Actiunea in revendicare este o actiune reala, petitorie, imprescriptibila, introdusa de catre proprietarul neposesorul, impotriva posesorului neproprietar.
In cazul proprietatii devalmase, sotii sunt coproprietari, nefiind , insa , individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica , din dreptul de proprietate ( bunurile indivize sunt privire ca universalitate de drepturi ).
Actiunea in revendicare este inadmisibila.
Actiunea de partaj poate avea ca obiect stabilirea cotei de contributie exclusiva (100% din masa partajabila ), inlaturand prezumtia de comunitate a cotei egale de contributie a sotilor la dobandirea bunurilor comune.
Pretentiile deduse judecatii trebuie dovedite de mijloace de proba , altminteri, acestea vor fi respinse ca nefondate.
Totusi, veniturile salariale sunt avute in vedere pentru a stabili modalitatea in care plata pretului a fost efectuata, insa un venit salarial mai mare nu va conduce la excluderea aportului celuilalt sot , la dobandirea bunului indiviz.
Instanta de judecata, la momentul stabilirii cotei-parti din dreptul de proprietate va avea in vedere urmatoarele criterii : sumele de bani investite la plata pretului, actele de administrare si de conservare efectuate, care au condus la sporirea valorii bunului indiviz, plata taxelor si impozitelor aferente imobilului, situatia locativa a fiecaruia dintre copartasi.
Succes.