avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 689 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... amenda RATP
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

amenda RATP

buna,
zilele trecute, am fost obligata sa arat biletul de calatorie, cand am coborat dintr-un autobuz, desi nu ma mai aflam in acel mijloc de transport. Am avut bilet, dar am refuzat sa-l dau la controlat, doar l-am aratat sa vada ca-l am. Am refuzat, pentru ca nu mi se pare normal sa mi se ceara biletul de calatorie, atata timp cat nu sunt in mijlocul de transport, si nu mi se pare normal, ca cei 5 controlori sa ma inconjoare pe mine ca pe un infractor , in loc sa urce in acel autobuz si sa controleze. Nu s-a legitimat nici unul, prin date personale, doar mi s a dat un numar, mi s-a spus ca nu au voie sa se legitimeze cu numele real, desi mie mi se pare aberant, adica politia se legitimeaza cu nume complet si functia si un controlor nu , drept urmare am refuzat si eu sa ma legitimez, si nici nu aveam vreun act la mine, mi s-a cerut sa platesc o amenda de 40 de lei pe loc la ei, sau daca nu 100 lei la trezonerie. Mi a facut un proces verbal, eu nu am primit un exemplar, doar o invitatie la sediul lor, pentru a plati amenda. mentionez ca pe aceea invitatie mi se aduce la cunostinta prin cele scrise, ca sunt obligata sa platesc amenda pentru ca nu am prezentat biletul in mijlocul de transport, ceea ce e gresit, mi s a cerut biletul pe strada nu in mijlocul de transport. De asemnea mentionez ca am fost bruscata si prinsa de mana. Mentionez si faptul ca eu mai am o plangere catre RATP, facuta de mine, din cauza unui incident petrecut tot intr-un autobuz de a lor, cand m-am taiat in sticla, incident la care nu s-a luat nici o masura. Mi s a facut un proces verbal pe niste date pe care le am spus eu verbal, date care nu s-au verificat, desi mi s-a spus ca le verifica prin jandarmerie.. ce legatura are jandarmeria cu verificarea datelor ? apoi politia le verifica ... si tot asa ... nu mi s a verificat nici un fel de data ... daca eu le spuneam niste date false ? ce faceau ? cum ma verificau ? in concluzie ce o sa patesc din punct de vedere legal ? si daca merita sa fac contestatie la aceasta amenda ?
Cel mai recent răspuns: silviu3marian , utilizator 17:14, 18 Mai 2011
Simata utilizatoare selena77,

de meritat merita sa faceti contestatie ori de cate ori considerati ca vi s-a facut o nedreptate, daca este o situatie ce poate avea repercusiuni pt dumneavoastra.
Din punctul meu de vedere, este un abuz modul in care v-au controlat angajatii RATP. Daca spuneti ca nu este primul caz in care va confruntati cu aceasta atitudine deplasata, poate chiar ilegala a dlor, de ce nu faceti si o plangere penala, cata vreme nu vad cu ce drept va lipsesc dlor de libertate in plina strada?!
De asemenea, daca ati fost bruscata, sau mai rau, daca ati suferit unele leziuni (de ex-taiatul in sticla), de ce nu ati mers sa va scoateti un certificat constatator medico-legal. Acest certificat precum si o plangere formulata in scris la politie ar trebui sa-i mai temereze pe controlorii care au senzatia ca sunt Dzeu in autobuze, tramvaie, mai nou vad ca si pe strada.
In plus, va sugerez sa faceti si o plangere la conducatorul RATP insotita de nr de inregistrare (chiar daca nu veti primi poate un raspuns favorabil, dar un raspuns tot trebuie sa va ofere), precum si una catre OPC (daca dvs credeti ca va incadrati la categoria incalcarea drepturilor consumatorilor).
Pana nu veti actiona ferm, cei cu care ati avut astfel de probleme fiti sigura ca nu vor renunta la atitudinea aceasta cel putin abuziva.

PS: nu vad de ce nu puteti face si o contestatie la simulacrul de proces verbal pe care vi l-au intocmit "stimabilii" angajati RATP, proces verbal pe care trebuia sa vi-l dea sa-l semnati, chiar daca nu erati de acord cu cele consemnate (sau sa precizeze ca refuzati a-l semna) si din care trebuia sa primiti un exemplar.

