avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 622 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cerere in revendicare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cerere in revendicare

in urma cu cativa ani (15- 20) am dat o portiune dintr-un teren pe care il detin unor vecini sa il foloseasca deoarece eu nu am avut la ce sa il folosesc. Conditia a fost sa mi-l redea atunci cand voi avea nevoie de el. Acest moment a aparut. I-am anuntat si cativa dintre ei s-au conformat. Problema este ca 2 nu vor sa renunte, deoarece au constriut sera , respectiv cocina acolo. Ce pot sa fac? Este in regula cererea de revendicare? Pot sa ii dau si in penal? Sau ar fi prea fortat. Specific ca nu exista un act care sa ateste intelegerea dintre noi, aceasta a fost facuta verbal.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: avTodincaVeronica , utilizator 18:17, 4 Iulie 2008
Actiunea in revendicare este acea actiune formulata de proprietarul neposesor impotriva posesorilor neproprietari. In principiu, puteti formula o astfel de actiune, insa, daca se va dovedi ca vecinii dvs. sunt posesori de buna-credibnta, e posibil ca instanta sa dispuna obligarea dvs. la contravaloarea lucrarilor efectuate pe acele terenuri.
Avand in vedere intelegerea , chiar verbala, dintre dvs. si vecini, o plangere penala va fi solutionata cu neincepere urmarire penala, acest conflict fiind civil.
Actiunea in revendicare este definita ca acea actiune reala si petitorie prin care proprietarul neposesor cere recunoasterea dreptului de proprietate si restituirea bunului sau de la posesorul neproprietar.
Caracterele juridice:
-actiune petitorie, intrucat prin ea se apara chiar dreptul de proprietate, pune in discutie existenta dreptului.
In acest sens, proprietarul trebuie sa dovedeasca ca el este titularul dreptului de proprietate.
-actiune reala. Caracterul este imprimat acestei actiuni datorita faptului ca ea se intemeiaza si apara insusi dreptul de proprietate care este un drept real.
scopul actiunii consta in restituirea bunului. De aici rezulta si conditia potrivit careia ea trebuie introdusa impotriva celui ce detine lucrul, fie in calitate de posesor sau de detentor precar.
Conditiile de exercitare ale actiunii in revendicare
Actiunea in revendicare fie ca este mobiliara sau imobiliara trebuie sa fie introdusa de proprietarul exclusiv al bunului.
Exista insa si alte situatii:
bunul detinut in coproprietate poate fi revendicat de la un tert dobanditor numai cu respectarea regulii unanimitatii: este admisa daca este introdusa de toti coproprietarii.
bunul detinut in coproprietate nu poate fi revendicat de un coproprietar de la un alt coproprietar.
bunul mobil al sotilor poate fi revendicat de unul dintre ei de la un tert dobanditor, aplicandu-se prezumtia mandatului tacit reciproc.
bunul mobil al sotilor nu poate fi revendicat de unul dintre ei impotriva celuilalt sot cat timp nu a intervanit partajarea bunurilor sotilor fie in timpul fie dupa desfacerea casatoriei prin divort.
Temeiul juridic al acestei revendicari il reprezinta dreptul de proprietate al acestei persoane asupra lucrului.

Fata de cele de mai sus trebuie saaveti atentie daca vecinii se pot considera posesori de buna credinta fiindca in acest caz puteti fi obligata la plata lucrarilor, opinie care s-a aratat si cu care sunt de acord, ca posibilitate.
ei recunosc ca eu sunt proprietara, doar ca vor sa mai astept pana au posibilitatea sa "taie porcul si sa adune produsele din sera". M-am gandit ca ar fi exagerata actiunea penala, dar nu mai stiu ce sa fac.
Idea este ca au stiut situatia, deci nu ar fi trebuit sa construiasca, nu?
Stimata doamna.Daca "ati dat unor vecini"inseamna ca sunteti intr-un raport obligational cu acestia,respectiv comodat sau locatiune.Asa fiind ,in situatia in care acestia nu isi respecta obligatia de restituire a imobilului sunteti in drept sa obtineti evacuarea acestora .Cu stima!
Fiind vecini, dumneavoastra ati vazut ca au construit pe terenul proprietatea dumneavoastra si nu i-ati atentionat sa nu lucreze, sau sau sa-si ridice constructiile (serele), deci acestia beneficiaza de situatia constructorilor de buna-credinta pe terenul dumneavoastra, avand dreptul la despagubiri, in cazul in care constructiile raman pe terenul dumneavoastra. Sau puteti sa le cereti, in instanta, sa si le ridice de pe terenul dumneavoastra. Pana va judecati, dupa vacanta judecatoreasca, au timp si porcii sa creasca...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mobile mostenite de la mama si bunica tobescu tobescu Buna ziua, as avea sa va supun o speta : mama si bunica noastra ne a lasat ca mostenire mobile de mare valoare, aceste mobile erau depuse in apartamentul ... (vezi toată discuția)
Actiune in revendicare? ContSters277797 ContSters277797 In ce conditii o actiune de partaj se poate transforma in actiune in revendicare? Cazul in care doresc o parere are ca obiect partajarea unui apartament ... (vezi toată discuția)
Teren ocupat abuziv fildes fildes Buna ziua, In 2007 am cumparat un teren si vecinii ocupau 80 mp din acesta. Cum pot recupera terenul sau banii. In cat timp acesta devine proprietatea ... (vezi toată discuția)