avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Returnare.
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Returnare.

Buna ziua. Am o intrebare.
Acum cateva zile mi-a fost cumparat cadou un telefon samsung B5722 dual sim dintr-un magazin Vodafone din Piata Crangasi.
Telefonul functioneaza execrabil pe langa faptul ca a costat cu 200RON mai mult decat in celelalte magazine.
Am incercat sa discut cu cei de la vodafone insa nu vor de nici un chip sa-mi schimbe telefonul cu alt model sau cash.
As dori sa stiu daca exista vreo lege / articol / etc prin care ei sa fie obligati in termen de 7 zile calendaristice sa-mi primeasca telefonul inapoi.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters158230 , utilizator 16:20, 12 Mai 2011
termenul de returnare este de 24 de ore de la achizitionare.
acum ceva timp prin statile de metrou chiar eram informati despre o lege care ne permite acest lucru. nici macar in 24 de ore nu au vrut sa faca retur. au spus ca un telefon odata achizitionat si la un pret destul de maricel inseamna ca esti sigur de ceea ce cauti si iti doresti. eu l-am cumparat dintr-un magazin arsis vodafone ( pt al face cadou si prietenei nu ii place), care este un dealer pt ca la reprezentanta vodafone am inteles ca se poate face acest retur. nu vreau neaparat bani ci un produs mai bun. chiar nu se poate face nimik????
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
Alexandruuu, utilizator
Daca produsul prezinta unele defectiuni il trimiteti spre reparare in service-ul autorizat.
Legea nu prevede returnarea produsului nici in 7 zile nici in 24 ore.
Sunt unele magazine care se respecta si schimba produsul in 24-48 ore dar este un regulament intern al lor nu o prevedere impusa de lege.
Exista ordonanta privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta, Ordonanta nr. 130/2000

Art. 7. - (1) Consumatorul are dreptul de a denunţa unilateral contractul la distanţă, în termen de 10 zile lucrătoare, fără penalităţi şi fără invocarea vreunui motiv. Singurele costuri care pot cădea în sarcina consumatorului sunt cheltuielile directe de returnare a produselor. Termenul de 10 zile prevăzut pentru exercitarea acestui drept începe să curgă:
a) pentru produse, de la data primirii lor de către consumator, dacă au fost îndeplinite prevederile art. 4;
b) pentru servicii, din ziua încheierii contractului sau după încheierea contractului, din ziua în care obligaţiile prevăzute la art. 4 au fost îndeplinite, cu condiţia ca întârzierea să nu depăşească 90 de zile.
(2) În cazul în care comerciantul a omis să transmită consumatorului informaţiile prevăzute la art. 4, termenul pentru denunţarea unilaterală a contractului este de 90 de zile şi începe să curgă:
a) pentru produse, de la data primirii lor de către consumator;
b) pentru servicii, de la data încheierii contractului.
(3) Dacă în perioada celor 90 de zile informaţiile prevăzute la art. 4 sunt furnizate consumatorului, termenul de 10 zile lucrătoare pentru denunţarea unilaterală a contractului începe să curgă din acel moment.



Va rog aveti in vedere faptul ca Dvs. nu va sunt aplicabile dispozitiile Og 130/2000, ci Legea nr. 449/2003 privind vanzarea produselor si garantiile asociate acestora, si anume:
Art. 5. - (1) Vânzãtorul este obligat sã livreze consumatorului produse care sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumpãrare.
(2) Se considerã cã produsele sunt în conformitate cu contractul de vânzare-cumpãrare dacã:
a) corespund descrierii fãcute de vânzãtor si au aceleasi calitãti ca si produsele pe care vânzãtorul Ie-a prezentat consumatorului ca mostrã sau model;
b) corespund oricãrui scop specific solicitat de cãtre consumator, scop fãcut cunoscut vânzãtorului si acceptat de acesta la încheierea contractului de vânzare-cumpãrare;
c) corespund scopurilor pentru care sunt utilizate în mod normal produsele de acelasi tip;
d) fiind de acelasi tip, prezintã parametri de calitate si performante normale, la care consumatorul se poate astepta în mod rezonabil, date fiind natura produsului si declaratiile publice privind caracteristicile concrete ale acestuia, fãcute de vânzãtor, de producãtor sau de reprezentantul acestuia, în special prin publicitate sau prin înscriere pe eticheta produsului.

