avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 498 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... imunitatea sindicatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

imunitatea sindicatului

Am si eu nevoie de o lamurire;
Este vorba despre o reorganizare a activitatii societatii ca urmare a unor probleme reale, iar in urma acestora se desfiinteaza un nr. de aproximativ 20 posturi (nu e concediere colectiva). Printre aceste posturi se afla si cel al unui lider de sindicat. In noua organigrama nu se regaseste postul acestuia. Organigrama a venit aprobata de la compania noastra din Bucuresti, noi suntem sucursala in cadrul acesteia, iar liderul de sindicat este la nivel de sucursala. Cunosc drepturile de care beneficiaza alesii in functii de conducere ai sindicatelor, dar sigur aveti mai multa experienta si poate ma ajutati cum sa fac in aceasta situatie?
Poate fi concediat pentru motive ce nu tin de persoana salariatului? (art. 65. C.M)
VA MULTUMESC!!!
Cel mai recent răspuns: claudiabutisca , utilizator 12:32, 23 Mai 2008
Art.223 alin.2 din Codul muncii prevede ca pe toată durata exercitării mandatului, precum şi pe o perioadă de 2 ani de la încetarea acestuia reprezentanţii aleşi în organele de conducere ale sindicatelor nu pot fi concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, pentru necorespundere profesională sau pentru motive ce ţin de îndeplinirea mandatului pe care l-au primit de la salariaţii din unitate.
De asemenea, in art.60 alin.1 lit.h din Codul muncii se regasesc partial aceste dispozitii, si anume : Concedierea salariaţilor nu poate fi dispusă pe durata exercitării unei funcţii eligibile într-un organism sindical, cu excepţia situaţiei în care concedierea este dispusă pentru o abatere disciplinară gravă sau pentru abateri disciplinare repetate, săvârşite de către acel salariat.

Prin urmare, liderul de sindicat salariat nu poate fi concediat pentru motive care nu tin de persoana sa.


Atunci, in aceasta situatie, ce fac?
Ii ofer un alt post in unitate sau sunt obligata sa-l mentin pe cel pe care il ocupa?
Multumesc!
In aceste conditii, trebuie sa-i oferiti un alt loc de munca corespunzator pregatirii sale profesionale.
MULTUMESC, Elis.
Problema mea continua.
Am oferit loc de munca acestui angajat in conformitate cu pregatirea pe care o are, dar a refuzat. In aceasta situatie ce pot sa fac. In acest moment ocupa postul de sef compartiment administrativ. Acesta s-a desfiintat, are studii economice, i-am oferit un post de economist, dar l-a refuzat.
In aceasta situatie ce posibilitati am???

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Noul cod al muncii,puteri totalitare directiunii? Hobitzi Hobitzi Am un director cam dictator la institutie.Ca de obicei cei cu prea mult tupeu,nici el nu e chiar in clar cu legile,face greseli tot timpul.Daca i se atrage ... (vezi toată discuția)
Protectie lider grupa sindicala arhontele arhontele Sindicat simplu fara personalitate juridica si reprezentativitate ,dar cu 50 de membri ....Daca acesta este afliat la un sindicat cu personalitate juridica ... (vezi toată discuția)
Membri de sindicat concediati??? Monica H. Monica H. ar putea sa mi spuna cineva care sunt organele de conducere intr un sindicat??? ma confrunt cu o problema : scretarul trezoriei al sindicatului societatii ... (vezi toată discuția)