avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 796 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... constatare prescriptie .
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

constatare prescriptie .

Buna seara ...Plangere penala formulata pt. un presupus fals, invocat de partea vatamata cu privire la un act emis de o primarie in anul 1998 .Organului de cercetare penala[politia] i s-a adus la cunostiinta ca partea vatamata nu a formulat plangere prealabila la 2 luni de la cunoasterea faptuitorului si ca fapta sesizata in plangerea penala nu exista, dar si in ipoteza in care ar exista a intervenit prescriptia conform art.121c.p.intrucat actul contestat este emis in 1998, acum 13 ani .Organul de cercetare penala sustine ca daca falsul exista si partea vatamata nu a contestat in nici un fel pana in prezent acel act,nu conteaza pt dansul ca presupusul fals[fapta] s-a prescris .Ce este de facut intr-o asemenea situatie in care organul de cercetare penala se preface ca nu cunoaste prevederile Codului penal ?#-oMultumesc .
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 03:41, 13 Mai 2011
In plangerea penala sunt mentionate atat falsul cat si uzul de fals ,dar pana acum politia nu a inaintat o propunere .In acest caz ,ipotetic pedepsele pt cele doua ar fi 5 ani si respectiv 2 ani ,iar conform art.122c.p. lit c , termenul de prescriptie este de 8 ani fiind pedeapsa mai mare de 5 ani dar nu depaseste 10 ani .
Atunci , dupa opinia mea , fara a cunoaste actele si lucrarile dosarului apare problema ca infractiunea de uz de fals este stiut ca este o infractiune continuata prin natura ei , pana la incetarea efectelor juridice pe care le poate produce inscrisul/inscrisurile falisificate , situatie in care urmarirea penala poate continua.
Imi pare rau...
Ultima modificare: Marți, 10 Mai 2011
Radu Gabrian, Mediator
Va respect opinia si pot fi deacord cu ea daca o si argumentati pe articol din C.p. , in sensul ca fiind implinit termenul de prescriptie atat pt fals cat si pt uz de fals, urmarirea penala poate continua .Putem vb si la un telefon daca sunteti deacord.Cu respect .
Urmarirea penala nu a inceput ca sa poata fi continuata ....va respect opinia , dar as vrea sa argumentati pe text de lege respectiv art din c.p. pt prescriptia uzului de fals .
Art. 122 alin 2 Cod Penal
Termenele aratate in prezentul articol se socotesc de la data savarsirii infractiunii. In cazul infractiunilor continue termenul curge de la data incetarii actiunii sau inactiunii. iar in cazul infractiunilor continuate, de la data savarsirii ultimei actiuni sau inactiuni


Prescriptia in cazul uzului de fals in forma continuata ar trebui sa curga astfel de la data la care a fost ultima oara folosit inscrisul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Retragere plangere penala emil51 emil51 Ma intereseaza daca se poate sa retrag o plangere penala, pe care am facut-o si care se afla la organele de politie in cercetare.Multumesc! (vezi toată discuția)
Prescriptia raspunderii penale ContSters126925 ContSters126925 in cazul in care parchetul spune ca a intervenit prescriptia raspunderii penale, mai stabileste existenta faptei, respectiv a vinovatiei? desi nu fac ... (vezi toată discuția)
Schimbarea incadrarii juridice a infractiunii de uz de fals in inscrisuri oficiale adrianpopescu77 adrianpopescu77 Stimate doamne si domni avocati, Supun expertizei dvs profesionale urmatoarea speta: In anul 2006 o persoana preda fotografii si o suma de bani unei alte ... (vezi toată discuția)