precum si urmatoarele:
Art. 10. - În cazul lipsei conformitãtii, consumatorul are dreptul de a solicita vânzãtorului sã i se aducã produsul la conformitate, fãrã platã, prin reparare sau înlocuire, conform art. 11, sau sã beneficieze de reducerea corespunzãtoare a pretului ori de rezolutiunea contractului privind acest produs, în conditiile art. 13 si 14.
Art. 11.
(1) În cazul lipsei conformitãtii, consumatorul are dreptul de a solicita vânzãtorului în primul rând repararea produsului sau are dreptul de a solicita înlocuirea produsului, în fiecare caz fãrã platã, cu exceptia situatiei în care mãsura este imposibilã sau disproportionatã.
(2) O mãsurã reparatorie va fi consideratã ca disproportionatã, dacã ea impune vânzãtorului costuri care sunt nerezonabile în comparaþie cu cealaltã mãsurã reparatorie, luându-se în considerare:
a) valoarea pe care ar fi avut-o produsele dacã nu ar fi existat lipsa de conformitate;
b) importanta lipsei de conformitate;
c) dacã cealaltã mãsurã reparatorie ar putea fi realizatã fãrã un inconvenient semnificativ pentru consumator.
(3) O mãsurã reparatorie va fi consideratã ca imposibilã dacã vânzãtorul nu poate asigura produse identice pentru înlocuire sau piese de schimb pentru reparare, inclusiv ca urmare a lipsei utilajelor sau a tehnologiei aferente.
(4) Orice reparare sau înlocuire a produselor va fi fãcutã în cadrul unei perioade rezonabile de timp, stabilitã de comun acord, în scris, între vânzãtor si consumator, si fãrã niciun inconvenient semnificativ pentru consumator, luându-se în considerare natura produselor si scopul pentru care acesta a solicitat produsele. Perioada de timp stabilitã nu poate depãsi 15 zile calendaristice de la data la care cumpãrãtorul a adus la cunostintã vânzãtorului lipsa de conformitate a produsului.
(5) În cazul reparãrii produsului, în acesta vor fi montate numai piese noi.

In concluzie, adresati-va unitatii de service autorizate pentru reparatie, iar, in cazul in care veti obtine negatiea de raparatie din partea acestora, mergeti la magazin pentru a solicita inlocuirea produsului sau restituirea contravalorii acestuia.
deci legandu-ma de "d) fiind de acelasi tip, prezintã parametri de calitate si performante normale, la care consumatorul se poate astepta în mod rezonabil, date fiind natura produsului si declaratiile publice privind caracteristicile concrete ale acestuia, fãcute de vânzãtor, de producãtor sau de reprezentantul acestuia, în special prin publicitate sau prin înscriere pe eticheta produsului. " , pot sa ma duc la magazinul Arsis Vodafone de unde am achizitionat telefonul si cerandu-mi banii inapoi / schimbarea produsului cu un ALT MODEL ? Telefonul nu prezinta nici un fel de urme de uzura practic e nou nout.

Alte discuții în legătură

Inel de logodna schimbat alora005 alora005 Buna seara, In data de 30.12.2014 logodnicul meu a cumparat pentru mine un inel de logodna de la un magazin de bijuterii din Bucuresti. Inelul era cu cateva ... (vezi toată discuția)
Decizie inlocuire telefon BogdanCe BogdanCe Mi-am trimis telefonul la service prin intermediul vanzatorului acestuia fiind in garantie , la 15 zile dupa predarea telefonului, am primit decizia de ... (vezi toată discuția)
Situatie neplacuta arsis vodafone mariusduta mariusduta Avem urmatoarea situatie. Pe data de 11.09.2010 cumpar un telefon in valoare de 845 RON + un abonament pe 2 ani de zile in valoare de 17 euro pe luna, ... (vezi toată discuția)