit, insa nu este decat un zvon, ca nu au voie sa iti ridice pensia de boala daca mai sunt mai putin de 5 ani pana la pensia de limita de varsta.
Pot sa mai adaug ca tatal meu (sotul mamei) a decedat acum 3 ani si beneficia tot de pensie pe caz de boala el fiind cardiac, avea oricum o pensie mai mare decat cea a mamei. Poate beneficia de pensie de urmas?
Va rog descurcati-ma
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:39, 5 Iulie 2008
Raspunsul la intrebarea dvs. trebuie dat de cineva competent in materie, asa ca va rog sa intrati pe www.pensiiprahova.ro si puteti sa puneti aceeasi intrebare si, sigur, primiti raspunsul legal. Este cel mai bun site, in materie, din tara. Succes!
cred ca cel mai bine este sa mergeti la Casa de Pensii din loc. dvs, cu toate actele, carnetul de munca...ale mamei pentru a va face un calcul al pensiei.
totusi nu am inteles cine spune ca boala mamei dvs. este de natura psihica, daca la controalele medicale pe care le mentionati nu a reiesit acest lucru?
Deciziile medicale emise pentru cazurile noi sau cele revizuite de catre medicii experti ai asigurarilor sociale de la cabinetele de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca teritoriale pot fi contestate in conformitate cu prevederile art.56 alin.2 si art 62 alin.6 din Legea nr.19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, in termen de 30 de zile de la comunicare, la cabinetul judetean de expertiza medicala si recuperare a capacitatii de munca.
Decizia emisa de medicul expert al asigurarilor sociale de solutionare a contestatiei cu privire la gradul de invaliditate poate fi contestata la instanta judecatoreasca competenta, in termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

Din datele furnizate mama dvs poate beneficia doar de pensie pentru limita de varsta incepand cu Martie 2020, respectiv la implinirea varstei de 60 ani.
Pentru pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu indeplineste conditiile prevazute de lege, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.

Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2008
Cornel Vasile, Consilier juridic
Din datele furnizate mama dvs poate beneficia doar de pensie pentru limita de varsta incepand cu Martie 2025, respectiv la implinirea varstei de 65 ani.
Pentru pensie anticipata si pensie anticipata partiala nu indeplineste conditiile prevazute de lege, intrucat nu a realizat stagiul complet de cotizare cerut de lege.

Legal pensionarea pentru limita de varsta la femei este la implinirea a 60 ani si la barbatzi 65 ani.
Asa este Laura, 60 de ani pentru femei si 65 pentru barbati ..:)
=D>

Alte discuții în legătură

Gradul 2 de handicap bitter bitter Mama mea este pensionara pe caz de boala gradul II cu revizuire anuala. de asemeni ea mai beneficiaza si de indemnizatie de handicap gradul II definitiv. Poate ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta? lami lami Buna ziua . Am 49 de ani si 22 ani si 6 luni de servici , am o boala de inima congenitala . Sunt pensionata medical din 2003 si pensie de handicap gr. II. Am ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala cristina100 cristina100 buna ziua, Numele meu este Cristina , locuiesc in Bucuresti, am si eu o intrebare: Ce pot face ca mama mea care este bolnava ( cardiaca, ... (vezi toată discuția)