avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort de comun acord
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort de comun acord

V-as ruga sa ma ajutati si pe mine cu un raspuns. Sotia mea vrea sa divortam de comun acord din mai multe motive. Eu sincer nu as vrea sa divortam si sa incercam sa ne refacem familia, dar in viata trebuie sa mai facem si lucruri care nu le vrem. Avem un copil de 2 ani si 9 luni. Intrebarea mea este daca divortam de comun acord eu ce drepturi mai am asupra copilului sau cum se stabilesc aceste drepturi. Va multumesc anticipat.
depinde de conditiile oferite de dvs si sotie, in mare parte se incredinteaza mamei; puteti cere si dvs incredintarea si o si puteti obtine dc veti face dovada unui climat necesar dezv psihice si fizice a minorului.
Art. 42 C. Fam.
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Art. 43 c. Fam.
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.
Cand copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului. Dispozitiile art. 108 se aplica prin asemanare.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.
asadar,chiar daca copilul va va fi incredintat dvs. sau mamei,legaturile personale cu minorul,drepturile si obligatiile referitoare la acesta nu vor "disparea.
Si dvs. puteti cere incredintarea minorului,la fel si mama acestuia. Trebuie aduse dovezi pentru a demonstra conditiile morale,de locuit,financiare,de crestere si educare,posibilitatile fiecaruia dintre parinti. In urma administrarii probatoriului,instanta va decide carui parinte ii va incredinta minorul.Celalalt parinte poate solicita stabilirea unui program de vizita.
Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
luiza2008, utilizator
Daca tot lucrurile nu sunt foarte tensionate v-as recomanda sa incercati varianta divortului prin mediere si a stabilirii celorlalte accesorii, precum si partajul etc.Deasemnea, poate chiar nu mai divortati, sau daca tot alegeti divortul poate veti ramane prieteni de dragul copilului. Medierea este o procedura alternativa la justitie, functie de situatie, chiar judecatorul poate indruma partile spre mediere, spre informarea cu privire la mediere, toate acestea facute in baza legii 192/2006 si a legii micii reforme 202/2010. Puteti apela la o sedinta de informare gratuita cu privire la mediere pe car este obligat orice mediator autorizat din Tabloul mediatorilor sa v-o acorde.
sunt de acord copilul sa ramana impreuna cu mama lui, dar ma intereseaza ce drepturi am eu de hotara pentru el si asupra lui, adica sa nu ma trezesc in fata faptului implinit si sa nu mai nimc de spus si de facut
Vedeti, acesta este avantajul medierii, ca in biroul mediatorului negociati cu mama toate aceste clauze, si asa cum stabiliti d-voastra si sotia acolo si treceti aceste lucruri in Acordul de mediere, tot asa da si judecatorul solutia respectand dorintele d-voastra! In fata instantei este mai greu sa stati si sa negociati!

Alte discuții în legătură

Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Reincredintare minor notme notme am divortat in anul 2007 la cererea fostului sot, insa in fapt a fost un divoert de comun acord;baiatul nostru nascut in 2004 i-a fost incredintat lui, cu ... (vezi toată discuția)