avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... O persoana fizica poate folosi zilieri?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

O persoana fizica poate folosi zilieri?

Care sunt obligatiile unei persoane FIZICE ce foloseste zilieri pentru constructia unei case si pentru activitati agricole conform noului cod al muncii ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:48, 11 August 2011
De acord, dar aici vorbim de o persoana fizica care angajeaza alta persoana fizica, mai mult aceste contracte nu se inscriu si nici nu se vizeaza de vreun ITM sau stiu eu ce. Recomand cartea scrisa de N. Grigorie-Lacrita-Prestarea muncii pe baza de conventii civile. Este un material care aduna in el tot ce este necesar pentru acest domeniu controversat...
Si o persoana fizica poate incheia ,in calitate de angajator, un c.i.m. cu o alta persoana... nu cred ca trebuie sa privim avantajele unui astfel de contract numai din prisma beneficiarului , cred ca trebuie sa-l privim si din prisma executantului.

Pentru angajat - executant,deza­van­ta­jele ar fi că nu este asigurat pentru pen­sii, şomaj şi nu are niciun instrument legal eficient pentru a se apăra împotriva angajatorului nici măcar dacă acesta nu-i plăteşte salariul. Fiind un raport civil, şi nu de muncă, el trebuie să plătească ta­xă de timbru şi trebuie să dove­deas­că absolut tot ce sus­ţine. Dacă ar fi fost raport de mun­că, angajatorul ar fi trebuit să probeze că nu este aşa.
Ultima modificare: Duminică, 8 Mai 2011
Cornel Vasile, Consilier juridic
Sanatate trebuie sa plateasca.
freeelis a scris:

O persoana fizica nu poate angaja zilieri , potrivit Legii nr.52/2011.

Nu am pus intrebarea ca ar fi vorba de o angajare ! Am intrebat prin prisma noului cod al muncii, daca femeia care vine saptamanal sa curete curtea unei persoane fizice sau merge o zi la prasit porumbul creeaza obligatii pentru persoana fizica la care lucreaza ? Stim pana in prezent ca yilierul trebuie sa plateasca 16% impozit ! Daca vrea sa plateasca e bine daca nu cei ce controleaza vor aplica sanctiunea. Dar ce obligatie are cel ce cheama o alta persoana pentru a/i face curat in curte ?
Noile prevederi ale Codului Muncii nu are nicio legatura cu zilierii .... activitatea acestora este reglementata de Legea nr.52/2011.

Daca nu vrea s-o plateasca , atunci de ce o mai cheama ? ... obligatii sunt si de o parte si de cealalta... depinde de forma juridica a intelegerii dintre cele doua persoane ...

Alte discuții în legătură

Conventie civila standan54 standan54 Este valabila conventia civila pentru Asociatiile de proprietari? (vezi toată discuția)
Contributii contracte civile - cod civil aela aela Care sunt contributiile obligatorii de plata pentru contractele/conventiile civile incheiate in conformitate cu prevederile Codului Civil? Care sunt textele ... (vezi toată discuția)
Chitanta de mana mariamurar mariamurar Buna ziua Va rog mult ,pe cei care ma pot ajuta , imi aratati un model de chitanta de mana ? S-a lucrat la bloc la intrare , dar a fost o persoana ... (vezi toată discuția)