avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... CODUL CONSTRUCTIILOR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

CODUL CONSTRUCTIILOR

Doresc sa construiesc o locuinta unifamiliala si pentru asta am inceput sa caut informatii referitoare la conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca un proprietar de teren ( in extravilan) pentru a putea obtine autorizatia de construire pentru o casa de vacanta si nu reusesc sa aflu care sunt conditiile si ce reglementare este in vigoare in acest sens!
Daca cineva ma poate indruma si ajuta as fi recunoscator...
Cel mai recent răspuns: Phaeton , utilizator 09:11, 14 Iulie 2008
In primul rand in extravilan nu se poate construi ( vezi norme metodologice legea 50/`91 - cap. 4, sectiunea 2 art. 57(2) ) .
Ar fi trebuit sa aveti aceasta informatie in momentul in care ati cumparat .
Pentru a putea construi pe un teren extravilan trebuie sa faceti si un proiect de urbanism ( pe langa proiectul viitoarei constructii )- un PUZ . Daca acesta va fi aprobat si se va schimba regimul juridic al terenului , devenint intravilan - apoi puteti obtine autorizatia de construire .
Pentru inceput faceti cerere la primarie pentru obtinerea certificatuluui de urbanism in vederea construirii . Cei de la primarie va vor solicita PUZ -ul de care vorbeam .
va recomand si eu:
NORME METODOLOGICE de aplicare a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare
A. ARTICOLUL 5
Intarirea disciplinei in autorizare si in executia lucrarilor autorizate
(1) Autorizarea executarii lucrarilor de constructii reprezinta procedura de exercitare a autoritatii de catre administratia publica judeteana, municipala, oraseneasca si, respectiv, comunala cu privire la punerea in aplicare a prevederilor documentatiilor de amenajare a teritoriului si de urbanism, aprobate potrivit legii, care se constituie in temei juridic al dezvoltarii durabile si urbanistice locale.
(2) Respectarea prevederilor legale privind disciplina in procesul autorizarii, precum si in aplicarea in executie a prevederilor autorizatiilor, in toate fazele, are efecte in plan social, nerespectarea acestora fiind sanctionata potrivit Legii.
B.art 57 2) Potrivit prevederilor art. 25 alin. (2) si (3) din Lege, autoritatea administratiei publice competenta sa emita autorizatia de construire/desfiintare are obligatia de a analiza modul in care constructia corespunde reglementarilor din documentatiile de urbanism aprobate pentru zona de amplasament, urmand sa dispuna mentinerea, respectiv desfiintarea constructiilor realizate fara autorizatie sau cu incalcarea prevederilor acesteia.
C. ARTICOLUL 59
Terenuri pentru constructii
(1) Prin imobil, in conformitate cu prevederile Legii, se intelege teren si/sau constructii.
(2) Terenurile pentru constructii sunt cuprinse in intravilanul localitatilor si, in functie de destinatie si utilizare, pot fi:
a) terenuri ocupate - terenurile cu constructii de orice fel (supraterane ori subterane), clasificate potrivit legii, inclusiv amenajarile aferente;
b) terenuri libere - terenurile fara constructii, de orice fel (supraterane ori subterane), inclusiv amenajarile aferente;
c) terenuri aparent libere - terenurile fara cladiri, asigurand functiuni urbane de interes public stabilite si executate in baza prevederilor documentatiilor urbanistice legal aprobate (spatii verzi si de protectie, locuri de joaca pentru copii, trasee ale retelelor tehnico-edilitare subterane - inclusiv zonele de protectie aferente -, rezerve pentru largirea ori modernizarea cailor de comunicatie etc.).
(3) Autorizarea executarii lucrarilor de constructii de orice fel pe terenurile descrise la alin. (2) este permisa numai in stricta corelare cu respectarea functiunilor stabilite prin prevederile documentatiilor de urbanism avizate si aprobate, potrivit legii.
(4) Terenurile din extravilanul localitatilor pot fi ocupate de retele magistrale, cai de comunicatie, amenajari pentru imbunatatiri funciare, retele de telecomunicatii ori de alte lucrari de infrastructura, de constructii pentru combaterea si prevenirea factorilor distructivi de origine naturala (inundatii, alunecari de teren), de anexele gospodaresti ale exploatatiilor agricole, precum si de constructii si amenajari speciale.

Multumesc pt. solicitudine si doresc sa completez cu inca 2 intrebari:
1.Din experienta dvs. sau dupa normele legale, care este timpul, estimativ, necesar trecerii unui teren din extravilanul agricol in intravilan?
2.Care este latimea necesara a drumului de acces , pentru obtinerea avizului de la ISU(pompieri) in mediul rural?
Multumiri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Construire cabana apicola din lemn Valeriano Valeriano Buna dimineata. Posed un teren extravilan de 15 ari si doresc sa-mi construiesc pe acest teren o cabana apicola din lemn. Am inteles ca daca se construieste pe ... (vezi toată discuția)
Oug 34/2013 rmirela16 rmirela16 Buna seara, Daca detin un teren de 800 mp intravilan in indiviziune pe care exista o constructie si 300 mp sunt in categoria de folosinta curti constructii si ... (vezi toată discuția)
Pe teren intravilan agricol se poate construi? bogdanfinante bogdanfinante pe terenul intravilan agricol se poate construi o casa? multumesc (vezi toată discuția)