avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post

Buna ziua,

Sunt lider de sindicat, beneficiez de protectia legii sindicatelor care spune ca unui lider de sindicat nu-i poate fi modificat CIM pe timpul cat ocupa functia si doi ani dupa. Acum, societatea face o reorganizare mi-a desfiintat postul, mi-a oferit alt post pe alta functie si cu alt salariu (mai mic), prin incheierea unui act aditional. Daca nu vreau sa inchei actul aditional, peste trei zile intru in preaviz.

Va rog mult sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce pot face?

Cu respect Alex D.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:12, 4 Iulie 2008
Alex_dy a scris:
Sunt lider de sindicat, beneficiez de protectia legii sindicatelor care spune ca unui lider de sindicat nu-i poate fi modificat CIM pe timpul cat ocupa functia si doi ani dupa.

Sunt de parere ca protectia liderilor de sindicat poate fi reala doar in cazul in care firma este stabila documentar ca organigrama, fise de post si lucrativ la produse si servicii livrate, performanta economica, situaitie financiara etc. etc.

Acum, societatea face o reorganizare mi-a desfiintat postul, mi-a oferit alt post pe alta functie si cu alt salariu (mai mic), prin incheierea unui act aditional.

Dumneavoastra nu percepeti mobilul desfiintarii postului si trecerea pe o alta functie ? E real necesara schimbarea sau i-ati suparat prin o atitudine care nu a convenit patronului sau conducerii ? E important pentru dvs. ca decizie personala ce aveti de facut in continuare.

Daca nu vreau sa inchei actul aditional, peste trei zile intru in preaviz. Va rog mult sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce pot face?

Varianta 1. SA nu acceptati propunerea, sa intrati in somaj , sa va cautati un alt loc de munca mai convenabil si sa va razboiti prin proces cu privire la aspectele legale sau sa-i lasati in pace.

Varianta 2 Sa acceptati propunerea si sa continuati lucrul, mentinandu-va pe o linie sindicala corecta sau sa va dati demisia din aceasta functie.

Poate ca sunt si altele. In acest moment asa vad eu rezolvarea. Poate ca mai sunt si alte pareri mai fericite.

Cu respect Nicolaie Ciobotaru

Ultima modificare: Vineri, 4 Iulie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Potrivit Codului muncii, pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.

Daca nu semnati actul aditional, decizia de concediere pentru desfiintarea postului poate fi atacata in instanta.

Pe cale de interpretare a dispozitiilor de mai sus, c.i.m. poate fi modificat prin acordul partilor sau prin decizie unilaterala a angajatorului ca măsură de protecţie a salariatului, în cazurile şi în condiţiile prevăzute de Codul muncii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Disponibilizare lider de sindicat dianamariadamian dianamariadamian Buna ziua tuturor!:D Am o nelamurire fff mare!Sunt presedinte de sindicat la filiala mea,ocup postul de economist si se face reorganizare...care sunt ... (vezi toată discuția)
Imunitatea sindicatului claudiabutisca claudiabutisca Am si eu nevoie de o lamurire; Este vorba despre o reorganizare a activitatii societatii ca urmare a unor probleme reale, iar in urma acestora se desfiinteaza ... (vezi toată discuția)
decizia inspectorului general care si-a produs efectul imediat! pacurariu maria pacurariu maria Duna dimineata, Va marturisesc ca azi noapte n-am dormit din cauza framantarilor interioare!Ieri am primit citatie de recurs...............Dar nu asta e ... (vezi toată discuția)