Intabularea unei proprietati se face dupa L.7/1996, Legea cadastrului si a publicitatii imobiliare.
Prin aceasta lege se organizeaza activitatea de cadastru, a carui functie juridica se realizeaza prin identificarea proprietarului pe baza actului de proprietate(care la d-voastra este certificat de mostenitor) si prin inscrierea in Cartea funciara(ceeace inseamna intabularea).Intabularea proprietatilor se face, respectandu-se regulamentele date, de DIRECTOR GENERAL AL ANCPI, care prin legea 7/1996, are acest drept.
Am facut un mic preambul, pt. a intelege mai bine, si pt.altii , acest ACT care se numeste INTABULAREA PROPRIETATII.
Regulamentele ANCPI care sunt in vigoare la ora actuala, cu privire la inregistrarea proprietatior, a lucrarilor care se fac pt. aceasta, sunt Ordin 634/2006, Ordin 134/2009 si O.U.G 64/2010.
Revin la intrebarea d-voastra, si practic, fara instanta(inainte era un judecator in fruntea unui OCPI, acum este un registrator sef-cu studii juridice) se procedeaza cam asa:
-alegeti un expert topo-cadastral , care sa fie inscris in lista OCPI de unde apartineti si care va va face un plan cadastral de amplasament imobil , cu ridicari topo stereo 70, cu coordonatele descrise in plan.
-cu acest plan, cu o cerere de "intabulare", de care se va ocupa tot respectivul expert topo, caruia ii spuneti ca doriti intabularea, cu certificat de mostenitor(ca dovada a dreptului d-voastra de proprietate), cu certificat fiscal, cu dovada de rol deschis (sa va duceti sa va inscrieti la primarie cu rol , pe baza cerificatului de mostenitor), expertul topo va prezenta dosarul la OCPI de care apartineti.Dureaza o intabulare 21 zile, daca mai este nevoie de completare a dosarului se face un "raport de completare" in care se va indica ce anume mai trebuie adaugat, ce nu corespunde, ce acte mai trebuiesc si mai ales pana la ce data trebuiesc acestea depuse.
Expertul topo, am uitat sa va spun, va face planul cadastral prin suprapunere obligatorie pe ortofotoplan, care este reprezentare din satelit a proprietatilor si cu verificarea ca suprafata sa corespunda pl.parcelar care este la OCPI(planul UAT).
Daca totul este in regula, registratorul va face incheierea si va dispune "intabularea".respectivei proprietati., cu termen de 15 zile de contestatie.
Daca in C.F s-a inscris un drept real , in conditiile prezentei legi(legea 7/1996), se prezuma ca dreptul exista si se considera exact .Pentru toata actiunea de intabulare(masurare, planuri, ) expertul va va lua un onorariu in care va intra si taxa de la OCPI.Vedeti sa fie un expert serios, corect , care sa se tina de treaba-
Si astfel va puteti intabula proprietatea fara instanta( CARTEA FUNCIARA Extrasul de C.F SI INTABULAREA reprezinta acte autentice ,emise de o autoritate a statului in exercitarea prerogativelor recunoscute de lege, acte ce au o deplina putere doveditoare in privinta aspectelor consemnate si anume ca sunteti proprietarii de drept al terenului respectiv.)
Cred ca nu este cu suparare ca am descris pe larg acest mecanism de intabulare dar pt.f.multi, acesta este o nebuloasa.As mai dori sa adaug, desi nu face parte din intrebare, dar are legatura cu CARTEA FUNCIARA-cu actiunile de carte funciara, si anume, poate fi de interes care sunt acestea si cum se fac .
In afara de intabulare, despre care a intrebat adrian, ca actiuni de carte funciara exista actiunea de rectificare carte funciara , respectiv de modificare a ei(care o poate face numai titularul dreptului de proprietate), actiune in prestatie tabulara, etc.
Unele dintre acestea, pentru degrevarea instantelor, se pot face pe cale necontencioasa, conform L.7/1996 si a altor regulamente in vigoare.
Succes, adrian!!!!!!!