freeelis a scris:
Noile prevederi ale Codului Muncii nu are nicio legatura cu zilierii .... activitatea acestora este reglementata de Legea nr.52/2011.
Daca nu vrea s-o plateasca , atunci de ce o mai cheama ? ... obligatii sunt si de o parte si de cealalta... depinde de forma juridica a intelegerii dintre cele doua persoane ...
De acord dar in legea 51/2011 Norme de aplicare se specifica urmatoarele
Normele au fost publicate ieri, in Monitorul Oficial nr. 300/2011, si au fost aprobate prin Ordinul comun al Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si al Ministerului finantelor Publice nr. 1439/1930/2011.
La fel ca orice angajat, zilierii sunt de acum obligati la plata unui impozit pe venit, calculat prin aplicarea unei cote de 16% asupra remuneratiei brute zilnice, plata impozitului urmand sa fie facuta de catre societatea beneficiara a serviciilor. Potrivit normelor, zilierii vor putea lucra pentru orice tip de societate comerciala, dar nu pot lucra pentru ONG-uri sau PFA.
Deci nu este vorba de persoane fizice ce folosesc asa zisi yilieri pentru a face curatenie in curte sau pentru a zidi o casa. In plus activitatea din constructie este exclusa din lista activitatilor ce pot si efectuate de zilieri.
Din nou pentru FORUM > Daca cetateanul X ce este pensionarsi are 70 ani si nu are nici un fel de firma sau o alta forma de organizatie juridica il chema pe cetateanul Y pentru o zi sa ii repare gardul care sunt obligatiile fiscale ale lui X si ale lui Y ? Ce se poate intampla daca X si Y dupa ce si-au reglat intelegerea si s/a facut plata muncii nu platesc nici un fel de impozit statului ? Concret la subiect si nu demonstratii teoretice ! Actul normativ si articolul !