avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Garantare pentru pers. fizica cu imobil
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Garantare pentru pers. fizica cu imobil

Poate ma lamuriti si pe mine va rog.
Sunt administrator la un SRL si in acelasi timp asociat majoritar. Suntem in faza de investitie.
Sotul meu doreste sa primeasca de la banca un credit de 100k Euro pentru continuarea investitiei .Dorim sa garantam cu un imobil al firmei. Deci creditul se intoarce la firma si nu beneficieaza sotul meu de acesti bani.
Cum se paote rezolva problema legal ? ( 144-4 )
Multumesc
Art. 1444. - (1) Este interzisă creditarea de către societate a administratorilor acesteia, prin intermediul unor operaţiuni precum:
a) acordarea de împrumuturi administratorilor;
b) acordarea de avantaje financiare administratorilor cu ocazia sau ulterior încheierii de către societate cu aceştia de operaţiuni de livrare de bunuri, prestări de servicii sau executare de lucrări;
c) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a oricăror împrumuturi acordate administratorilor, concomitentă ori ulterioară acordării împrumutului;
d) garantarea directă ori indirectă, în tot sau în parte, a executării de către administratori a oricăror alte obligaţii personale ale acestora faţă de terţe persoane;
e) dobândirea cu titlu oneros ori plata, în tot sau în parte, a unei creanţe ce are drept obiect un împrumut acordat de o terţă persoană administratorilor ori o altă prestaţie personală a acestora.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile şi operaţiunilor în care sunt interesaţi soţul sau soţia, rudele ori afinii până la gradul al IV-lea inclusiv ai administratorului; de asemenea, dacă operaţiunea priveşte o societate civilă sau comercială la care una dintre persoanele anterior menţionate este administrator ori deţine, singură sau împreună cu una dintre persoanele sus-menţionate, o cotă de cel puţin 20% din valoarea capitalului social subscris.
(3) Prevederile alin. (1) nu se aplică:
a) în cazul operaţiunilor a căror valoare exigibilă cumulată este inferioară echivalentului în lei al sumei de 5.000 de euro;
b) în cazul în care operaţiunea este încheiată de societate în condiţiile exercitării curente a activităţii sale, iar clauzele operaţiunii nu sunt mai favorabile persoanelor prevăzute la alin. (1) şi (2) decât cele pe care, în mod obişnuit, societatea le practică faţă de terţe persoane
Este corecta opinia de mai sus. Persoanele fizice pot garanta creditul acordat persoanei juridice, dar invers nu. De altfel, si acordare de garantii de catre o societate pentru creditul acordat altei societati este destul de dificila, datorita lipsei de interes.
Merci pt raspunsuri.Legea am citit si eu. Intrebarea mea este ce se poate face? Sa schimb administratorul ca sa putem ridica creditul ?
Nu s-ar putea contracta creditul chiar de catre firma?
Nu din pacate sunt pe investitie deocamdata si nu avem activitate . Construim o vila turisitca in muntii Parang.

Alte discuții în legătură

Imprumut intre persoane juridice-factura? rodalina26 rodalina26 buna ziua daca intre doua persoane juridice exista un contract de imprumut iar banii sunt virati prin banca, imprumutatorul trebuie sa emita factura catre ... (vezi toată discuția)
Ipoteca ContSters4579 ContSters4579 ...un srl poate garanta cu un imobil un credit contractat de alt srl?... (vezi toată discuția)
Imprumut intre 2 firme LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA daca o firma poate imprumuta o alta firma cu o suma de bani? (vezi toată discuția)