Nu va descurajati. Daca lucrurile sunt exact asa cum le-ati prezentat aici, ar trebui RATP ar trebui sa-si sanctioneze angajatii :hammer:, sa anuleze procesul verbal si amenda, si sa zica merci ca nu mergeti mai departe (pe latura penala ma refer, daca e cazul). :weg:
In orice proces verbal trebuie sa existe o rubrica dedicata pentru "mentiuni"
Acolo ar fi trebuit sa completati, atunci cand vi s-a dat sa semnati procesul verbal, ca ati fost controlata in afara mijlocului de transport, in statie sau ca ati avut bilet de calatorie etc si faceati contestatie.
Daca ati semnat ca ati fost prinsa circuland fara bilet de calatorie intr-un mijloc de transport in comun, inseamna ca ati "recunoscut si regretat fapta".
Este de neinteles faptul ca au avut "incredere" in dumneavoastra ca dati datele exacte. Verificati procesul verbal sa contina toate datele obligatorii.
LE: Daca nu vi s-a dat asa ceva, sa fie sanatosi.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
ContSters149, utilizator
nu mi s a dat un exemplar din proces verbal, ci o invitatie la sediu, atat asta dupa ce am fost amenintata ca sunt luata cu forta si dusa la politie, pentru ca am refuzat sa arat un bilet in afara mijlocului de transport.
Daca-mi permiteti o sugestie: daca va mai exista o data viitoare in care sa vi se intample ceva asemanator, lasa-ti sa-si faca jocul, sa va plimbe unde vor ei, sa va retina la sediu, si daca nu au motiv, spuneti-le doamna ca sunati la 112 sa vedem daca le mai arde pe urma sa ia oamenii pe sus si sa-i poarte aiurea prin oras sau pe la sedii. lasa-ti sa-si faca jocul pt ca apoi sa vi-l puteti face si dumneavoastra (astra intr-o zi in care va vor tine si nervii si va va permite si timpul).
Nu s-a legitimat nici unul, prin date personale, doar mi s a dat un numar, mi s-a spus ca nu au voie sa se legitimeze cu numele real, desi mie mi se pare aberant, adica politia se legitimeaza cu nume complet si functia si un controlor nu , drept urmare am refuzat si eu sa ma legitimez, si nici nu aveam vreun act la mine, mi s-a cerut sa platesc o amenda de 40 de lei pe loc la ei, sau daca nu 100 lei la trezonerie

Astfel de practici sunt intalnite mai in toate orasele.Si asta e din cauza noastra,a tuturor.e,ca sa zic asa, trasatura fundamentala a romanului de rand..Sa tipe in gura mare ca au fost nedreptatiti,ca au fost bruscati, ca au fost nustiu cum,dar in realitate sa nu intreprinda nimic pentru ca acest fapt sa nu se mai intample. Hai sa numim aceasta calitate mare IGNORANTA. Ignoranta...da.. sora mai mica a INDIFERENTEI... impreuna cu mama lor NESTIINTA.
Si ...sa judecam cazul doamnei @selena77 ! Pai ,in primul rand,faptul ca nu s-au legitimat cel putin mie imi permite nici sa nu-i bag in seama.Faptul ca mi se cer bani pe loc,e deja suspect.faptul ca nu ma aflu intr-un transport comun(deci nu sunt ca sa zic asa pe proprietatea altuia) imi da dreptul fundamental la viata nu? Ori acest drept imi este ingradit de "angajati" de doi lei ai ratp-ului.
Eu personal,nici nu stateam la discutie. Dar de ce doamna selena77 supune subiectul atentiei? pai ne spune singura "in concluzie ce o sa patesc din punct de vedere legal ? si daca merita sa fac contestatie la aceasta amenda ? " ai este teama.:)) de ce? sau de cine?
iar concluzia mea este: necunoasterea legilor(macar fundamentale)...neinformarea... ceea ce duce la nesiguranta de sine.ceea ce permite celor fara scrupule si fara D-zeu ,sa isi faca de cap.
Cu un ecuson,cu un carnet de procese verbale cumparat de la"baieti" si cu alura de "rau" chiar poti face niste bani frumosi pe seama atator ignoranti.Si Doamne,cata lume scoate cu usurinta buletinul de identitate din buzunar!

b]selena77 a scris:

nu mi s a dat un exemplar din proces verbal, ci o invitatie la sediu, atat asta dupa ce am fost amenintata ca sunt luata cu forta si dusa la politie, pentru ca am refuzat sa arat un bilet in afara mijlocului de transport.

pai incercau si ei sa faca un "ban cinstit" .si la sediu seara conform chitantzierului(pa care fie vorba intre noi-era inexistent) spuneau: "sefu ,azi nu avem nici o amenda.toata lumea corecta".:stunned:

Alte discuții în legătură

Amenda ratp renicu renicu Astazi am fost prins fara bilet pe un mijloc de transport. Initial am refuzat sa completez procesul verbal inmanat de controlorul RATP si am refuzat sa dau ... (vezi toată discuția)
Controlori ratp j_condo j_condo Am si eu o mica dilema. Sunt din Ploiesti si am mers intr-o seara fara bilet (tinand cont ca statia din care am plecat avea inchis magazinul de bilete), iar ... (vezi toată discuția)
Controlul biletelor de calatorie in mijloacele de transport in comun epstein epstein Buna ziua, Nu am cunostinte juridice si nu am fost protagonistul vreunui incident privind controlul biletelor in mijloacele de transport in comun, dar am fost ... (vezi toată discuția)