avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 469 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cum pot intabula terenul de langa casa ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cum pot intabula terenul de langa casa ?

Buna ziua,

Am o poveste cam incurcata, poate cineva cu buna credinta imi spune ce am de facut pentru a descurca incurcatura.
In 2000 am cumparat o casa cu teren cam 15 arii, mi-a placut terenul mare, casa era cam veche, am achiatat integral pretul acesteia, insa la notar cand am fost ni s-a spus ca numai 4 arii curtea si casa sunt intabulate, atata am putut transcrie si noi !
Nu mai puteam da inapoi, banii erau dati. Respctivul de la care am cumparat casa si terenul, a locuit 20 de ani in acest loc, insa terenul nu i l-a luat nimeni, nu a fost revendicat, dar nu l-a nici rezolvat, acum suntem noi cu terenul nerezovlat.
CE PUTEM FACE ? CU CE SA INCEPEM ? Vecinul de langa mine spune ca el ar fi mostenitorul acestui teren, dupa rudele sotiei sale, a depus o cerere la primarie prin 2002, sa i se dea acest teren, dar nu a reusit, desi eu nu am nici o vina ca el a stat 20 de ani si acum MAI MULT, 28 si nu l-a revendicat INCA DE LA VECHIUL PROPRIETAR DACA TOT SPUNE CA AR FI A LUI ! Trebuia sa il ceara e la vechiul proprietar nu sa mi spuna acum mie ca ar fi a lui... uNDE SA MA ADRESEZ, SA INCEP CU O SITUATIE CADASTRALA MAI INTAI, SA INCEP UN PROCES ? PE ACEST TEREN NU PLATESTE NIMENI IMPOZIT, NICI VECHIUL PROPRIETARE NICI NOI, nu ne-a deranjat nimeni sa ne spuna ca de ce il lucram, ce putem face oare ??? ce actiune putem incepe ? se poaet vedea la CF cine este pe acest teren ? cum il solicit ?eu pe casa si curte am actele in regula, terenul este in continuarea curtii, este un dreptunghi. ASTEPT SA-MI DATI UN SFAT !!

MULTUMIRI ANTICIPATE
Cel mai recent răspuns: spiridus , utilizator 20:23, 5 Iulie 2008
Ar putea fi promovata o actiune in constarea uzucapiunii terenului in plus, posesie inceputa de autorul dv. si continuata de dv., pentru a se prescrie achizitiv fiind vorba de un termen de 3o ani care ar trebui socotit implinit.
Daca ati avea de la cel care v-a vindut casa un inscris prin care v-ar fi vindut intreg terenul aferent casei ati putea invoca uzucapiunea scurta de 10-20 de ani. Va fi dificil insa cine va avea calitate procesuala activa, Primaria sau cei de la care l-a dobindit autorul dv? Ar trebui consultat mai temeinic un avocat. Succes.
Colegule de top, eventual calitate procesuala pasiva sa aiba proprietarul tabular, ca reclamantul, cel care are calitate procesuala activa este initiatorul topicului, eventual impreuna cu sotia.

Pentru a avea o posesie utila, sub nume de proprietar, trebuie, in primul rand, sa declarati la Primarie ca detineti acel teren si sa platiti impozit pentru intreaga suprafata. Inscrerile din Registrul agricol sunt declarative, adica declarati pe proprie raspundere ca folositi terenul respectiv.
Ati facut vreun contract sub semnatura privata (nu la notar) cu vanzatorii, in care sa fie trecuta intreaga suprafata folosita? Daca ati facut, puteti sa-l depuneti la Primarie pentru a va inscrie cu toata suprafata. In momentul in care veti plati impozit, nu va mai avea ce comenta vecinul.
NU este obligatoriu sa va judecati daca nu va incalca nimeni dreptul de folosinta...

In Cartea Funciara se poate vedea sirul proprietarilor, daca ne scrieti din Ardeal, sau BUcovina de Nord.
In Vechiul Regat se aplica dispozitiile Codului Civil. Poate v-am bagat in ceata, insa ati discutat cu cei de la care ati cumparat de la cine au terenul?
Pe de alta parte, in momentul incheierii contractului si semnarii acestuia stiati ca ati cumparat "cu acte" doar suprafata inscrisa in contractul respectiv.
mai poate fii vb. de prescripţie achizitiva daca terenul a fost trecut in proprietatea statului ... este si in prezent !!!
Depinde in ce modalitate a fost trecut in proprietatea statului, daca a fost trecut in mod abuziv, actul de expropriere nu este valabil, iar in prezent, se face distinctie intre proprietatea publica si proprietatea privata a Statului.
S-au purtat si se poarta multe discutii doctrinare pe tema asta...
Multumesc pentru raspunsuri, cum asi putea stii daca este statul proprietar ? O sa merg la registrul agricol, nu stiu exact suprafata terenului, cel de la care am cumparat spunea ca sunt 20 de arii, nici el nu il avea in proprietate, pe vremea colectivizarii nu se putea cumpara., insa 20-25 de ani el a lucrat aceasta bucata fara sa-l tulbure nimeni, acum noi. M-am gandit si eu la uzucapiunea pe care nu stiu de ce nu a inceput-o cel de la care am cumparat. Cand am cumparat casa, nu stiam ca terenul nu e trecut in CF, nu a spus nimeni nimic. Daca plec la Primarie, spun din propria initiativa ca sunt 15-20 de arii ??? Vreau sa platesc impozit ca nu-mi convine sa nu platesc. Eu daca astept 10 ani, pot invoca uzucapiunea de 10 ani ? DE UNDE POT STII DACA ESTE STATUL ROMAN PROPRIETAR ?? Unde pot afla asta ? Stiu doar ca vecinul imi spune ca proprietarii de drept ar fi doar el, insa a depus la Primarie cerere si nu i l-a dat, iinseamna ca e ceva, nu are facuta succesiunea ca sa dovedeasca proprietatea prin mostenire ??? MA POT INTERESA DE CEREREA LUI SA VAD CE I S-A RASPUNS ??? El nu poate cere de la noi, fiindca noi nu am cumparat de la el !! OARE CU CE SA INCEP, CU PRIMARIA ? ORI AVOCATUL ??

MULTUMESC FOARTE MULT, SUNTETI NEMAIPOMENITI !!
Cu mult respect,

spiridus

Alte discuții în legătură

Cum pot sa-mi intabulez terenul cumparat odata cu casa ? spiridus spiridus Buna ziua, Acum 7 ani, am cumparat impreuna cu sotul meu o casa, care avea un teren de 15-20 mp, insa cand am mers la notar sa intabulam casa, din CF au ... (vezi toată discuția)
Probleme proprietate teren capella capella Detin un teren in suprafata de 1600 m2 asupra caruia am act de vanzare cumparare de 30 de ani.. Terenul a fost cumparat de parinti si acestia vor sa mi-l dea ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune daniela.ilea daniela.ilea Buna ziua.Poate sa ma ajute cineva cu un sfat .Mama si matusa mea au mostenit dupa parinti o casa batraneasca (in banat).La succesiune au descoperit ca o ... (vezi toată discuția)