avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare teren intravilan, ultimul proprietar acuma 33 ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare teren intravilan, ultimul proprietar acuma 33 de ani!

Buna ziua!Am si eu o dilema!Si anume,vreau sa cumpar un teren intravilan(gradina),terenul respectiv nu sa mai lucrat de 30 de ani,si nici impozit nu s-a mai platit deloc la el.Ultimul proprietar la cartea funciara este bunicul actualei proprietare,si nu s-au mai facut succesiuni de atunci(aproximativ 33 de ani).Proprietara este o batrana de 70 de ani si mai are un frate de 63 de ani,ei doresc sa imi vanda!Dar de acuma incepe problema,eu cum ar trebui sa procedez ca sa fiu in regula cu actele,sa nu ma trezesc peste cativa ani cu eventuali mostenitori sa isi ceara partea?Din spusele batranei,bunicul ei a mai avut doi copii,dar nu stiu de acest teren(sunt sigur morti),doar batrana cu fratele ei stiu de acest teren!As putea sa merg la un notar cu amandoi si sa m-i se vanda terenul fara succesiune?Si primaria nu se putea sa confiste acest teren intre timp pentru ca nu s-a platit impozit?
Cel mai recent răspuns: agape_exc , utilizator 07:13, 11 Martie 2014
Buna ziua,

Nu puteti merge efectiv la notariat sa cumparati terenul, fara sa existe acte ale proprietarilor, in cazul de fata actul de proprietate al bunicului si certificatul de mostenitor pt actualii proprietari, cadastru, instabulare si certificat fiscal prin care s-au achitat taxele si impozitele. Succesiunea se deschide la notariat, se citeaza toti mostenitorii si se elibereaza certificatul de mostenitor, abia apoi puteti discuta de vanzare-cumparare.
De unde se scot actul de proprietate al bunicului si certificatul de mostenitor pt actualii proprietari?Cum se procedeaza?Sau alta varianta mai simpla nu exista?Mersi!

Buna seara,
Din pacate alta varianta nu exista, daca nu exista act de proprietate la mostenitori pe numele bunicului, va trebui sa mergeti la arhivele nationale sa cautati un astfel de document.
Daca as face uzucapiune...?
Buna ziua,

1. Scurtaturi: Uzucapiune in contradictoriu cu cine? Si in ce calitate? Vanzatorii nu au de ce sa faca succesiune pentru ca au dobandit bunul prin mostenire, chiar daca nu au certificatul de succesiune. Dvs. nu aveti de ce sa uzucapati pentru ca nu ati avut posesia bunului in ultimii 30 de ani.
2. Acte: Colega mea v-a raspuns clar ce anume aveti de facut. Aveti deja informatia ca autorul vanzatorilor a fost proprietarul imobilului, de la cartea funciara. Daca batranii nu au actul de proprietate, exista suficiente date in cartea funciara pentru a putea fi obtinut de la arhivele nationale.
3. Informatii: Adresati-va unui notar care sa va puna la dispozitie informatiile necesare pentru dezbaterea succesiunii si transmiterea valabila a dreptului de proprietate.
4. Situatia juridica a terenului: rugati proprietarii sa solicite un certificat fiscal, un istoric de rol fiscal.
5. Probleme: cand au murit celilalti copii ai bunicului, inainte sau dupa acesta? Aveau si ei copii/sotii supravietuitoare? Bunicul mai avea si alte bunuri? Ceilalti copii, daca murit dupa bunic, au acceptat in vreun fel sa-l mosteneasca?
6. Solutii: daca vreti neaparat terenul asta, faceti un antecontract in care cei doi se obliga sa rezolve toata situatia juridica intr-un anumit termen.
Ultima modificare: Luni, 10 Martie 2014
Diana Petrache, Avocat

Alte discuții în legătură

Uzucapiune 1voice 1voice Buna ziua! Cazul este urmatorul: Un imobil a fost cumparat cu chitanta de mana in '75 de catre o domn, acesta decedand ulterior. De atunci in casa ... (vezi toată discuția)
Vanzare fara acord mostenitori dannyc dannyc Buna ziua, Problema: acum 2 luni, bunica mea a vandut fara sa ma anunte (pe mine, pe fratele meu si pe mama mea) un teren si fara sa ne acorde o suma la care ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune sau inscrierea proprietatii in cartea funciara? adyo17 adyo17 Buna ziua! As vrea sa stiu care este calea cea mai simpla (din punct de vedere al timpului si/sau financiar) de a intra in posesia unui teren. Din ce m-am ... (vezi toată discuția)