avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren mostenit de la o persoana in intretinere- fara ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren mostenit de la o persoana in intretinere- fara acte

Buna ziua,

Vreau sa cumpar un teren extravilan. Terenul apartine unei familii care a avut in intretinere o batrana. Dar nu au facut acte. Impozitul nu mai e platit de 4-5 ani , si nici nu doresc sa-l mai achite.
Tot satul stie ca batrana care a fost in intretinere a lasat terenul acestei familii , dar in CF figureaza sotul batranei , care a decedat inaintea ei.
In aceasta situatie , ce ar fi de facut , mentionez ca actualii proprietari ,, de fapt,, sunt de acord sa vanda terenul respectiv , nu au bani sa achite impozitul restant si primaria este in pragul executarii silite.Adica nu stiu ce inseamna in pragul , trecand deja 4-5 ani de la ultima plata a impozitului.
Eu doresc sa cumpar terenul , si sa achit impozitul restant.
Se poate face ceva in aceasta situatie?
Multumiri,
Anamaria Suciu
Cel mai recent răspuns: ContSters160686 , utilizator 19:31, 9 Mai 2011
Trebuie discutat cu mostenitorii legali ai batranei (daca exista) - copii, frati/surori, etc., nu cu persoanele despre care "toata lumea stie ca au ingrijit batrana, dar nu au si acte pe teren". Plata impozitului poate fi facuta retroactiv pentru maxim 5 ani, dupa care se prescrie.
Daca primaria chiar vrea sa faca executare silita, probabil ca va scoate acel teren la licitatie si s-ar putea sa-l cumparati mai ieftin decat ati face-o de la eventualii mostenitori ai batranei. Oricum, sfatul meu este sa nu dati nici un ban nimanui care nu poate proba dreptul de proprietate asupra terenului cu acte in regula, altfel s-ar putea sa reveniti pe forum la categoria "recuperari creante".
Succes!
Se poate, în felul următor: bătrâna trebuie să dezbată succesiunea după soţul său, şi apoi să vă vândă direct dumneavoastră (presupunând că ar fi singura moştenitoare).

Impozitul trebuie achitat obligatoriu înainte de încheierea contractului de vânzare-cumpărare, deoarece pentru acest contract este nevoie certificat de atestare fiscală din care să rezulte că nu există datorii la impozite şi taxe, altfel contractul de vânzare-cumpărare ar fi nul.

Ca să fiţi sigură că nu rămâneţi cu banii daţi (în sensul că n-ar dori să vă mai înstrăineze terenul), puteţi încheia o promisiune de vânzare-cumpărare înainte de achitarea impozitului, în care să specificaţi aceşti bani cu titlu de avans.

Pentru dezbaterea succesiunii, nu este necesar ca impozitele să fie achitate la zi.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
Biroul Notarial Ionascu Nicolae, Notar
Multumesc pentru raspuns.
Ideea cu cumpararea in urma executarii silite mi-a venit si mie.E o primarie de comuna , o sa merg sa vorbesc cu juristul lor.
Nu cred ca exista vreun mostenitor , au trecut 4-5 ani de la moartea ambilor soti , satul in care au locuit s-a si desfiintat(mai exista doar 2 case locuite), de asta situatia terenurilor e atat de incurcata.Daca ar fi un orice alt mostenitor as avea de la cine cumpara B-).
Vream sa cumparam mai multe parcele, urmand sa le comasam. Parcela cu situatia incurcata e chiar in mijlocul lotului pe care vrem sa-l cumparam.
Legal , in afara de executarea silita de catre primarie(care nu se stie cat poate dura , cine se prezinta la licitatie etc) mai putem face ceva , ca sa depistam proprietarul actual al terenului si apoi sa-l cumparam de la el?

O zi buna,
Anamaria Suciu
Păi răspunsul acestei întrebări l-aţi dat însăşi dumneavoastră, în primul post: proprietarul actual al terenului este soţul bătrânei, care în prezent este decedat (aşa cum figurează în CF).

Având în vedere acest lucru, soluţia la această problemă ridicată de dv. este chiar cea propusă de mine în răspunsul anterior.
Batrana (sotia) a murit acum patru ani. Terenul si ce a mai avut l-a lasat familiei care a ingrijit-o.
Doar ca fara acte la notar.
Asta-i problema. Alti mostenitori nu stie nimeni sa fi avut.

Alte discuții în legătură

Vanzare teren intravilan, ultimul proprietar acuma 33 de ani! agape_exc agape_exc Buna ziua!Am si eu o dilema!Si anume,vreau sa cumpar un teren intravilan(gradina),terenul respectiv nu sa mai lucrat de 30 de ani,si nici impozit nu s-a mai ... (vezi toată discuția)
Buna ziua- executare sulta GabrielCapita GabrielCapita Este vorba de o Batrana de 86 ani vaduva,locuieste intr-un apartament bun comun, dupa decesul sotului, fiica raposatului a dat in judecata pe vaduva pentru ... (vezi toată discuția)
Constructie cladire declarata la primarie roxana g23 roxana g23 Buna ziua,in urma cu cativa ani socrul si bunica sotului ne-au dat acordul VERBAL sa ne ridicam o casuta a carei existenta am declarat-o la primarie si platim ... (vezi toată discuția)