Apartamentul a fost dobandit in timpul casatoriei , prin contract de vanzare-cumparare.
Asadar, bunul face parte din comunitatea matrimoniala, este bun comun.( proprietate devalmasa a sotilor ).
Proprietatea devalmasa se caracterizeaza prin faptul ca niciunul dintre copartasi nu are individualizata cota-parte ideala, abstracta, matematica din dreptul de proprietate.
In urma impartelii (realizata pe cale notariala , prin buna invoiala ) sau in fata instantei de judecata, cota -parte ideala , abastracta, matematica poate fi instrainata, cu titlu gratuit sau cu titlu oneros.
Bunul indiviz nu poate fi instrainat fara a exista acordul de vointa sotiei dumneavoastra.
Nici macar cota-parte din dreptul de proprietate nu este individualizata.
Bunul , in materialitatea sa , poate fi instrainat daca exista acordul ambilor coproprietari.
Pot vinde ambii soti daca se inteleg. In acest caz nu este nevoie de partaj. Daca divortul a avut loc dupa 1 oct. 2011 inainte de vanzare se face act de lichidare al regimului matrimonial in care sotii isi declara cota de contributie la achizitionarea bunului ce va fi vandut si apoi vanzarea. Incasarea pretului se va face conform cotei declarate in actul de lichidare.
daca divortul a avut loc sub legea vechea deci inainte de 1 oct 2011 fiind vanzarea prin acordul partilor se prezuma ca fiecare are o cota de 1/2 de contributie la achizitionarea bunului se va face vanzarea si fiecare isi va lua partea din pret cuvenita. Bineinteles ca partile pot declara de comun acord si alta cota de contributie.
Cred ca pot incheia vanzarea, amandoi sotii ca vanzatori, in act cuprinzand si un capitol aparte despre cote si lichidare. Asa platesc o singura data taxe, actul nu e unul complicat, partile lui sunt aceleasi.
Partaj
mihaela11_teo
Buna ziua,am divortat de 7 ani si avem in comun un apartament cu 2 camere si un copil major.Dupa divort nu am facut partajul iar eu m-am recasatorit.
Eu mai ... (vezi toată discuția)