avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mobile mostenite de la mama si bunica
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mobile mostenite de la mama si bunica

Buna ziua, as avea sa va supun o speta : mama si bunica noastra ne a lasat ca mostenire mobile de mare valoare, aceste mobile erau depuse in apartamentul surorii mele. In 2001, ea a lasat un coleg sa se instaleze in apartamentul ei, acesta spunindu-i ca vrea sa i cumpere apartamentul. Intrebarea este cum pot sa fac ca sa obtin partea mea din mobile? Bunica a decedat înaintea mamei, mama a decedat înaintea tatalui, tatal a decedat în 1995.
Astept un sfat de la Dvs. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: tobescu , utilizator 18:39, 19 Noiembrie 2009
Intai de toate, trebuie stabilite masele de impartit si mostenitorii, in ordinea decesului lor: mai intai, bunica : mostenitori copii si sotul supravietuitor al acesteia ( daca mai traia bunicul); apoi, mama: copiii sitatal si, in sfarsit, dupa tata: copiii.
mergeti al un notar cu anexele 24 pentru toate persoanele decedate si dezbateti mostenirile; o problema puteti intampina in cazul in care unul dintre mostenitorii in viata va contesta acceptarea mostenirii celorlalti.
multumesc pentru raspuns dar intrebarea mea este : cum pot sa iau mobilele mostenite din apartamentul pe care sora mea l a vindut, ea nu a vindut un apartament mobilat ci numai apartamentul. credeti ca cumparatorul poate sa se opuna ca sa le scot din apartament? Multumesc pentru raspuns.
Fara n act valabil de proprietate asupra acelor bunuri de mare valoare, si fara sa lamuriti mai intai problema direct cu sora, nu vad cum veti merge la cumparator sa ii cereti socoteala despre mostenirea de la bunica.
Nu in ultimul rand, nu ar fi trebuit sa lasati sa treaca atat de mult timp pentru intrarea in posesia acelor bunuri.....
cu sora mea nu am nici o problema, faptul ca nu s au luat mobilele din apartament se datoreste pentru ca noi nu sintem in tara.ce s ar mai putea face?
S-ar putea face o actiune in revendicare mobiliara , adica acea actiune reala si petitorie prin care proprietarul neposesor cere recunoasterea dreptului sau de proprietate si restituirea bunului sau de la posesorul neproprietar.In acest sens, proprietarul trebuie sa dovedeasca ca el este titularul dreptului de proprietate-
scopul actiunii consta in restituirea bunului. De aici rezulta si conditia potrivit careia ea trebuie introdusa impotriva celui ce detine lucrul, fie in calitate de posesor sau de detentor precar.
Actiunea in revendicare fie ca este mobiliara sau imobiliara trebuie sa fie introdusa de proprietarul exclusiv al bunului.Exista insa si alte situatii:
- bunul detinut in coproprietate poate fi revendicat de la un tert dobanditor numai cu respectarea regulii unanimitatii: este admisa daca este introdusa de toti coproprietarii;bunul detinut in coproprietate nu poate fi revendicat de un coproprietar de la un alt coproprietar;bunul mobil al sotilor poate fi revendicat de unul dintre ei de la un tert dobanditor, aplicandu-se prezumtia mandatului tacit reciproc.Temeiul juridic al acestei revendicari il reprezinta dreptul de proprietate al acestei persoane asupra lucrului.
Cererile de revendicare privitoare la bunuri mobile se fac numai la instanta in circumscriptia careia domiciliaza paratul (art. 5 Cod procedura civila).
Daca reclamantul locuieste in strainatate, acesta va indica un domiciliu ales in Romania, unde urmeaza sa i se faca toate comunicarile privind procesul.
Actiunea in revendicare este o actiune petitorie, reala si are ca scop apararea dreptului de proprietate urmarind restituirea lucrului. Prescriptibilitatea actiunii in revendicare mobiliara este controversata in doctrina si practica, specificandu-se fie ca aceasta este imprescriptibila sub aspect extinctiv, fie ca este prescriptibila in termenul general de prescriptie pentru drepturile reale (art. 1890 Cod civil).

Alte discuții în legătură

Cerere in revendicare lezeu lezeu in urma cu cativa ani (15- 20) am dat o portiune dintr-un teren pe care il detin unor vecini sa il foloseasca deoarece eu nu am avut la ce sa il folosesc. ... (vezi toată discuția)
Părinții mei au decedat. aveau trei copii din ... Cinesice@$ Cinesice@$ Bună seara! Părinții mei au decedat. Aveau trei copii ...din care unul a decedat.( o sora a noastra)..imediat dupa decesul parintilor.. si am ramas doi ... (vezi toată discuția)
Act renuntare la mostenire... bgi503 bgi503 Ziua buna, Am o intrebare referitoare la dreptul de mostenire: tatal meu a decedat si am ramas mama si sora mea. pentru a vinde apartamentul parintilor, ... (vezi toată discuția)