avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 910 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Obligatiile unui girant moral
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Obligatiile unui girant moral

Buna ziua!
O prietena m-a rugat sa ii fiu girant moral ea urmand sa ia un credit . Dupa spusele consultantului financiar acesta ma informa ca trebuie sa dau detalii despre respectiva persoana, daca are o locuinta proprie, daca e o persoana morala , nu are credite etc insa mi a cerut sa ii aduc un CF, de la banca cum ca nu am credit sau ca nu sunt rau platnicceea cem a pus pe ganduri. Intrebarea mea este urmatoarea.
In eventualitatea in care prietena mea nu si va plati creditul(perioada este de 5 ani si in acest timp se pot intampla multe) exista posibilitatea ca banca sa mi ceara mie sa achit ratele restante?
Cel mai recent răspuns: godot , utilizator 13:51, 9 Mai 2011
Nu, cu exceptia cazului in care sunteti si girant-platitor (co-debitor) , semnatar al contractului de credit strict in aceasta calitate.
Pentru ca nu am avut de a face cu bancile vreau sa fiu sigura de aceea am intrebat. Deci ca girant moral NU trebuie sa semnez un contract in care ma angajez sa fiu co-debitor si NU trebuie sa semnez contractul pe care il va incheia prietena mea cu banca ci un alt contract in care se va specifica ca o cunosc si ca e de buna credinta, ca are o proprietate etc.
Este foarte interesant acest termen de "gaj moral".
Definitiile gajului sunt cele din C. Civ (art.1683 si urm) si C. Com. (art. 478 si urm.)
Sunt chiar curioasa daca exista vreo prevedere legala care sa reglementeze acest asa zis "gaj moral".
Personal cred ca este o noua gaselnita a bancilor si trebuie citit cu mare atentie orice inscris pe care ar trebui sa il semnati, ca de... nu se stie niciodata.
Nu da extrasul CF. Ti se pregateste ceva. O sa ia credit si tu vei avea ipoteca pe imobilul proprietatea ta, doar de asta ti se cere extrasul de carte funciara. Nu semna absolut nimic, nu du extrasul C.F..
E foarte dubios....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie casa cu imprumut banca, necasatoriti deea696969 deea696969 Buna ziua , Avem urmatoarea situatie , o ruda doreste sa-si cumpere o casa impreuna cu prietena sa [necasatoriti]. Familia fetei o ajuta cu 10 lei , si ... (vezi toată discuția)
Credit pentru cumpararea autoturism persoana fizica maatrix maatrix BUNA ZIUA, IN URMA CU 3 ANI AM FACUT UN CREDIT PE 4 ANI LA PROCREDIT BANK PENTRU ACHIZITIONAREA UNUI AUTOTURISM SH.3 ANI AM PLATIT REGULAT FARA O ZI DE ... (vezi toată discuția)
Despre practici bancare - banca pentru locuinte sanders sanders in 2008 am incheiat un contract pentru accesarea ulterioara a unui credit tip \"banca pentru locuinte\"! Inca nu stiau nici salariatii bancii despre ce este ... (vezi toată discuția)