avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 619 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Nu stiu cum sa fac o intabulare!va rog,ajutati-ma!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Nu stiu cum sa fac o intabulare!va rog,ajutati-ma!

Buna seara!Zilele trecute,am facut succesiunea dupa bunica mea,procedura prin care eu am cules intreaga mostenire,datorita faptului ca mama mea a renuntat la aceasta in favoarea mea!Acum ca am certificatul de mostenitor,doresc sa fac intabularea dreptului de proprietate asupra a ceea ce mi-a ramas de pe urma bunicii,numai ca nu stiu care sunt pasii si cui sa ma adresez si as avea nevoie de un sfat!De unde sa incep?Care sunt pasii corecti care trebuiesc urmati pentru intabulare?
Precizez ca este vorba de 1 teren arabil cu o suprafata de 2100 de mp si 1 teren de 800 mp pe care se afla o casa de lemn cu suprafata de 25 mp construita in 1950,1 grajd de 15 mp construit in 1950 plus divere cotete de pasari,practic cei 800 mp reprezinta curti si constructii!Intreaga mostenire,mentionata mai sus,nu a avut carte funciara deci nu a fost intabulata,iar eu nu detin decat 1 titlu de proprietate asupra acestei proprietati eliberat in 1995 de primaria comunei pe raza careia se afla proprietatea mai sus mentionata!Va rog mult sa ma ajutati,am nevoie de un raspuns cat mai rapid!Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: adrian_h , utilizator 04:57, 12 Mai 2011
In baza certificatului de mostenitor solicitati la OCPI notarea dreptului dvs de proprietate asupra terenului
Deacord cu dv.numai ca la OCPI mi s-a spus ca daca nu exista intabulare asupra acelor terenuri si asupra constructiilor,nu exista o CF,pentru ca nu avea cum sa se realizeze!in cazul de fata,ce e de facut??vorbim practic de prima inscriere a unei proprietati in CF,si din cate am inteles in sudul tarii este foarte intalnita problema mea!va multumesc anticipat!
In temeiul L nr 7/1996 ,solicitati instantei de judecata ca in baza certificatului de mostenitor sa dispuna hotarare executorie pentru OCPI prin care aceasta sa noteze in evidente dreptul dvs de proprietate asupra terenului si constructiilor aferente
Ok,am inteles,insa o cale ceva mai facila nu exista?fara implicarea instantei de judecata?dupa parerea mea e mai costisitoare si nu dispun acum de foarte multi bani,de aceea va intreb!
Intabularea unei proprietati se face dupa L.7/1996, Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare.
Prin aceasta lege se organizeaza activitatea de cadastru, a carui functie juridica se realizeaza prin identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate(care la d-voastra este certificat de mostenitor) si prin inscrierea in Cartea funciara(ceeace inseamna intabularea).Intabularea proprietatilor se face, respectandu-se regulamentele date, de DIRECTOR GENERAL AL ANCPI, care prin legea 7/1996, are acest drept.
Am facut un mic preambul, pt. a intelege mai bine, si pt.altii , acest ACT care se numeste INTABULAREA PROPRIETATII.
Regulamentele ANCPI care sunt in vigoare la ora actuala, cu privire la inregistrarea proprietatior, a lucrarilor care se fac pt. aceasta, sunt Ordin 634/2006, Ordin 134/2009 si O.U.G 64/2010.
Revin la intrebarea d-voastra, si practic, fara instanta(inainte era un judecator in fruntea unui OCPI, acum este un registrator sef-cu studii juridice) se procedeaza cam asa:
-alegeti un expert topo-cadastral , care sa fie inscris in lista OCPI de unde apartineti si care va va face un plan cadastral de amplasament imobil , cu ridicari topo stereo 70, cu coordonatele descrise in plan.
-cu acest plan, cu o cerere de "intabulare", de care se va ocupa tot respectivul expert topo, caruia ii spuneti ca doriti intabularea, cu certificat de mostenitor(ca dovada a dreptului d-voastra de proprietate), cu certificat fiscal, cu dovada de rol deschis (sa va duceti sa va inscrieti la primarie cu rol , pe baza cerificatului de mostenitor), expertul topo va prezenta dosarul la OCPI de care apartineti.Dureaza o intabulare 21 zile, daca mai este nevoie de completare a dosarului se face un "raport de completare" in care se va indica ce anume mai trebuie adaugat, ce nu corespunde, ce acte mai trebuiesc si mai ales pana la ce data trebuiesc acestea depuse.
Expertul topo, am uitat sa va spun, va face planul cadastral prin suprapunere obligatorie pe ortofotoplan, care este reprezentare din satelit a proprietatilor si cu verificarea ca suprafata sa corespunda pl.parcelar care este la OCPI(planul UAT).
Daca totul este in regula, registratorul va face incheierea si va dispune "intabularea".respectivei proprietati., cu termen de 15 zile de contestatie.
Daca in C.F s-a inscris un drept real , in conditiile prezentei legi(legea 7/1996), se prezuma ca dreptul exista si se considera exact .Pentru toata actiunea de intabulare(masurare, planuri, ) expertul va va lua un onorariu in care va intra si taxa de la OCPI.Vedeti sa fie un expert serios, corect , care sa se tina de treaba-
Si astfel va puteti intabula proprietatea fara instanta( CARTEA FUNCIARA Extrasul de C.F SI INTABULAREA reprezinta acte autentice ,emise de o autoritate a statului in exercitarea prerogativelor recunoscute de lege, acte ce au o deplina putere doveditoare in privinta aspectelor consemnate si anume ca sunteti proprietarii de drept al terenului respectiv.)
Cred ca nu este cu suparare ca am descris pe larg acest mecanism de intabulare dar pt.f.multi, acesta este o nebuloasa.As mai dori sa adaug, desi nu face parte din intrebare, dar are legatura cu CARTEA FUNCIARA-cu actiunile de carte funciara, si anume, poate fi de interes care sunt acestea si cum se fac .
In afara de intabulare, despre care a intrebat adrian, ca actiuni de carte funciara exista actiunea de rectificare carte funciara , respectiv de modificare a ei(care o poate face numai titularul dreptului de proprietate), actiune in prestatie tabulara, etc.
Unele dintre acestea, pentru degrevarea instantelor, se pot face pe cale necontencioasa, conform L.7/1996 si a altor regulamente in vigoare.
Succes, adrian!!!!!!!

Alte discuții în legătură

Fals (al topografului) ContSters88252 ContSters88252 daca datele unui PLAN DE AMPLASAMENT SI DELIMITARE A IMOBILULUI intocmit de catre un topograf autorizat nu corespund adevarului , masuratorile ... (vezi toată discuția)
Cum putem recupera 1200mp care figureazã în acte, dar nu și la mãsurãtoarea propriu-zisã? emg emg Am mers la notar pentru ieșirea din indiviziune (suntem trei coindivizari), dar după ce s-au făcut măsurătorile (teren intravilan), s-a constatat că ... (vezi toată discuția)
Rectificare act de mostenitor gabitza1007 gabitza1007 buna ziua. am si eu o mare problema. in anul 1972 bunicul meu impreuna cu bunica au cumparat un teren in suprafata totala de 299 mp. in anul 1987 bunica ... (vezi toată discuția)